Home » Știință » Chiar și activitatea fizică moderată poate îmbunătăți imediat memoria

Chiar și activitatea fizică moderată poate îmbunătăți imediat memoria

Publicat: 08.02.2022

Activitatea fizică moderată zilnică, fie că e yoga sau tai chi, te poate ajuta să-ți amintești unde ți-ai lăsat cheile.

Cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine și Universitatea din Tsukuba, Japonia au descoperit că chiar și activitatea fizică moderată poate crește conectivitatea dintre părțile creierului responsabile de formarea și stocarea memoriei.

Într-un studiu realizat pe 36 de adulți tineri sănătoși, cercetătorii au descoperit că o singură perioadă de efort ușor de 10 minute poate aduce beneficii cognitive considerabile, scrie Science Daily.

Activitatea fizică moderată, cheia pentru o memorie mai bună

Folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională de înaltă rezoluție, echipa a examinat creierul subiecților la scurt timp după sesiunile de exerciții și a observat o conexiune mai bună între circumvoluția dințată a hipocampului și zonele corticale legate de procesarea detaliată a memoriei. Rezultatele studiului lor au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Hipocampul este esențial pentru crearea de noi amintiri; este una dintre primele regiuni ale creierului care se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim și mult mai grav în cazul bolii Alzheimer. Îmbunătățirea funcției hipocampului este foarte promițătoare pentru îmbunătățirea memoriei în condiții de zi cu zi”, a spus profesorul Michael Yassa.

Cercetătorii au descoperit că nivelul de conectivitate sporită a prezis gradul de îmbunătățire a reamintirii.

Yassa a spus că, deși cercetările anterioare s-au concentrat pe modul în care activitatea fizică moderată favorizează generarea de noi celule cerebrale în regiunile de memorie, acest nou studiu demonstrează un impact mai rapid: comunicarea consolidată între părțile creierului concentrate pe memorie.

„Nu excludem posibilitatea ca noi celule să se nască, dar acesta este un proces care durează ceva mai mult. Ceea ce am observat este că aceste perioade de exerciții de 10 minute au arătat rezultate imediate”, a spus el.

Activitatea zilnică pe post de tratament

O activitate fizică moderată poate ajuta foarte mult, punctează Yassa. „Este încurajator să vezi mai mulți oameni care țin evidența obiceiurilor lor de exerciții fizice prin monitorizarea numărului de pași pe care îi fac, de exemplu”, a spus el.

„Chiar și pauzele scurte pentru mers de pe parcursul zilei pot avea efecte considerabile asupra îmbunătățirii memoriei și a cunoașterii”, a adăugat profesorul.

Yassa și colegii săi de la UCI și de la Universitatea din Tsukuba extind această cale de cercetare prin testarea adulților în vârstă care sunt expuși unui risc mai mare de deficiență mentală legată de vârstă și prin efectuarea de intervenții pe termen lung pentru a vedea dacă exercițiile regulate, scurte și ușoare făcute zilnic timp de câteva săptămâni sau luni pot avea un impact pozitiv asupra structurii și funcției creierului la acești subiecți.

„În mod clar, este foarte important să înțelegem prescripția de exerciții care funcționează cel mai bine la vârstnici, astfel încât să putem face recomandări pentru a preveni declinul cognitiv”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Apneea din timpul somnului la femeile însărcinate poate cauza schimbări similare autismului la nou-născuți

Migrenele severe ale unui bărbat au dispărut complet după adoptarea unei diete bazate pe plante

Tehnica prin care cercetătorii creează structuri asemănătoare embrionilor din celule stem umane

Un studiu amplu a arătat că nu există nicio legătură între anestezia epidurală și riscul crescut de autism

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase