Home » Știință » Acupunctura ar putea reduce migrenele? Iată ce spune știința!

Acupunctura ar putea reduce migrenele? Iată ce spune știința!

Publicat: 26.06.2022

Acupunctura ar putea reduce migrenele persoanelor care au cefalee cronică de tensiune, potrivit unui studiu.

Studiul a fost publicat în data de 22 iunie 2022, în versiunea online a revistei Neurology.

Cefaleea de tip tensional implică cel mai adesea o senzație de apăsare sau de strângere pe ambele părți ale capului, având o intensitate ușoară până la moderată. Aceste dureri de cap nu sunt agravate de activitatea fizică și nu includ greață.

Durerile de cap de tip tensional sunt considerate cronice atunci când apar cel puțin 15 zile pe lună, scrie Medical Xpress.

Acupunctura ar putea reduce migrenele într-o proporție foarte mare

„Cefaleea de tensiune este unul dintre cele mai frecvente tipuri de dureri de cap, iar persoanele care au multe astfel de dureri ar putea căuta alternative la medicamente”, a spus autorul studiului, dr. Ying Li, de la Chengdu University of Traditional Chinese Medicine, din Chengdu, China.

„Studiul nostru a constatat că acupunctura ar putea reduce migrenele prin reducerea numărului mediu de zile cu dureri de cap dintr-o lună”, spune Li.

Cum a fost realizat studiul?

Studiul a implicat 218 persoane care au fost diagnosticate cu cefalee tensională cronică. Aceștia au avut astfel de dureri, în medie, timp de 11 ani și au avut, în medie, 22 de zile pe lună cu dureri de cap.

Participanții au fost desemnați aleatoriu să fie tratați fie cu acupunctură adevărată, fie cu acupunctură superficială.

Tratamentele cu acupunctură reală au implicat obținerea unei senzații de „deqi”, care implică plasarea și mișcarea unui ac în corp pentru a ajunge la o senzație de furnicături, amorțeală sau greutate. Tratamentele superficiale au avut o profunzime mai mică în corp pentru a evita realizarea senzației de deqi. Ambele grupuri au primit două sau trei sesiuni pe săptămână, pentru un total de 20 de sesiuni, timp de două luni și au fost urmărite încă șase luni.

Rezultate studiului

Principalul rezultat măsurat în studiu a fost o reducere cu cel puțin 50% a numărului de zile cu dureri de cap. Toți participanții au avut controale la clinică la fiecare patru săptămâni. Ei au folosit, de asemenea, jurnale de dureri de cap pentru a-și înregistra simptomele și utilizarea medicamentelor acute.

La sfârșitul studiului, 68% dintre persoanele care au primit acupunctură adevărată au raportat o reducere cu cel puțin 50% a numărului lunar de zile cu dureri de cap, în comparație cu 50% dintre persoanele care au primit acupunctură superficială.

Cercetătorii au descoperit că numărul de zile lunare cu dureri de cap a scăzut treptat după tratament, atât la cei care au primit tratamente cu acupunctură reală, cât și la cele superficiale.

Pentru cei care au primit acupunctură adevărată, zilele cu dureri de cap au scăzut de la 20 de zile pe lună la începutul studiului la 7 zile pe lună la sfârșitul studiului. Pentru cei care au primit acupunctură superficială, zilele de cefalee au scăzut de la 23 de zile pe lună la începutul studiului la 12 zile pe lună la sfârșitul studiului.

Singurele efecte secundare ale tratamentului au fost ușoare și nu au necesitat alte tratamente.

Oare acupunctura ar putea reduce migrenele tuturor oamenilor?

„În timp ce acest studiu a arătat că acupunctura ar putea reduce migrenele, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea pe termen lung a acupuncturii și cum se compară cu alte opțiuni de tratament”, a spus Li.

„În compararea opțiunilor de tratament, eficiența costurilor este un alt factor important de evaluat”, continuă Li.

O limitare a studiului a fost faptul că cercetarea a fost efectuată într-un singur spital, astfel încât rezultatele ar putea să nu se aplice tuturor populațiilor.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum procesează creierul căldura drept durere? Noi indicii despre tulburările cerebrale

Aveți vise ciudate? S-ar putea ca acestea să vă ajute creierul să învețe mai bine

Simptomele de astm la copii pot fi accentuate de fumatul pasiv și de condițiile precare de locuit

Vrei să reduci riscul de accident vascular cerebral? Fă mai multă mișcare și treburi casnice!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase