Home » Știință » Imagini cu un submarin diesel-electric al Chinei care iese la suprafață. Ce include noul model?

Imagini cu un submarin diesel-electric al Chinei care iese la suprafață. Ce include noul model?

Imagini cu un submarin diesel-electric al Chinei care iese la suprafață. Ce include noul model?
Credit foto: Alex Luck via Twitter
Publicat: 13.02.2022

Un nou model de submarin chinezesc, necunoscut până acum, a fost reperat. Acest fapt duce la continuarea bine-cunoscutului program de construcție de nave al țării.

Apariția acestui submarin vine în urma unei noi sub-clase de submarine propulsate în mod tradițional, care au scăpat de anonimat în 2021 arătând design-ul „fără vele” al acestuia.

Videoclipul care arată noul submarin chinezesc se pare că a fost înregistrat în timpul primelor teste, pentru a fi postat pe rețelele de socializare. Submarinul are un format de mici dimensiuni, fiind cu mult mai mic decât cele din clasa Yuan, tipul 039A – câteva astfel de modele fiind deja cunoscute în spațiul public indică The Drive.

Evoluții în tehnologia submarinelor

H.I. Sutton, autor și expert în războiul subacvatic, estimează că acest nou submarin are o lungime de aproximativ 49 de metri, prin comparație cu cei aproape 77 de metri pe care îi are cel din clasa Yuan.

Prin raportare la mărimea acestui nou submarin, Sutton face unele analogii cu cel care a fost reperat în 2018. În baza unor imagini din satelit, despre modelele timpurii se estima că aveau o lungime de aproape 46 de metri, similar cu modelul nou.

O caracteristică importantă pe care o are acest nou model include și unele „aripi” de scufundare pe carcasa superioară, similar cu cele întâlnite la submarinul de tip 214. Mai mult, există unele însemne albe pe vela submarinului, elemente comune pentru submarinele chinezești care se află în fază de testare.

Sutton a mai precizat că, prin comparație cu modelele similare din trecut, acest nou submarin ar trebui să aibă capacitatea de a fi armat cu patru torpile, fără rezerve.

Una peste alta, se cunosc foarte puține date despre submarinul chinezesc, însă ceea ce se poate specula este legat de faptul că Beijingul investește foarte mult în submarine compacte convenționale, dar și în modele cu propulsie nucleară de mari dimensiuni.

Comerțul cu submarine

Clasa 039A/B a cunoscut un real succes ca produs de export, ceea ce se suprapune cu interesele pe care le are statul chinez și anume de a putea vinde astfel de aparate clienților străini.

În momentul de față nu se poate stabili cu exactitate ce fel de sistem de propulsie este utilizat. Dar se crede despre China că lucrează la un sistem foarte avansat care implică baterii Li Ion, ca cele folosite de japonezi pe submarinele din clasa Soryu.

Această tehnologie presupune o serie de avantaje, printre care amintim rezistența sporită la viteze mari de imersie, durată mai mare, dar și întreținere ușoară. Există așadar unele speculații cum că 039C s-ar folosi de astfel de baterii pe bază de litiu, ca punct de plecare pentru alte tehnologii care să revoluționeze submarinele.

Aceste noi aparate sunt ceva mai silențioase decât cele cu propulsie nucleară. Dimensiunile generale mai mici, precum și deplasarea mai silențioasă, fac din aceste submarine candidați perfecți pentru misiuni maritime de cercetare sau recunoaștere.

Vă mai recomandăm și:

Congresmenul care a provocat moartea a 800 de membri ai echipajelor unor submarine în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Timp de 32 de ani, o femeie a falsificat rezultatele testelor de oțel pentru submarinele americane

Cel mai recent submarin al Chinei pare inspirat din noua clasă de submarine a Suediei

Rusia s-a lăudat cu mica flotă de submarine nucleare de atac din clasa Sierra

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase