Home » Știință » Un studiu amplu a arătat că nu există nicio legătură între anestezia epidurală și riscul crescut de autism

Un studiu amplu a arătat că nu există nicio legătură între anestezia epidurală și riscul crescut de autism

Un studiu amplu a arătat că nu există nicio legătură între anestezia epidurală și riscul crescut de autism
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 01.05.2021

Un studiu amplu și longitudinal din Canada a dezmințit în mod indubitabil ideea că anestezia epidurală crește riscul de autism în rândul copiilor. În urma a peste 120.000 de nașteri vaginale, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă care să indice o legătură reală între anestezia epidurală și tulburarea de spectru autist.

Teoria a fost propusă inițial anul trecut, în cadrul unui studiu al spitalelor din California de Sud. Rezultatele au fost imediat privite cu scepticism și îngrijorare de mii de medici obstetricieni, ginecologi, anesteziști și experți în medicina materno-fetală.

Având în vedere că studiul a fost retrospectiv, cercetările nu au putut confirma cauzalitate, iar medicii s-au grăbit să evidențieze numărul îngrijorător de factori contradictorii care nu erau explicați.

„Motivul pentru care autorii au ales să excludă femeile în travaliu care au avut nevoie de cezariană nu este explicat. Știm că bebelușii născuți prin cezariană au o rată mai crescută de autism, însă această statistică ar fi putut să fie controlată în analiza lor. Această excludere înseamnă că probabil în jur de 30% sau 35% dintre femeile care au născut în această perioadă nu au fost analizate”, au explicat reprezentanții Colegiului Regal de Anesteziști din Regatul Unit.

Cercetătorii din Canada au elaborat o analiză mult mai detaliată

Totodată, o scrisoare de la acea vreme sublinia că doze minime de anestezic local sunt insuficiente pentru a cauza toxicitate neurală. De asemenea, alți posibili factori, precum travalii și dureri de naștere mai îndelungate, au fost în totalitate ignorați.

„Problema noastră cu acest studiu este pericolul dezinformării femeilor care trebuie să ia decizii cu privire la modul în care aleg să-și amelioreze durerile de naștere”, mai arăta scrisoarea de la acea vreme, întocmită de cercetători anesteziologi și obstetricieni.

În cadrul noului studiu, cercetătorii din Canada au elaborat o analiză mult mai detaliată și au ținut cont de o listă lungă de posibili factori care au fost trecuți cu vederea anterior, inclusiv vârsta maternă, statutul socioeconomic și variabile pre-sarcină precum diabet, hipertensiune și depresie.

Cea mai eficientă metodă de ameliorare a durerii pentru femeile aflate în travaliu

În rândul nașterilor care au avut loc într-un spital între 2005 și 2016, adică peste 123.000 de nașteri în total, noile descoperiri sugerează că nu este nicio asociere între expunerea epidurală și un risc crescut de tulburare de spectru autist, potrivit Science Alert.

Chiar și atunci când autorii au comparat frați, unii născuți cu anestezie epidurală și alții fără, aceștia nu au descoperit nicio legătură semnificativă.

„Suntem foarte încrezători în rezultatele obținute. Marea majoritate a dovezilor privind anestezia epidurală, inclusiv cele din studiul nostru, arată că aceasta este cea mai eficientă metodă de ameliorare a durerii pentru femeile aflate în travaliu și că efectele adverse severe sunt rare”, a explicat Elizabeth Wall-Wieler, cercetător la Universitatea din Manitoba, Canada.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Peste 30.000 de români suferă de autism, aproape jumătate sunt copii

O tehnologie de scanare a retinei poate identifica mai repede autismul la copii

LSD ar putea juca un rol în terapii pentru autism și anxietate socială

Vaccinarea femeilor însărcinate împotriva gripei porcine nu crește riscul apariției autismului în cazul copiilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase