Home » D:News » Ar putea fi SpaceX dată în judecată pentru racheta care se va prăbuși pe Lună?

Ar putea fi SpaceX dată în judecată pentru racheta care se va prăbuși pe Lună?

Publicat: 05.02.2022
Ar putea fi SpaceX dată în judecată pentru racheta care se va prăbuși pe Lună?
Sursa foto: Shutterstock

În baza cărui motiv ar putea fi SpaceX dată în judecată? O rachetă lansată în 2015, după ce și-a îndeplinit misiunea, a fost scăpată de sub control și urmează să se prăbușească pe Lună la începutul lunii martie.

Povestea rachetei abandonate a stârnit o serie de dileme interesante despre legalitatea aruncării de gunoi spațial pe Lună.

Acum unii experți juridici susțin că acest incident ar putea fi un motiv pentru a-l da în judecată pe Elon Musk, dar și pe compania sa SpaceX, deși un astfel de proces probabil că nu se va concretiza niciodată.

„Teoretic, da. Practic, probabil că nu”, a declarat avocatul Steven Kaufman, citat de Futurism.

De ce nu va fi SpaceX dată în judecată?

Cel mai puternic motiv pentru care Musk nu va fi dat în judecată pentru prăbușire este că nimeni nu deține, din punct de vedere tehnic, Luna. Însă dacă partea rătăcită a rachetei SpaceX se prăbușește, de exemplu, peste roverul lunar al Chinei, atunci compania ar putea să aibă o problemă legală semnificativă.

În conformitate cu Tratatul privind spațiul cosmic, din 1966, și Convenția privind răspunderea internațională pentru pagubele cauzate de obiectele spațiale, din 1972, țările pot ridica pretenții legale dacă navele lor spațiale sunt avariate de alte țări. Adică, în teorie, poate să fie SpaceX dată în judecată.

Cu toate astea, este vorba de o situație neexplorată. „Pur și simplu nu există prea multe precedente”, a declarat avocatul Scot Anderson.

Interesant este faptul că a existat o cerere de răspundere de când au fost adoptate tratatele. În 1978, un satelit sovietic s-a spart pe cerul de deasupra Canadei și a vărsat material radioactiv în atmosferă. Guvernul canadian a reușit să rezolve problema cu Uniunea Sovietică pentru 3 milioane de dolari, după ce a cerut inițial 6 milioane de dolari.

Spațiul nu este bine reglementat, dar asta se va schimba

Probabil că Elon Musk nu va trebui să strângă bani pentru momentul în care racheta lui se va prăbuși pe Lună. Însă Anderson crede că CEO-ul SpaceX nu va putea scăpa de răspundere pentru mult timp.

Pe măsură ce programul Artemis al NASA ia avânt și țările vor stabili baze pe Lună, probabil că va exista o reglementare mai puternică asupra a ceea se poate și ce nu se poate face pe suprafața lunară. Țările implicate în proiect au semnat Acordurile Artemis, de exemplu, care conturează reguli pentru limitarea deșeurilor spațiale.

Vă recomandăm să citiți și:

O rachetă SpaceX, scăpată de sub control. Unde și când se va prăbuși?

Cosmonautul rus Anna Kikina va zbura în misiunea Crew-5 a SpaceX către Stația Spațială Internațională

SpaceX vs Virgin Galactic vs Blue Origin: Care sunt diferențele?

Franța îl va imita pe Musk cu propriile rachete de lansare în stil SpaceX

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase