Home » Știință » Patru civilizații extraterestre ostile s-ar putea ascunde în Calea Lactee, sugerează un studiu

Patru civilizații extraterestre ostile s-ar putea ascunde în Calea Lactee, sugerează un studiu

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.06.2022

Calea Lactee găzduiește milioane de planete potențial locuibile – și aproximativ patru dintre ele ar putea adăposti civilizații extraterestre malefice care ar invada Pământul dacă ar putea, arată o nouă cercetare.

Noua lucrare, postată în baza de date arXiv, se întreabă care sunt șansele ca oamenii să poată contacta într-o zi o civilizație extraterestră ostilă capabilă să ne invadeze planeta?

Pentru a răspunde la această întrebare, unicul autor al studiului, Alberto Caballero – doctorand la Universitatea din Vigo, Spania – a început prin a analiza istoria omenirii, înainte de a privi spre stele.

„Această lucrare încearcă să ofere o estimare a prevalenței civilizațiilor extraterestre ostile printr-o extrapolare a probabilității ca noi, în calitate de civilizație umană, să atacăm sau să invadăm o exoplanetă locuită”, a scris Caballero în studiu.

Am putea contacta o civilizație extraterestră ostilă care să ne invadeze planeta?

Pentru a ajunge la estimarea sa, Caballero a analizat mai întâi numărul de țări care au invadat alte țări între 1915 și 2022. El a constatat că un total de 51 dintre cele 195 de națiuni din lume au lansat un fel de invazie în această perioadă.

De acolo, Caballero a adunat probabilitatea individuală a fiecărei țări de a instiga o invazie, apoi a împărțit suma la numărul total de țări de pe Pământ, obținând ceea ce el descrie ca fiind „probabilitatea actuală a invaziei de către o civilizație extraterestră”.

Conform acestui model, șansele actuale ca oamenii să invadeze o altă planetă locuită sunt de 0,028%. Cu toate acestea, a scris Caballero, această probabilitate se referă la starea actuală a civilizației umane – iar oamenii nu sunt capabili în prezent de călătorii interstelare. Dacă ratele actuale de avansare tehnologică se mențin, atunci călătoria interstelară nu ar fi posibilă decât peste 259 de ani, a calculat Caballero.

Calea Lactee găzduiește milioane de planete potențial locuibile

Presupunând că frecvența invaziilor umane continuă să scadă în această perioadă în același ritm în care au scăzut invaziile în ultimii 50 de ani, atunci rasa umană are o probabilitate de 0,0014% de a invada o altă planetă atunci când vom deveni o civilizație interstelară sau de tip 1, peste 259 de ani.

Aceasta poate părea o probabilitate foarte mică – și este, până când începeți să o înmulțițiți cu milioanele de planete potențial locuibile din Calea Lactee. Pentru calculul său final, Caballero a apelat la o lucrare din 2012 publicată în revista Mathematical SETI, în care cercetătorii au prezis că până la 15.785 de civilizații extraterestre ar putea, teoretic, să împartă galaxia cu oamenii.

Caballero a ajuns la concluzia că mai puțin de una dintre civilizațiile de tip 1 – 0,22, mai exact – ar fi ostilă. Cu toate acestea, numărul vecinilor răuvoitori crește la 4,42 atunci când se iau în calcul civilizațiile care, la fel ca și oamenii moderni, nu sunt capabile să călătorească interstelar, a declarat Caballero pentru Vice News.

„Nu cunoaștem mintea extratereștrilor”

Patru puteri extraterestre ostile nu pare a fi un motiv de îngrijorare prea mare. În plus, probabilitatea ca oamenii să contacteze una dintre aceste civilizații răuvoitoare – și apoi să fie invadați de ele – este extrem de mică, a adăugat Caballero, potrivit Live Science.

Deși studiul lui Caballero reprezintă un experiment de gândire interesant, autorul recunoaște că modelul său are limitări. Probabilitatea de invazie se bazează pe o porțiune foarte îngustă din istoria omenirii și face multe presupuneri cu privire la dezvoltarea viitoare a speciei noastre. Modelul presupune, de asemenea, că inteligența extraterestră va avea compoziții cerebrale, valori și simțuri de empatie similare cu cele ale oamenilor, ceea ce s-ar putea să nu fie adevărat.

„Am realizat lucrarea bazându-mă doar pe viața așa cum o cunoaștem noi”, a spus el. „Nu cunoaștem mintea extratereștrilor„, a concluzionat el.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Microbii de pe fundul mărilor pământene ne-ar putea ajuta să găsim extratereștri

De ce extratereștrii nu au vizitat, din câte știm, niciodată Pământul? Oamenii de știință au un răspuns îngrijorător

NASA vrea să contacteze extratereștri. Ce mesaj vor să transmită cercetătorii în spațiu?

Oamenii de știință de la NASA au creat un nou mesaj pentru extratereștri

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase