Home » Știință » Cercetătorii explică de ce atât de mulți oameni mor în timpul sau după actul sexual

Cercetătorii explică de ce atât de mulți oameni mor în timpul sau după actul sexual

Cercetătorii explică de ce atât de mulți oameni mor în timpul sau după actul sexual
Foto: Shutterstock
Publicat: 26.01.2022

Întreținerea relațiilor sexuale vine la pachet cu multe efecte fizice și psihologice benefice: reduce tensiunea arterială crescută, îmbunătățește sistemul imunitar și te ajută să ai un somn mai bun. Cu toate acestea, unii oameni mor în timp ce fac sex sau la scurt timp după.

Actul sexual și orgasmul eliberează un hormon numit oxitocină, așa-numitul hormon al iubirii, care este important în construirea încrederii și a legăturii între oameni, scrie Science Alert.

Dar există și o latură întunecată: uneori oamenii mor în timp ce fac sex sau la scurt timp după. Incidența este, din fericire, extrem de scăzută și reprezintă 0,6% din toate cazurile de moarte subită.

Există multe motive din cauza cărora se întâmplă acest lucru. În cele mai multe cazuri, moartea este cauzată de efortul fizic al activității sexuale sau de medicamentele eliberate pe bază de rețetă (medicamente pentru tratarea disfuncției erectile, de exemplu) sau de droguri ilegale, cum ar fi cocaina, sau ambele.

Moartea subită a survenit mai ales la bărbați

Riscul de deces cardiac subit este mai mare pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Un studiu medico-legal post-mortem din Germania cu privire la 32.000 de decese subite ce au avut loc într-o perioadă de 33 de ani a constatat că 0,2% dintre cazuri au avut loc în timpul activității sexuale.

Moartea subită a survenit mai ales la bărbați (vârsta medie 59 de ani), iar cea mai frecventă cauză a fost un atac de cord, cunoscut și sub denumirea de infarct miocardic. Studiile din SUA, Franța și Coreea de Sud privind moartea subită cardiacă și activitatea sexuală arată rezultate similare.

Nu doar bărbații de vârstă mijlocie mor în timp ce fac sex

Cu toate acestea, recent, cercetătorii de la St George’s, Universitatea din Londra, au descoperit că acest fenomen nu se limitează doar la bărbații de vârstă mijlocie.

Studiul, care este publicat în JAMA Cardiology, a investigat moartea subită cardiacă în 6.847 de cazuri trimise la centrul de patologie cardiacă din St George’s între ianuarie 1994 și august 2020.

Dintre acestea, 17 (0,2%) au avut loc fie în timpul, fie în decurs de o oră de la activitatea sexuală. Vârsta medie a decesului a fost de 38 de ani, iar 35% din cazuri au apărut la femei, ceea ce este mai mult decât în ​​studiile anterioare.

Aceste decese nu au fost de obicei cauzate de atacuri de cord, așa cum se observă la bărbații în vârstă. În jumătate din cazuri (53%), inima s-a dovedit a fi normală din punct de vedere structural și un ritm cardiac anormal brusc numit sindromul morții subite aritmice sau SADS a fost cauza morții.

Un ritm cardiac alterat poate cauza lipsa de oxigen

Disecția aortică a fost a doua cauză (12%). Acesta este locul în care straturile din peretele arterei mari de la inimă care furnizează sânge în jurul corpului se rup și sângele curge între straturi, făcându-l să se umfle și să se spargă.

Cazurile rămase au fost cauzate de anomalii structurale, cum ar fi cardiomiopatia (o boală care face ca mușchiul inimii să pompeze mai greu sângele în restul corpului) sau dintr-un grup rar de afecțiuni genetice cunoscute sub numele de canalopatii.

Aici canalele ionice care lasă sodiul și potasiul să intre și să iasă din celulele din mușchiul inimii nu funcționează corect. Modificarea sodiului și potasiului din celule poate modifica curentul electric prin mușchiul inimii și poate schimba modul în care acesta bate.

Riscul de a muri în timpul actului sexual rămâne totuși foarte redus

Un ritm cardiac alterat poate cauza lipsa de oxigen (ischemie miocardică) și poate duce la un stop cardiac brusc în care inima încetează să mai bată.

Acest nou studiu sugerează că moartea subită cardiacă la persoanele sub 50 de ani se datorează în principal sindromului morții subite aritmice sau cardiomiopatiilor.

Adulții mai tineri care au fost diagnosticați cu aceste afecțiuni ar trebui să ceară sfatul cardiologului lor cu privire la riscul asociat activității sexuale. Cu toate acestea, incidența scăzută a decesului în aceste studii sugerează că riscul este foarte scăzut, chiar și la persoanele cu afecțiuni cardiace existente.

Vă recomandăm să citiți și:

Apa poate preveni insuficiența cardiacă. Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?

Cercetătorii avertizează că exoscheletele cauzează probleme pentru creierul purtătorului

Cum ne putem proteja pielea de razele UV, mai ales după luni întregi de stat în casă din cauza pandemiei

Cercetări post-mortem dezvăluie diferențe clare ale celulelor creierului la oamenii care suferă de depresie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase