Fericirea este o salată. Legătura puternică dintre mâncare și modul în care ne simțim

23 04. 2022, 14:00

Există corelații puternice între ceea ce mâncăm și cum ne simțim, potrivit domeniului relativ nou al psihiatriei nutriționale, iar mâncarea sănătoasă este o mâncare fericită.

Mulți dintre noi par să sufere de ceea ce psihologii numesc „intuiția nesănătos = gustos”, presupunem în mod subconștient că alimentele sănătoase nu sunt la fel de gustoase, plăcute sau satisfăcătoare ca cele nesănătoase.

Această convingere pare să ducă la o aversiune deosebită față de legume și, deși nu este împărtășită de toată lumea, cercetări recente sugerează că, din cauza globalizării și urbanizării rapide, convingerile pe care le avem despre mâncare converg în multe culturi diferite.

Se pare că, în cea mai mare parte, mulți dintre noi se vor strădui să evite alimentele sănătoase, chiar dacă doresc să mănânce sănătos. Acest lucru este regretabil, deoarece, potrivit domeniului relativ nou al psihiatriei nutriționale, există corelații puternice între ceea ce mâncăm și modul în care ne simțim, iar mâncarea sănătoasă este o mâncare fericită.

Cum să avem o sănătate psihică și fizică mai bună?

Efectul fructelor și legumelor asupra stării de spirit a fost investigat într-o analiză a unor studii din șapte țări. Aceasta a descoperit dovezi puternice că persoanele care mănâncă legume și fructe au o sănătate psihică și fizică mai bună.

În 2021, o analiză a unor studii din șapte țări care a investigat în mod specific impactul fructelor și legumelor asupra stării de spirit a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani a descoperit dovezi puternice că persoanele care consumă legume și fructe se bucură de o mai bună bunăstare psihologică – dar și fizică.

Credit foto: Pixabay

De fapt, cercetările au constatat în mod constant că, în comparație cu dietele bogate în zahăr și grăsimi, sărace în legume, cele bogate în legume, fructe și cereale neprocesate pot reduce riscul de depresie cu până la 35 %.

Efectul pozitiv al alimentației sănătoase asupra fericirii pare să fie universal. Oameni de toate vârstele, sexele și rasele se simt mai fericiți după ce mănâncă porțiile zilnice recomandate de fructe și legume.

Efectul unei alimentații sănătoase asupra fericirii

Beneficiile pentru sănătatea mintală ale consumului de fructe și legume nu sunt de neglijat. Un studiu recent care a examinat obiceiurile alimentare a peste 12.000 de australieni pe o perioadă de mai mulți ani a constatat că persoanele care au trecut de la a nu mânca niciun produs proaspăt la a mânca câteva în fiecare zi au raportat o creștere a fericirii și a satisfacției în viață.

Beneficiile psihologice pot fi obținute rapid. Un studiu efectuat pe 100 de studenți universitari a constatat că alegerea unui fruct – un măr, o clementină sau o banană – în loc de napolitane cu ciocolată sau chipsuri de cartofi pentru a lua o gustare în fiecare zi a redus oboseala și anxietatea în doar 10 zile.

O sănătate mai bună nu explică pe deplin efectul alimentației sănătoase asupra fericirii. Acest lucru înseamnă că o alimentație sănătoasă are un impact asupra fericirii în alte moduri.

Știm că o alimentație sănătoasă va contribui la o stare de sănătate bună și că o stare de sănătate bună va contribui la fericire. Cu toate acestea, efectul unei alimentații sănătoase asupra fericirii nu este explicat în totalitate de o sănătate mai bună. Acest lucru înseamnă că alimentația sănătoasă afectează fericirea în alte moduri.

Fructele și legumele îmbunătățesc calitatea vieții

Fructele și legumele sunt surse bogate de vitamine B, în special de acid folic. Acesta joacă un rol important în producția de neurotransmițători precum serotonina, dopamina, acestea având un rol esențial în reglarea stării de spirit.

Fructele și legumele conțin, de asemenea, minerale precum fierul, calciul și magneziul, care au fost toate legate în mod pozitiv de sănătatea psihologică, și sunt bogate în antioxidanți precum vitaminele C și E și polifenoli care protejează împotriva stresului oxidativ care poate fi rău pentru sănătatea mintală.

Psihiatrii nutriționiști cred, de asemenea, că există o legătură între modul în care vă simțiți și tipurile de bacterii care trăiesc în intestin. Bacteriile „bune” care alcătuiesc microbiomul intestinal afectează gradul de inflamație din tot corpul, precum și starea de spirit și nivelul de energie.

Credit foto: Shutterstock

Aceste bacterii adoră să se înfrupte din alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele. Atunci când își metabolizează mesele, ele creează produse secundare – unul dintre aceste produse secundare este neurotransmițătorul serotoninei, care dă o stare de bine. De fapt, aproximativ 95% din serotonină este produsă în tractul gastrointestinal.

Trei „porții de fericire” pe zi

Cea mai mare parte a fericirii pare să fie obținută prin consumul a mai mult de trei porții de fructe și legume pe zi.

Mai mult de trei porții de fructe și legume pe zi par să producă cea mai mare fericire. O analiză a datelor unui sondaj efectuat pe 80.000 de britanici a ajuns la concluzia că oamenii ating vârful stării de bine la aproximativ 7 porții de fructe și legume pe zi.

Potrivit SciTechDaily, rezultatele psihologice mai bune par să fie asociate cu un consum de fructe proaspete și legume crude, mai degrabă decât cu cel de legume gătite.

La sfârșitul zilei, ceea ce este important de reținut este că fructele și legumele vă vor îmbunătăți calitatea vieții. Cercetările indică faptul că buna dispoziție este stimulată de efectele cumulative ale unui spectru larg de vitamine, minerale și antioxidanți, mai degrabă decât de un singur nutrient.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Cât de periculoase pot fi?

Strămoșii noștri, „vinovați” că bem? Un studiu susține că maimuțele mănâncă fructe care conțin alcool

Consumul de legume nu te ferește de afecțiunile cardiovasculare. Ce au descoperit cercetătorii?

Fructele şi legumele, ȋn topul preferinƫelor de consum ale categoriei bio. De ce cumpără oamenii produse bio