Home » Știință » Consumul de legume nu te ferește de afecțiunile cardiovasculare. Ce au descoperit cercetătorii?

Consumul de legume nu te ferește de afecțiunile cardiovasculare. Ce au descoperit cercetătorii?

Consumul de legume nu te ferește de afecțiunile cardiovasculare. Ce au descoperit cercetătorii?
Credit foto: Pixabay
Publicat: 26.02.2022

O alimentație bogată în legume este esențială pentru menținerea unei diete echilibrate și evitarea unei multitudini de boli. Dar pot legumele să te țină departe de afecțiunile cardiovasculare?

Din nefericire, cercetătorii din cadrul Departamentului Nuffield pentru Sănătatea Populației al Universității din Oxford, Universității Chineze din Hong Kong și Universității din Bristol nu au găsit nici o dovadă care să susțină această teorie.

Ipoteza conform căreia consumul de legume conduce la scăderea riscului afecțiunilor cardiovasculare poate părea plauzibilă la început, pentru că ingrediente precum carotenoidele sau alfa-tocoferolul pot avea unele proprietăți benefice, indică EurekAlert.

Consumul de legume nu reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare

În prezent, rezultatele oferite de un studiu de amploare din Frontiers in Nutrition indică faptul că aportul mai mare de legume gătite sau crude nu are nici un efect asupra afecțiunilor de acest gen. Studiul explică și cum unii factori confuzi au condus la presupunerile anterioare false.

„UK Biobank este un studiu prospectiv de mare amploare privitor la contribuția geneticului și a mediului la dezvoltarea celor mai întâlnite afecțiuni ale organismului. Aici ne folosim de mostre numeroase, de studii îndelungate și informații precise despre factorii sociali și de viață, pentru a analiza importanța consumului de legume în raport cu afecțiunile cardio-vasculare”, spune profesorul Naomi Allen, cercetător șef în cadrul UK Biobank și co-autor al studiului.

UK Biobank monitorizează starea de sănătate pentru mai bine de jumătate de milion de britanici adulți, folosindu-se de datele medicale ale acestora. Înainte de înrolarea acestora din 2006-2010, au fost întrebați despre dieta practicată, stilul de viață, istoricul sexual și medical, dar și alți factori.

Cercetătorii au mai evaluat și potențialul rol al „confuziei reziduale”, adică factorii necunoscuți sau măsurătorile inexacte ale factorilor cunoscuți care ar putea conduce la asocierea eronată dintre consumul de legume și diminuarea riscului de afecțiuni cardiovasculare.

Percepția eronată a rolului jucat de legume

Aportul mediu zilnic de legume (crude și gătite) s-a situat între 5,0, 2,3 și 2,8 linguri de persoană. Riscul de moarte era cu 15% mai mic pentru indivizii cu un consum mai mare, comparativ cu cei care aveau valori mai mici.

Cu toate acestea, efectul aparent a slăbit substanțial atunci când factori perturbatori socio-economici, nutriționali, de sănătate și medicali au fost luați în calcul.

Înțelegerea acestor factori a redus puterea de predicție statistică a efectelor benefice ale legumelor cu 80%. Acest lucru indică faptul că măsurători mai precise în privința acestor factori ar fi explicat în totalitate orice efecte reziduale ale aportului de legume.

Credit foto: Pixabay

„Amplul nostru studiu nu a găsit dovezi care să indice efectul protector al aportului de legume în raport cu apariția afecțiunilor cardiovasculare. În schimb, am descoperit că percepția eronată este legată de erorile cognitive generate de factorii de confuzie reziduali, găsiți în diferențele socio-economice și ale stilului de viață”, a explicat dr. Qi Feng, cercetător în cadrul Departamentului Nuffield pentru Sănătatea Populației al Universității din Oxford și autor principal al studiului.

„Studiul este unul important pentru înțelegerea cauzelor nutriționale ale afecțiunilor cardio-vasculare, dar și a înțelegerii eronate a raportului dintre consumul de legume și aceste boli. Cu toate acestea, o dietă echilibrată, coroborată cu o greutate normală a corpului constituie aspecte esențiale pentru o stare de sănătate bună și diminuarea riscului dezvoltării unor afecțiuni majore. Sunt recomandate cel puțin cinci porții de fructe și legume  în fiecare zi”, a precizat dr. Ben Lacey, profesor asociat la departamentul din cadrul Universității Oxford.

Vă mai recomandăm și:

Paradoxul celor mai sărace ţări: obezitate şi malnutriţie

Fructele şi legumele, ȋn topul preferinƫelor de consum ale categoriei bio. De ce cumpără oamenii produse bio

Defectele vasculare par să stea la baza progresiei bolii Parkinson

Probleme cardiovasculare la pacienţii trecuţi prin COVID, la un an după infectare

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Unii îndulcitori artificiali sunt chimicale eterne care ar putea afecta viața acvatică
Unii îndulcitori artificiali sunt chimicale eterne care ar putea afecta viața acvatică
I.G. Duca, provocat de vărul său la un duel cu pistoale în Copou: „A trebuit să ridic mănușa”
I.G. Duca, provocat de vărul său la un duel cu pistoale în Copou: „A trebuit să ridic mănușa”
A fost găsită bacteria intestinală care ar putea opri dependența de mâncare
A fost găsită bacteria intestinală care ar putea opri dependența de mâncare
Tinerii sunt atât de nefericiți încât au schimbat o parte fundamentală a vieții
Tinerii sunt atât de nefericiți încât au schimbat o parte fundamentală a vieții
Test de cultură generală. Care este diferența dintre președinte și prim-ministru?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre președinte și prim-ministru?
(P) Descoperă cele mai bune restaurante din cazinouri
(P) Descoperă cele mai bune restaurante din cazinouri
Pentru prima dată, NASA a transmis un cântec în spațiul îndepărtat, tocmai până la Venus
Pentru prima dată, NASA a transmis un cântec în spațiul îndepărtat, tocmai până la Venus
Zeci de mii de garduri au împânzit Parisul înainte de începerea Jocurilor Olimpice
Zeci de mii de garduri au împânzit Parisul înainte de începerea Jocurilor Olimpice
De ce a înotat în Sena primarul Parisului cu nouă zile înainte de Jocurile Olimpice
De ce a înotat în Sena primarul Parisului cu nouă zile înainte de Jocurile Olimpice
Grecia restricționează munca în aer liber din cauza valului de căldură
Grecia restricționează munca în aer liber din cauza valului de căldură
Ziua în care se publica una dintre cele mai celebre cărţi din istorie
Ziua în care se publica una dintre cele mai celebre cărţi din istorie
Membrii unui trib necontactat până acum au ieșit din pădurea amazoniană în căutarea hranei
Membrii unui trib necontactat până acum au ieșit din pădurea amazoniană în căutarea hranei
Mai mulți elevi au ajuns la spital după ce au mâncat chipsuri picante interzise celor sub 18 ani
Mai mulți elevi au ajuns la spital după ce au mâncat chipsuri picante interzise celor sub 18 ani
Adele anunță „o mare pauză de la muzică”. Ce planuri are artista?
Adele anunță „o mare pauză de la muzică”. Ce planuri are artista?
Un indian a rămas blocat într-un lift timp de aproape două zile
Un indian a rămas blocat într-un lift timp de aproape două zile
Cea mai rară gaură neagră din Calea Lactee, ascunsă după 7 stele care „nu ar trebui să fie acolo”
Cea mai rară gaură neagră din Calea Lactee, ascunsă după 7 stele care „nu ar trebui să fie acolo”
Norvegia ar putea conduce lupta împotriva poluării cu plastic
Norvegia ar putea conduce lupta împotriva poluării cu plastic
Ce s-a întâmplat cu cei 50.000 de oameni care au abandonat brusc vechiul oraș Cahokia?
Ce s-a întâmplat cu cei 50.000 de oameni care au abandonat brusc vechiul oraș Cahokia?