Home » Știință » Este mai ușor să ierți atunci când ești sub stres cronic, arată un nou studiu

Este mai ușor să ierți atunci când ești sub stres cronic, arată un nou studiu

Este mai ușor să ierți atunci când ești sub stres cronic, arată un nou studiu
Foto: Pexels
Publicat: 09.07.2022

Cercetătorii ruși au studiat corelația dintre autenticitatea personalității (abilitatea de a fi tu însuți) și capacitatea de a ierta în diferite niveluri de stres. Ei au descoperit că este mai ușor să ierți atunci când te confrunți cu stres cronic, în timp ce cei afectați de stresul cotidian sunt mai puțin înclinați să facă acest lucru.

Abilitatea de a ierta favorizează autenticitatea. Rezultatele studiului, care au fost publicate în revista Clinical Psychology and Special Education, pot fi utilizate în programele de coaching de viață.

Autenticitatea, abilitatea de „a fi tu însuți”, îi ajută pe oameni să facă față diferitelor încercări ale vieții. Capacitatea de a ierta, de a depăși sentimentul de jignire cauzat de o persoană care ți-a cauzat rău sau circumstanțe dificile de viață, ajută, de asemenea, la menținerea bunăstării psihologice.

Pentru a afla în ce situații este mai ușor să ierți, cercetătoarele ruse i-au studiat pe tineri

În ciuda importanței acestor fenomene pentru studiile de psihologie a personalității, corelația lor a rămas practic nestudiată. Capacitatea de a ierta abia acum începe să fie investigată în psihologia personalității ruse, în timp ce aproape nicio lucrare nu a fost publicată despre relațiile acestei trăsături cu alte fenomene pozitive de personalitate, scrie Medical Xpress.

Nicio lucrare de cercetare nu a examinat autenticitatea, capacitatea de a ierta ca o calitate morală, și nivelurile de stres. Sofya Nartova-Bochaver, profesor la Facultatea de Științe Sociale HSE, din Rusia, s-a alăturat colegei ei Violetta Park pentru a studia modul în care stresul afectează autenticitatea și capacitatea de a ierta.

Pentru a stabili corelațiile, cercetătoarele au chestionat 140 de tineri, bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 16 și 40 de ani.

Respondenții aparțineau unor cohorte diferite în ceea ce privește stresul pe care îl sufereau. Printre aceștia s-au numărat persoane relativ înstărite (studenți care locuiesc în Moscova, de la o universitate de formare a profesorilor), persoane care se confruntă cu stres zilnic din cauza responsabilităților de rutină (studenți la una dintre universitățile internaționale clasice din Moscova) și persoane cu stres cronic cauzat de o traumă severă cu consecințe ireversibile (pacienți ai unui centru de reabilitare cu leziuni severe ale coloanei vertebrale). În cercetare au fost utilizate chestionare standardizate.

De ce este mai ușor să ierți dacă suferi de stres cronic?

Studiul a arătat că persoanele cu stres cronic au cele mai înalte niveluri de autenticitate. Pacienții relativ înstăriți prezintă rezultate medii, în timp ce cohorta cu stres de rutină a avut cele mai scăzute niveluri. Aceleași tendințe sunt valabile și pentru capacitatea de a ierta.

Cercetătorii explică faptul că este mai ușor să ierți dacă te confrunți cu stres cronic prin efectul de creștere post-traumatic. În ciuda faptului că acești oameni se confruntă cu condiții de viață foarte severe (depind fizic de alți oameni; senzațiile lor corporale normale s-au schimbat și multe capacități s-au pierdut) este mai probabil să-și descopere cele mai importante valori și scopul real în viață.

Aceștia se simt „mai mult ca ei înșiși” și sunt capabili să ignore multiplele nenorociri și imperfecțiuni din viață, prin intermediul iertării, pentru a merge mai departe.

Ce persoane au avut o mai mică capacitate de a ierta?

Reprezentanții cohortei „relativ înstărite” se adaptează cu ușurință la ei înșiși și la lume, au o autenticitate moderat-ridicată și o disponibilitate de a-i ierta pe alții, pe ei înșiși și circumstanțele cu care li se prezintă viața.

Cea mai scăzută capacitate de a ierta și cel mai scăzut nivel de autenticitate au fost observate în cohorta cu stres de zi cu zi. Probabil din cauza „invizibilității” și „neimportanței” necazurilor de zi cu zi, acești oameni nu sunt conștienți de stresul lor zilnic până în momentul în care reacția lor la acesta atinge apogeul.

Acesta este motivul pentru care oamenii care cred că fac față bine presiunii de rutină sunt de fapt epuizați și devin prea pretențioși față de ei înșiși și de ceilalți.

Autenticitatea depinde de stres

Cercetătorii au analizat, de asemenea, modul în care autenticitatea se corelează cu capacitatea de a ierta, în funcție de nivelul de stres. Aceste fenomene sunt în general corelate pozitiv: oamenii care tind să arate milă și să-i ierte pe ceilalți sau condițiile de viață nefavorabile au mai multe șanse să simtă autenticitatea propriei personalități; cu toate acestea, puterea acestei corelații variază în funcție de stres.

În cohorta cu stres cronic, autenticitatea nu are aproape nicio corelație cu capacitatea de a ierta; mai degrabă, se pare că se dezvoltă în paralel.

Pentru cei relativ înstăriți și cei aflați sub stres de rutină, iertarea de sine a devenit cea mai importantă condiție pentru a experimenta autenticitatea, dar doar în cohorta cu stres cotidian cercetătorii au detectat o importanță ridicată a iertării circumstanțelor și evenimentelor vieții.

Capacitatea de a ierta este esențială

Cu cât abilitatea de a se ierta pe sine și circumstanțele vieții este mai dezvoltată, împreună cu o mai mare disponibilitate de a uita de răzbunare sau de a restabili dreptatea, cu atât oamenii au o viață mai împlinitoare.

Cercetătorii au concluzionat că capacitatea de a ierta contribuie la sentimentul de autenticitate, dar la diferite niveluri de stres și sub diferite tipuri de stres, factorii care o cauzează se pot schimba.

Nartova-Bochaver spune că „în condiții care se schimbă rapid, extrem de ambigue, este extrem de important să existe o gamă largă de abilități de viață și calități de personalitate, dintre care capacitatea de a ierta este, fără îndoială, esențială”.

Vă recomandăm să citiți și:

Un medicament comun pentru epilepsie poate cauza malformații la naștere. Care sunt cauzele?

Expunerea repetată la uragane este legată de simptome psihologice adverse, conform unui nou studiu

PH-ul salivei, detectat mai ușor cu un nou senzor. La ce folosește invenția?

Oamenii de știință au deslușit misterul unor gene esențiale pentru dezvoltarea creierului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase