Home » Știință » O calitate scăzută a somnului poate crește enorm riscul de boli cardiace

O calitate scăzută a somnului poate crește enorm riscul de boli cardiace

O calitate scăzută a somnului poate crește enorm riscul de boli cardiace
Foto: Vladislav Muslakov/ Unsplash
Publicat: 09.02.2022

Diferite aspecte ale somnului pot influența sănătatea inimii, însă calitatea scăzută a somnului dată de toate aspectele combinate poate crește riscul de a avea boli cardiace cu până la 141%.

Un studiu publicat în Scientific Reports detaliază noile descoperiri.

Studiul, condus de Universitatea din Florida de Sud, a analizat datele despre somn ale a 6.820 de adulți din SUA cu o vârstă medie de 53 de ani, care și-au raportat propriile caracteristici ale somnului și istoricul bolilor de inimă.

Printre participanți, 633 au purtat, de asemenea, un dispozitiv de cercetare (actigrafie) în jurul încheieturii, care a surprins activitatea din timpul somnului.

Calitatea scăzută a somnului devenea mai evidentă pe măsură ce era studiată în mai multe moduri

Cercetătorii s-au concentrat pe mai multe aspecte ale sănătății somnului, cum ar fi regularitatea, satisfacția, vigilența în timpul orelor de veghe, sincronizarea, eficiența și durata somnului și le-au corelat cu bolile de inimă diagnosticate de medici.

Calitatea scăzută a somnului dată de fiecare creștere suplimentară a problemelor de sănătate auto-raportate a fost asociată cu un risc de boli cardiace crescut cu 54%.

Riscul estimat de boli de inimă asociat cu o creștere a problemelor de sănătate în somn a fost mult mai mare pentru cei care au furnizat date despre somn atât prin auto-raportare, cât și prin dispozitivul de cercetare. Au avut o creștere de 141%.

De ce este important să studiem calitatea scăzută a somnului

„Aceste descoperiri arată importanța evaluării „problemelor de sănătate a somnului coexistente” la nivel de individ pentru a surprinde riscul de boli de inimă”, a spus autorul principal, Soomi Lee.

„Acesta este unul dintre primele studii care arată că, la adulții funcționali de vârstă medie, mai multe probleme de sănătate în somn pot însemna o creștere a riscului de boli cardiace”, spune Lee.

„Riscul estimat mai mare la cei care au furnizat atât auto-raportare, cât și date despre somn din actigrafie sugerează că măsurarea corectă și cuprinzătoare a sănătății somnului este importantă pentru a crește predicția bolilor de inimă”, a continuat profesorul.

Bărbații, mai predispuși la probleme cardiace decât femeile

Cercetătorii i-au întrebat pe participanți despre sănătatea lor, inclusiv dacă medicul lor a confirmat o afecțiune cardiacă, cum ar fi aritmia, murmurul cardiac sau o inimă mărită, notează Science Daily.

Hipertensiunea arterială nu a fost considerată un diagnostic, deoarece este etichetată ca un factor de risc pentru bolile de inimă, mai degrabă decât o astfel de boală. De asemenea, cercetătorii au verificat istoricul familial de boli cardiace și factorii socio-demografici, cum ar fi rasa, sexul, fumatul, depresia și activitatea fizică.

Oamenii de știință au descoperit că, în timp ce femeile au raportat că au mai multe probleme de sănătate în somn, bărbații erau mai predispuși să sufere de boli de inimă; totuși sexul nu a afectat corelația generală dintre cei doi factori.

Bolile cardiace sunt principala cauză de deces în SUA

A fost descoperit, de asemenea, că participanții de culoare au avut mai multe probleme de sănătate în somn și o prevalență mai mare a bolilor de inimă decât participanții albi, dar nu a fost găsită o asociere puternică între sănătatea somnului și bolile de inimă în funcție de rasă.

Lee spune că deși sănătatea somnului este importantă pentru toate vârstele, echipa s-a concentrat pe vârsta adultă mijlocie, deoarece se întinde pe o perioadă mai lungă de timp și constă în experiențe de viață diverse și mai stresante din cauza rolurilor profesionale și familiale. Tot atunci încep să apară precursorii bolilor de inimă și ai problemelor somnului legate de vârstă.

Deoarece sănătatea somnului poate fi modificată, cercetătorii spun că aceste descoperiri pot contribui la viitoare strategii de prevenire pentru a atenua riscul de boli cardiace, care este principala cauză de deces în S.U.A.

Vă recomandăm să citiți și:

Fenomenul de moarte celulară, considerat până acum ireversibil, poate fi controlat

Cercetătorii lucrează la un computer pe os ultra-subțire

Cum poți deveni o persoană matinală dacă până acum ai fost o „pasăre de noapte”

Stresul de la locul de muncă şi învăţatul intens accelerează procesul de îmbătrânire

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase