Home » Știință » Naveta Psyche va porni spre asteroidul cu același nume. Ce planuri are NASA?

Naveta Psyche va porni spre asteroidul cu același nume. Ce planuri are NASA?

Naveta Psyche va porni spre asteroidul cu același nume. Ce planuri are NASA?
Credit foto: SSL/ASU/P. Rubin/NASA/JPL-Caltech
Publicat: 20.04.2022

NASA speră să lanseze o navetă spațială pentru a investiga un asteroid masiv bogat în metale și care poartă denumirea de Psyche. Experții evaluează valoarea acestuia la 10 cvintilioane de dolari – asta dacă oamenii vor decide vreodată să-i exploateze resursele. 

Naveta spațială, care poartă același nume ca și asteroidul, este programată pentru lansare pe o rachetă Heavy Falcon a SpaceX, undeva la nivelul lunii august. Are să fie o misiune interesantă care are potențialul de a clarifica unele aspecte privitoare la primele zile ale Sistemului Solar, dar și asupra modului de formare a planetelor, indică Futurism.

Înainte de lansare, presa a fost invitată să arunce o privire asupra dezvoltării navetei spațiale, la Laboratorul de Propulsie (JPL) din California. Asteroidul este unul de interes pentru „conținutul bogat în metale”, a spus Linda Elkins-Tanton de la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, „dar nu i-am știut niciodată cu adevărat cantitatea”.

Destinația finală, un asteroid bogat în metale

„Poate fi parte a unui nucleu metalic al unei planete micuțe din Sistemul Solar, sau poate fi ceva ce nu s-a topit niciodată pentru a forma un nucleu. Nu vom putea ști cu exactitate până când nu vom ajunge acolo”, a adăugat Elkins-Tanton.

Naveta spațială va avea în componență o mulțime de instrumente științifice pentru a putea identifica cu exactitate compoziția corpului spațial de 112 kilometri, dar și pentru a vedea cum arată suprafața acestuia de aproape. Naveta Psyche se va mai folosi și de propulsoare Hull, un nou sistem de propulsie care va fi folosit pentru prima dată în spațiu.

Două panouri solare care acoperă aproximativ 75 metri pătrați vor oferi toată energia necesară, chiar și în medii mai puțin luminate ale Sistemului Solar.

Planuri pentru naveta spațială Psyche

Dacă totul va decurge conform planului, naveta spațială va ajunge în jurul planetei Marte în mai 2023, pentru ca mai apoi să pornească într-o călătorie de trei ani către asteroid.

Va petrece următoarele 21 de luni analizând suprafața acestuia, precum și compoziția, ajungând la o distanță de doar 82 de kilometri de asteroidul Psyche. Cercetătorii sunt deja încântați de ceea ce ar putea descoperi micuța navetă spațială odată ce ajunge la destinația finală.

 Vă mai recomandăm și:

Cum au supraviețuit gândacii asteroidului care a ucis dinozaurii?

Orbita unui mic asteroid a fost schimbată pentru totdeauna după o trecere foarte apropiată de Pământ

Un sistem solar din ”vecinătatea” noastră cosmică prezintă condiții favorabile vieții

NASA a anulat a treia încercare de alimentare a rachetei Artemis 1 care va readuce oamenii pe Lună

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase