Cercetătorii au descoperit semnale ciudate emanate din miezul Pământului

27 03. 2022, 11:00

Câmpul magnetic al Pământului este rezultatul blocării particulelor încărcate într-un „dans” al curenților de convecție, adânc în miezul Pământului.

Conform unui studiu recent însă, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, ar mai putea să existe o metodă.

O echipă condusă de Nicolas Gillet, din cadrul Universității Grenoble-Alpes, Franța a descoperit că, acest câmp magnetic al Pământului fluctuează la fiecare șapte ani, îndreptându-se spre vest cu aproximativ 1450 kilometri în jurul Ecuatorului – demonstrând faptul că încă mai sunt multe de învățat despre interiorul planetei noastre.

Bolovani peste bolovani

„Ceea ce este important de știut este că acest câmp magnetic din miezul Pământului evoluează pe niște perioade lungi de timp”, spune Gillet. „Iar ceea ce am observat noi reprezintă doar o mică parte”.

Până acum, cercetătorii au prezis că un strat subțire de pietre stratificate ar putea genera schimbările de câmp magnetic dintre miezul exterior și manta. Dar Gillet sugerează că aceste schimbări se pot petrece și fără aceste straturi de roci, indică Futurism.

Echipa sa a analizat datele câmpului geomagnetic adunate între 1999 și 2021 – colectate de sateliți și observatoarele terestre. Iar descoperirile, spune echipa de cercetători, pot avea implicații majore asupra modului de înțelegere a formării planetei noastre.

Fizica din spatele câmpului magnetic

„Încercăm să înțelegem fizica responsabilă pentru evoluția observabilă a câmpului magnetic al planetei noastre”, mai spune Gillet. „Evoluează pe toate scalele de timp, iar perioadele mai lungi comportă cele mai puternice schimbări.”

„Aceste schimbări inter-anuale rămân în continuare un mister, încă de la descoperirea acestora din anii 1970”, a mai adăugat cercetătorul. „Înțelegerea lor ar putea oferi noi înțelegeri despre miezul Pământului, loc din care nu pot fi luate direct mostre sau făcute observații directe”.

Vă mai recomandăm și:

Originile surprinzătoare ale diamantului Hope. Acesta s-a format aproape de miezul planetei

Ceasul Apocalipsei rămâne în 2022 la 100 de secunde de miezul nopții

Ghețarii se topesc tot mai repede. Cercetătorii se luptă să adune miezuri de gheață

Originile surprinzătoare ale diamantului Hope. Acesta s-a format aproape de miezul planetei