Home » Știință » Diabetul de tip 2 ar putea fi tratat cu succes prin intermediul ultrasunetelor

Diabetul de tip 2 ar putea fi tratat cu succes prin intermediul ultrasunetelor

Publicat: 15.04.2022

În Statele Unite, 37 de milioane de oameni au diabet, ceea ce este egal cu aproximativ unul din zece, conform Centers for Disease Control and Prevention. Mai nou, această boală ar putea fi tratată prin metoda cu ultrasunete.

Dintre persoanele care suferă de diabet, 90-95% au diabet de tip 2, o afecțiune în care există prea mult zahăr în sânge, deoarece organismul nu îl poate regla eficient din cauza problemelor legate de un hormon numit insulină. Mai multe studii au arătat că această afecțiune crește riscul apariției altor boli, scrie Interesting Engineering.

Acum, un nou studiu captivant condus de Yale School of Medicine, UCLA și Feinstein Institutes for Medical Research, publicat în Nature Biomedical Engineering, sugerează că diabetul de tip 2 ar putea fi tratat fără medicamente.

Putem trata diabetul fără medicamente? Metoda cu ultrasunete ar putea face acest lucru

În cadrul studiului, echipa condusă de GE Research, o ramură a General Electric, a dezvăluit o nouă tehnică cu ultrasunete non-invazivă menită să stimuleze nervii specifici din ficat. Procedura se numește stimulare cu ultrasunete focalizată periferic (pFUS) și direcționează impulsuri de ultrasunete foarte concentrate către zone specifice de țesut care conțin terminații nervoase.

„Am folosit această tehnică pentru a explora stimularea unei zone a ficatului numită porta hepatis. Această regiune conține plexul nervos hepatoportal, care comunică creierului informații despre starea glucozei și a nutrienților, dar a fost dificil de studiat, deoarece structurile sale nervoase sunt prea mici pentru a fi stimulate separat cu electrozi implantați”, au explicat cercetătorii.

Folosind trei modele animale diferite de diabet (șoareci, șobolani și porci), cercetătorii au demonstrat cum impulsurile scurte de ultrasunete direcționate către grupuri specifice de nervi din ficat pot scădea cu succes nivelurile de insulină și glucoză.

Doar trei minute de ultrasunete concentrate în fiecare zi au fost suficiente pentru a menține nivelul normal al glicemiei la șoarecii diabetici.

În prezent, cercetătorii efectuează studii de fezabilitate umană cu un grup de subiecți cu diabet de tip 2 pentru a determina dacă această strategie poate fi utilizată la oameni, ceea ce sperăm că ne apropie de ziua în care diabetul nu mai este monitorizat și gestionat cu teste de zahăr din sânge, injecții cu insulină și tratamente medicamentoase.

Noi tratamente la orizont

Pe lângă stabilirea faptului că metoda funcționează, există câteva alte provocări care trebuie depășite înainte ca metoda cu ultrasunete să poată fi utilizată la scară largă în mediile clinice, deoarece instrumentele cu ultrasunete actuale utilizate pentru a efectua acest tip de tehnică pFUS necesită tehnicieni instruiți.

Potrivit cercetătorilor, avem tehnologia pentru a simplifica și automatiza aceste sisteme astfel încât pacienții să le poată folosi acasă, dar trebuie să dezvoltăm instrumentele reale înainte ca acest tratament să poată fi adoptat la scară largă.

„Din păcate, în prezent există doar foarte puține medicamente care scad nivelurile de insulină”, a spus Raimund Herzog, endocrinolog la Yale School of Medicine.

„Dacă studiile noastre clinice în curs confirmă promisiunea studiilor preclinice raportate în această lucrare, iar ultrasunetele pot fi folosite pentru a scădea atât nivelul de insulină, cât și pe cel de glucoză, neuromodularea cu ultrasunete ar reprezenta o completare interesantă și complet nouă la opțiunile de tratament actuale pentru pacienții noștri”, a spus el.

Între timp, deși diabetul de tip 2 poate fi evitat ducând un stil de viață sănătos, menținând o greutate sănătoasă și, sperăm, într-o zi, va putea fi tratat fără medicamente, nu putem face nimic pentru a evita diabetul de tip 1, motiv pentru care oamenii de știință din întreaga lume lucrează la diferite vaccinuri care ar putea trata și, posibil, vindeca afecțiunea.

Vă recomandăm să citiți și:

Vești proaste! Consumul moderat de alcool nu este benefic pentru inimă

Antidepresivele ar putea fi periculoase. De ce se tem experții?

Alopecia severă (căderea părului) ar putea fi tratată cu un medicament comun pentru artrită

Ar putea vocea să dezvăluie indicii despre sănătatea inimii tale?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase