Imagini uimitoare realizate de roverul chinez Yutu-2 arată fața nevăzută a Lunii

14 03. 2022, 18:00

Roverul chinez Yutu-2 a oferit o reprezentare vizuală a călătoriei sale de trei ani de zile prin mediul dur al părții lunare îndepărtate.

Noile imagini – publicate de Ourspace, un canal chinezesc de știință asociat cu Administrația Națională Spațială Chinezească – oferă un sens lungii călătorii pe care a făcut-o roverul. Una dintre fotografii oferă o imagine panoramică a  traseelor recente efectuate, cu Chang’e 4 văzându-se în distanță.

Roverul Yutu-2 a aselenizat pe fața ascunsă a Lunii în ianuarie 2019, deasupra sondei de aselenizare Chang’e 4, constituindu-se astfel prima navetă spațială care a aselenizat și operat în emisfera ascunsă a Lunii.

Perechea lunară

De la aselenizarea perechii, roverul Yutu-2, alimentat solar și cântărind aproximativ 140 de kilograme, a călătorit 1029 de metri în interiorul craterului Von Karman, potrivit noilor date oferite de Lunar Exploration Ground Application System al Chinei.

Roverul a călătorit pe marginea craterului pentru a verifica „misterioasa colibă” care se observa la orizont, care s-a dovedit a fi o stâncă în formă de iepure, potrivit Space.com.

Roverul a făcut mai multe descoperiri în timpul misiunii, inclusiv materiale despre care există convingerea că provin de sub crusta lunară și sfere de sticlă create cel mai probabil în urma impactului provocat de meteoriți.

Lunar Reconnaissance Orbiter – LRO

Între timp, Lunar Reconnaissance Orbiter – LRO al NASA l-a urmărit pe Yutu-2 de pe orbită. Yutu-2 și Chang’e 4 cară fiecare patru încărcături utile științei, fiecare dintre acestea depășind durata de utilizare stabilită la proiectare cu trei luni, respectiv un an.

Fiecare operează câte două săptămâni, atunci când răsare Soarele, apoi se opresc pentru a rezista nopții lunare lungi și reci.

Vă mai recomandăm și:

Stația Spațială Internațională se dezintegrează? Rusia a făcut publică o filmare cel puțin ciudată

NASA caută modalități de a ține Stația Spațială Internațională pe orbită fără ajutorul Rusiei

Roverul Yutu-2 al Chinei s-a apropiat de „Cubul de pe Lună” și a dezvăluit ce este cu adevărat

Roverul Yutu 2 al Chinei, aflat pe partea întunecată a Lunii, se pregătește să iasă din hibernare