Home » Știință » Băutura care îți împiedică oasele să îmbătrânească. Cât de des o consumi?

Băutura care îți împiedică oasele să îmbătrânească. Cât de des o consumi?

Publicat: 18.05.2022

 Când vine vorba de a-ți păstra oasele puternice și sănătoase, este important să consumi mult calciu, iar una dintre cele mai simple modalități de a introduce mai mult calciu în dietă este consumul de lapte.

„Alimentele lactate (laptele, brânza și iaurtul) sunt cele mai bune surse de calciu din dieta americană”, spune nutriționistul Amy Goodson, autoarea cărții The Sports Nutrition Playbook.

„Un pahar de lapte vă oferă 13 nutrienți esențiali, inclusiv aproximativ 300 de miligrame de calciu.”

Totuși, un singur pahar nu va fi suficient, deoarece mulți oameni au nevoie de trei porții de lactate pe zi, așa că trei pahare de lapte pe zi te vor ajuta ca oasele tale să nu îmbătrânească.

„Un pahar de lapte vă oferă 13 nutrienți esențiali”

„Aportul dietetic de referință pentru adulții cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani este de 1.000 de miligrame pe zi, așa că, de fapt, consumul a trei porții de alimente lactate – în special lapte – poate ajuta la atingerea acestui obiectiv”, spune Goodson.

Ea adaugă că atât sexul biologic, cât și vârsta joacă un rol în ceea ce privește cantitatea de calciu pe care ar trebui să o consumați într-o zi, întrucât femeile trebuie să consume mai mult decât bărbații, iar orice persoană cu vârsta de peste 70 de ani trebuie să aibă mai mult calciu în alimentație.

„Ceea ce este important de reținut este că, în timp ce bărbații cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani au în continuare nevoie doar de 1.000 de miligrame de calciu, femeile au de fapt nevoi mai mari de calciu pentru a menține densitatea minerală osoasă și ar trebui să consume 1.200 de miligrame pe zi”, spune Goodson.

„Apoi, după vârsta de 70 de ani, atât bărbații, cât și femeile ar trebui să consume 1.200 de miligrame de calciu pe zi.”

Calciul din lapte, crucial pentru rezistența oaselor

În timp ce calciul din lapte este crucial pentru rezistența oaselor, Goodson spune că trebuie să luați și vitamina D, ceva ce conține și laptele, pentru ca acesta să fie eficient, ceea ce arată că laptele poate ajuta la creșterea rezistenței osoase și împiedică oasele să îmbătrânească.

„Laptele este, de asemenea, îmbogățit cu vitamina D. Aceasta este esențială pentru absorbția calciului”, spune Goodson. „De fapt, fără un aport adecvat de vitamina D, absorbiți doar aproximativ 10 până la 15 la sută din calciul pe care îl luați din alimentație. Ca să nu mai vorbim de faptul că laptele conține alți nutrienți care ajută la creșterea oaselor și a țesuturilor, cum ar fi fosforul și proteinele de înaltă calitate.”

„Laptele este accesibil și poate fi consumat în atât de multe băuturi”, spune Goodson, potrivit EatThis. „Latte, ciocolată caldă și smoothie-uri pot fi făcute cu lapte pentru a vă ajuta să vă hidratați, precum și pentru a vă menține oasele puternice pe măsură ce îmbătrâniți.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Nu bei lapte? Un nutriționist explică cum să-ți iei doza zilnică de calciu și alți nutrienți

De ce își echipează fermierii vacile cu ochelari VR? Calitatea și cantitatea laptelui, în creștere

Scade producția de lapte de vacă în România

Cât de mult a crescut piaţa laptelui pe bază de plante în pandemie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase