Interfața computerizată a permis unui pacient paralizat să comunice pentru prima dată

09 04. 2022, 13:00
Credit Foto: Shutterstock

Pentru prima dată, un pacient complet paralizat care suferea de scleroză laterală amiotrofică – ALS s-a folosit de un implant cerebral pentru a comunica, iar primele sale cereri au fost o încântare. 

Un studiu recent publicat în Nature Communications descrie modul în care implantarea unei interfețe computerizate în creier a ajutat un om aflat în ultimele faze ale ALS, să comunice cu echipa care îl îngrijea, dar și cu familia acestuia.

Germanul în vârstă de 36 de ani a comunicat inclusiv faptul că îi era pofta de „supă-gulaș și supă de mazăre dulce”. A mai spus că-și iubește „fiul super”, că ar dori o bere și să asculte muzică rock.

Descoperiri uluitoare în domeniu

În primele trei luni în care s-a încercat comunicarea nu au înregistrat nici un succes, notează studiul Universității Tubingen din Germania. Abia când cercetătorii au început să folosească neuro-feedback-ul succesul a venit.

Cerându-i pacientului să modifice tonul unui sunet – lucru pe care l-a putut face încă din prima zi și l-a perfecționat în două săptămâni – bărbatul a putut răspunde cu „da” și „nu”, precizează Futurism. 

Apoi, punându-l să răspundă cu afirmație sau negație la litere, cercetătorii l-au putut ajuta să construiască propoziții. Prima lui solicitare a fost către echipa medicală, căreia i-a cerut să-i schimbe poziția corpului.

Metodologia folosită de echipa de cercetare

După ceva timp în care a fost folosită această metodologie, bărbatul a putut în cele din urmă să explice cercetătorilor germani faptul că era capabil să manipuleze tonul concentrându-se la acțiunile pe care le făcea înainte pentru a-și mișca ochii.

Cu toate acestea, nu reușea de fiecare dată să facă acest lucru, rata de succes ridicându-se undeva la 80% – adică 107 din cele 135 de zile cât a durat studiul. Doar 44 din cele 107 zile, omul a fost capabil să ducă la bun final propoziții inteligibile.

Cercetarea pare să reprezinte primul moment în care cineva a putut comunica prin intermediul unei interfețe computerizate. Acest lucru i-a permis pacientului să comunice cu familia acestuia după o lungă perioadă și să spună câteva propoziții.

Vă mai recomandăm și:

Un nou anunț al MS, despre medicul cu paralizie facială, după vaccin: Diagnosticul a fost infirmat

Genetica poate juca un rol important în cazul paraliziei cerebrale

Transplantarea nervilor poate reprezenta o soluţie pentru cei care suferă de paralizie

Motivele pentru care cercetătorii propun implantarea a sute de microcipuri în creierul uman