Home » Știință » Alergie sau intoleranță alimentară? Iată cele mai bune metode de identificare și tratament

Alergie sau intoleranță alimentară? Iată cele mai bune metode de identificare și tratament

Publicat: 18.07.2022

Dacă aveți o reacție neplăcută de fiecare dată când mâncați un anumit aliment, vă puteți întreba dacă aveți o anumită formă de sensibilitate alimentară. Dar care este diferența dintre o alergie și o intoleranță și cum o poți identifica?

Confuzia poate apărea, deoarece aceste condiții se prezintă în moduri similare. Alergiile alimentare și intoleranța alimentară pot apărea ca răspuns la aceleași factori declanșatori dietetici și ambele produc simptome similare, cum ar fi crampe de stomac, diaree și erupții cutanate.

Dar mecanismele care stau la baza acestor afecțiuni nu ar putea fi mai diferite, iar obținerea unui diagnostic corect este esențială dacă doriți să primiți tratamentul potrivit, indică Live Science.

Alergiile alimentare

Potrivit Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, o alergie alimentară este o afecțiune cronică care implică o reacție anormală la o substanță de obicei inofensivă. Sistemul tău imunitar vede alergenul ca pe un invadator și inițiază o reacție în lanț pentru a-l „neutraliza”. Determină celulele albe din sânge să producă ceea ce sunt cunoscuți sub numele de anticorpi IgE, care se atașează de celulele din corpul nostru, provocând eliberarea de substanțe chimice puternice. Una dintre aceste substanțe chimice se numește histamina.

Când nivelul acestor substanțe chimice începe să crească rapid, experimentăm o serie de simptome neplăcute sau chiar periculoase. Semnele comune includ mâncărime în nas, cerul gurii, gât și ochi, curgerea nasului și lacrimarea ochilor. Alergiile alimentare se pot prezenta cu vărsături, diaree și probleme de respirație imediat după ingerarea unei substanțe. În cazuri severe, o persoană afectată poate intra în șoc anafilactic. Aceasta este o afecțiune care poate pune viața în pericol, care poate fi vindecată cu o injecție imediată cu un medicament numit epinefrină.

Există trei tipuri de alergie alimentară: mediată de IgE, mixtă și non-mediată de IgE. Prezintă simptome diferite și necesită teste de diagnosticare diferite. Alergia alimentară non-mediată de IgE include o gamă largă de boli, cum ar fi eczema atopică, inflamația tractului digestiv, esofagita și boala celiacă. De obicei, simptomele încep să apară devreme, cercetătorii sugerând că până la 20% dintre sugari pot suferi de una dintre aceste afecțiuni. Cele mai frecvente alergii alimentare la copii includ laptele, ouă, soia, grâu, arahide, nuci, pește și crustacee. Alergiile la lapte și ouă sunt de obicei depășite, dar alergiile la nuci tind să persiste.

Ce este intoleranța alimentară?

Potrivit Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, o intoleranță alimentară apare atunci când o persoană are dificultăți în digerarea unui anumit aliment. Acest lucru poate duce la simptome precum gaze intestinale, dureri abdominale sau diaree. Pe baza datelor din mai multe studii, intoleranța alimentară poate afecta până la 20% dintre adulții din SUA.

Oamenii de știință subliniază efectele farmacologice ale componentelor alimentare, sensibilitatea la gluten non-celiacă sau defectele enzimatice drept cauze potențiale ale acestei afecțiuni cronice. Există, de asemenea, o înțelegere tot mai mare a rolului pe care îl pot juca carbohidrații fermentabili cu lanț scurt – FODMAP în declanșarea simptomelor. Intoleranța alimentară este de obicei legată de sindromul colonului iritabil, dar, așa cum subliniază oamenii de știință de la Nutrition Journal, nu există dovezi concludente că acesta este cazul.

Cele mai frecvente trei intoleranțe alimentare sunt intoleranța la lactoză – un tip de zahăr care se găsește în produsele lactate, intoleranța la cazeină – un tip de proteină găsit în produsele lactate și intoleranța la gluten – un tip de proteină care se găsește în cereale, cum ar fi grâul, secară și orz.

Ce este sensibilitatea alimentară?

Potrivit Școlii de Medicină Harvard, sensibilitățile alimentare cuprind simptome neplăcute care apar în mod obișnuit după ce ați consumat anumite alimente, dar nu sunt legate de intoleranțe alimentare, alergii alimentare sau boala celiacă. Există multe controverse în jurul acestor condiții, deoarece nu se cunosc multe despre originile lor.

Se pare că expunerea la anumite alimente poate declanșa o reacție imună non-alergică puternică care, la rândul său, generează simptome precum dureri articulare, dureri de stomac, oboseală, erupții cutanate și ceață pe creier. Aceste simptome nu pun viața în pericol, dar îți pot afecta semnificativ calitatea vieții.

Sensibilitatea alimentară nu este o afecțiune permanentă și se pot diminua după un timp. S-a sugerat că reducerea sau creșterea simptomelor se poate datora modificărilor în funcționarea sistemului nostru imunitar sau a compoziției bacteriilor noastre intestinale.

Diagnosticarea unei alergii

Diagnosticarea unei alergii, intoleranță alimentară sau sensibilitate alimentară poate implica mai mulți pași. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună întrebări pentru a înțelege mai bine istoricul dumneavoastră personal și medical. Ei pot efectua un examen fizic și vi se poate cere să treceți la un test de funcționare a plămânilor pentru a detecta cât de bine expirați aerul din plămâni. În anumite cazuri, poate fi necesară o radiografie a plămânilor sau a sinusurilor.

Teste de piele

Testul Skin Prick Test – SPT poate fi una dintre cele mai precise și mai puțin costisitoare modalități de a vă confirma susceptibilitatea la alergeni. O picătură mică din posibilul alergen este plasată pe un petic de piele care este apoi ușor înțepat sau zgâriat cu un ac.

Dacă sunteți sensibil la alergen, în 15 minute veți dezvolta simptome precum roșeață, umflare și mâncărime. Este posibil să vedeți, de asemenea, zona afectată ridicată și inflamată.

În general, cu cât roata este mai mare, cu atât este mai probabil să fii alergic la substanță. Cu toate acestea, un rezultat pozitiv singur nu indică un diagnostic.

Testele cu plasture

Testele cu plasture sunt utilizate pentru a determina ce alergeni pot cauza dermatita de contact. O cantitate mică dintr-un posibil alergen va fi plasată pe piele și apoi acoperită cu un bandaj. Medicul dumneavoastră va verifica eventualele reacții ale pielii după 48 până la 96 de ore.

Testele de sânge

Testele de sânge tind să fie utilizate atunci când aveți o afecțiune a pielii sau luați medicamente care interferează cu testarea pielii. Proba de sânge va fi măsurată în raport cu cantitatea de anticorpi pe care celulele sanguine produc pentru a neutraliza alergenii.

Acest test se numește Test de sânge IgE specific – sIgE – care uneori este denumit test RAST sau ImmunoCAP. Deși poate părea o metodă fiabilă și precisă, testele de sânge produc o mulțime de rezultate fals pozitive, așa că nu pot fi folosite pentru a diagnostica o alergie singur.

Testele provocatoare

Testele de provocare sunt efectuate sub supravegherea atentă a unui profesionist medical calificat. Inhalați sau mâncați o cantitate mică de alergen și un medic vă monitorizează reacția, intervenind dacă începeți să intrați în șoc anafilactic.

Deoarece testele de provocare prezintă un risc mare pentru sănătatea dumneavoastră, trebuie îndeplinite anumite condiții înainte de a vi se permite să le faceți.

Tratamentul alergiilor

Cea mai eficientă modalitate de a evita simptomele alergiilor alimentare este eliminarea alergenilor din dietă și din împrejurimile imediate. Conform Legii din 2004 privind etichetarea alergiilor alimentare și protecția consumatorilor – FALCPA, producătorii de alimente din Statele Unite trebuie să precizeze clar pe ambalaj dacă produsul lor conține oricare dintre cei mai obișnuiți opt alergeni alimentari: lapte, ou, grâu, soia, alune, nuci, pește și crustacee.

Atunci când un produs alimentar a fost făcut fără a utiliza acești alergeni, producătorii trebuie să semnaleze dacă a existat o șansă de contaminare încrucișată în timpul procesului de producție.

Trebuie să rămâneți vigilenți, mai ales dacă aveți o alergie severă care crește riscul de a intra într-un șoc anafilactic. Asigurați-vă că verificați cu atenție etichetele alimentelor, aflați ce trebuie să evitați și cereți întotdeauna o listă cu potențiali alergeni atunci când ieși la masă. De asemenea, rețineți că este posibil să intrați în contact cu alergeni din produse cosmetice, produse de păr și alte ajutoare pentru sănătate și frumusețe.

Șocul anafilactic

Intrarea într-un șoc anafilactic este extrem de periculoasă și singurul tratament eficient este o injecție imediată de epinefrină – adrenalină.

De aceea, multor persoane care suferă de alergii alimentare li se prescriu auto-injectoare de epinefrină de urgență, denumite în mod obișnuit EpiPens.

Este o practică bună să aveți întotdeauna două doze la îndemână, deoarece această reacție severă poate reapare la aproximativ o cincime dintre persoanele afectate.

Diagnosticarea și tratarea intoleranțelor alimentare

Gestionarea intoleranțelor și sensibilităților alimentare poate fi mai complicată decât alergiile alimentare. Poate fi necesar să petreci mult timp observându-ți corpul și experimentând dieta. O strategie este să eliminați alimentele despre care credeți că ar putea provoca reacții adverse pentru o perioadă de două până la patru săptămâni, apoi să le reintroduceți pentru a urmări eventualele simptome.

Este recomandabil să aveți un profesionist medical calificat sau un nutriționist să vă monitorizeze progresul și să vă ghideze pe calea spre recuperare. Este posibil să trebuiască să țineți o dietă strictă pentru a vă asigura că simptomele voastre negative nu revin. Există, de asemenea, dovezi că țintirea sănătății tale intestinale ar putea ajuta la ameliorarea intoleranțelor alimentare. Menținerea unei diete prietenoase cu intestinul și administrarea de probiotice îi ajută pe mulți bolnavi să-și țină starea la distanță.

Potrivit unei recenzii publicate în Critical Reviews in Food Science and Nutrition, bacteriile vii și suplimentele de drojdie pot ameliora simptomele intoleranței la lactoză. Există, de asemenea, dovezi că consumul regulat de probiotice poate ajuta persoanele cu sensibilitate la gluten, așa cum este indicat în jurnalul Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care.

Vă mai recomandăm și:

Cum te poţi testa gratuit pentru alergie (testul PATCH)

Un tratament contra alergiei la arahide, aprobat în SUA

Copiii cu alergie alimentară sunt de două ori mai predispuşi la apariţia autismului. Concluziile obţinute în urma analizării a aproape 200.000 de copii

Credea că este vorba doar despre o alergie, însă medicii au descoperit că i se scurgea un fluid din creier

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?