Home » Știință » Mersul pe jos în pas alert ne poate ajuta să trăim mai mult. Cum poate încetini îmbătrânirea?

Mersul pe jos în pas alert ne poate ajuta să trăim mai mult. Cum poate încetini îmbătrânirea?

Publicat: 29.04.2022

Oamenii de știință au raportat o posibilă legătură între mersul pe jos în pas vioi și vârsta biologică, măsurată prin lungimea telomerilor leucocitelor (LTL), unul dintre biomarkerii pe care cercetătorii cred că îi putem folosi pentru a evalua ritmul în care îmbătrânește corpul uman.

Această „vârstă biologică” înseamnă, în esență, cât de uzate devin celulele organismului. O viață întreagă de mers pe jos la viteze mai mari ar putea însemna echivalentul unei întineriri cu 16 ani, din punct de vedere celular, folosind acest sistem de măsurare.

Mersul pe jos nu necesită niciun antrenament și niciun echipament special, iar cercetătorii sugerează că ar putea fi folosit mai des în tratamente ca o modalitate de îmbunătățire a sănătății, acolo unde este cazul.

Viteza de mers este influențată de o serie întreagă de factori

„Deși am arătat anterior că ritmul de mers este un predictor foarte puternic al stării de sănătate, nu am putut confirma că adoptarea unui ritm de mers rapid determină o stare de sănătate mai bună”, spune Tom Yates, kinetoterapeut la Universitatea Leicester din Marea Britanie.

„În acest studiu, am folosit informațiile conținute în profilul genetic al oamenilor pentru a arăta că un ritm de mers mai alert este într-adevăr susceptibil să ducă la o vârstă biologică mai tânără, măsurată prin telomeri.”

Cercetătorii au apelat la baza de date UK Biobank și au extras înregistrările a 405.981 persoane de vârstă mijlocie. Analiza genetică pe care au efectuat-o a sugerat o legătură între mersul pe jos în ritm alert și LTL, independent de orice altă activitate fizică, raportează ScienceAlert.

Intensitatea mișcărilor în timpul plimbărilor a fost măsurată prin auto-raportare și, de asemenea, prin dispozitive de urmărire purtate de persoanele implicate în studiu. Această intensitate este importantă: o plimbare lentă nu pare să aibă același efect.

O modalitate simplă de a identifica persoanele cu risc mai mare de boli cronice

Viteza de mers pe jos în sine este influențată și de o serie întreagă de factori, de la capacitatea pulmonară și controlul motor până la sănătatea mintală și nivelul de motivație. Este un aspect pe care medicii ar putea să îl analizeze ca indicator al stării generale de sănătate.

„Acest lucru sugerează că măsuri precum o viteză de mers pe jos mai mică în mod obișnuit reprezintă o modalitate simplă de a identifica persoanele cu risc mai mare de boli cronice sau de îmbătrânire nesănătoasă și că intensitatea activității poate juca un rol important în optimizarea intervențiilor”, spune cercetătorul medical Paddy Dempsey de la Universitatea din Leicester și autorul principal al studiului, publicat în Communications Biology.

Telomerii acoperă cromozomii din corpul uman, conținând secvențe repetitive de ADN necodificator care protejează cromozomii de deteriorare.

Mersul pe jos în pas vioi, asociat cu o creștere a duratei de viață de până la 20 de ani

Acești biomarkeri se micșorează în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, dar cercetările au arătat că pot fi scurtați mai rapid și de lipsa unui somn suficient, de slujbele solicitante și de stresul și tensiunile nașterii.

Mersul pe jos în pas vioi a fost asociat anterior cu o creștere a duratei de viață de până la 20 de ani, iar această speranță de viață mai mare poate rezulta din doar 10 minute de mers pe jos pe zi.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii inversează îmbătrânirea. Celulele vechi ale pielii au întinerit cu 30 de ani

Care este cel mai bun aliment pentru a încetini îmbătrânirea oaselor?

Apneea în somn accelerează îmbătrânirea. Cum ar putea fi inversată?

Oamenii de știință au descoperit un element neașteptat în procesul de îmbătrânire

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase