Home » Știință » De ce sunt evenimentele stresante mult mai memorabile decât amintirile făcute în perioade de pace și liniște

De ce sunt evenimentele stresante mult mai memorabile decât amintirile făcute în perioade de pace și liniște

De ce sunt evenimentele stresante mult mai memorabile decât amintirile făcute în perioade de pace și liniște
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.10.2021

Ai observat poate că evenimentele stresante au tendința să aibă un impact mai îndelungat asupra memoriei în comparație cu perioadele de pace și liniște. Noi cercetări ar fi dezvăluit acum motivul pentru aceste fenomen.

Au existat până acum două școli de gândire despre asta: fie amintirile stresante sunt depozitate într-un mod mult mai diferit fie într-un mod mult mai similar în creier. Acest nou studiu susține a doua ipoteză.

Se pare că o legătură strânsă de amintiri creată în condiții de stres joacă un rol în faptul că evenimentele stresante devin de neuitat. În mod colectiv, aceste amintiri par să fie mult mai distincte de altele care nu au fost formate în același episod stresant, oricare ar fi acesta.

„De obicei avem imagini detaliate în minte despre experiențele stresante, chiar și după mai mulți ani. Însă, o plimbare prin parc în aceeași zi poate fi uitată cu ușurință”, a explicat Oliver Wolf, neuropsiholog la Universitatea Ruhr Bochum (RUB) din Germania.

Un interviu pentru un job, o metodă de încredere pentru inducerea stresului

Pentru a înțelege de ce se întâmplă asta, cercetătorii au organizat o simulare de interviu pentru un job. Această simulare este cunoscută sub numele Trier Social Stress Test, fiind stabilită ca o metodă de încredere pentru inducerea stresului la indivizi.

O parte din test implică susținerea unei prezentări în fața membrilor comisiei de interviu, aceștia fiind rugați să mențină o expresie neutră a feței pe tot parcursul experimentului. În același timp, 24 de obiecte diferite sunt prezentate participanților la studiu, inclusiv o ceașcă de cafea, un ceas, o rolă de bandă adezivă și un marker.

Un număr total de 33 voluntari a participat la interviul stresant, iar alți 31 de oameni au luat parte la o versiune mai prietenoasă a experimentului în care au putut vorbi despre subiecte mai pozitive cu membrii comisiei.

„Membrii comisiei au declanșat stresul din timpul interviului. Prin urmare, se pare că legătura între obiecte și factorii declanșatori de stres a fost crucială pentru memoria îmbunătățită”, a spus Nikolai Axmacher, neuropsiholog la RUB.

Ce face amintirile stresante mai memorabile?

Ceea ce face amintirile stresante mai memorabile, potrivit oamenilor de știință, este faptul că aspectele asociate cu acestea (cum ar fi fețele membrilo din comisia de interviu) sunt mai strâns legate de emoția apărută în creier.

Elementele și contextele care sunt trăite într-o stare emoțională neutră sunt legate de hipocamp (parte a creierului implicată în învățare și memorie), iar cele trăite în stări extrem de emoționale par a fi legate între ele în amigdala (parte a creierului asociată cu învățarea emoțională). Deși experimentul a implicat un grup destul de mic de participanți, rezultatele sugerează o ipoteză care poate fi extinsă pentru a cuprinde și alte tipuri de situații.

Datele experimentului s-ar putea dovedi, de asemenea, utile în studierea tulburărilor mintale în care sunt prezente probleme de memorie, potrivit Science Alert.

„Acest rezultat ar putea fi un element important pentru o înțelegere mai bună a amintirilor emoționale și traumatizante”, a declarat Anne Bierbrauer, neuropsiholog la RUB.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dieta mediteraneană reduce efectele stresului și previne îmbătrânirea sistemului nervos

Cercetătorii au descoperit că un singur circuit de neuroni afectează stresul, somnul și sistemul imunitar

Păsările par să fie mai rezistente la stresul termic cauzat de criza climatică, decât au crezut cercetătorii

Nivelurile ridicate de stres din cauza problemelor tehnologice nu dispar rapid, au descoperit cercetătorii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase