Home » Știință » Bebelușii pot percepe simetria încă de la vârsta de 7 luni

Bebelușii pot percepe simetria încă de la vârsta de 7 luni

Publicat: 11.08.2022

Un studiu de colaborare realizat de grupul Gogo Elebiduna al Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU) a examinat modelele de privire spontană a bebelușilor de șapte luni atunci când li s-au prezentat secvențe asemănătoare mozaicului cu o structură simetrică și asimetrică. Rezultatele arată că bebelușii pot percepe simetria, sugerând o capacitate robustă și automată de a extrage structura din imagini complexe.

Grupul de cercetare Gogo Elebiduna al UPV/EHU, Spania, este un pionier în domeniul psiholingvisticii; grupul efectuează cercetări de diferite tipuri pentru a obține cunoștințe despre modul în care este dobândită, reprezentată și organizată facultatea de limbaj în creierul vorbitorilor și despre natura caracteristicilor universale ale reprezentării și procesării limbajului.

Irene de la Cruz-Pavía, de la Ikerbasque, a efectuat un studiu în colaborare cu cercetătoarea Judit Gervain, de la Universitatea din Padova, Italia; acest studiu a fost publicat în jurnalul PLOS ONE.

Bebelușii pot percepe simetria când au doar 7 luni

Cercetarea explorează modul în care bebelușii pot percepe simetria încă de la vârsta de 7 luni în modele vizuale abstracte, asemănătoare mozaicului. Această cercetare a fost efectuată la Universitatea din Paris, Franța.

„Am examinat modelele de privire spontană la aproape 100 de sugari atunci când li s-au prezentat secvențe asemănătoare mozaicului care prezintă structuri simetrice și asimetrice”, au explicat cercetătorii, potrivit Medical Xpress.

Aceste mozaicuri cuprindeau două categorii de plăci pătrate (A și B), care diferă în ceea ce privește schema de culori și forma interioară. Aceste plăci au fost aranjate pentru a crea mozaicuri cu structuri simetrice (de exemplu, ABA, ABABA) sau asimetrice (de exemplu, AAB, AABBA).

Studiul a constatat că bebelușii „discriminau între mozaicurile structural simetrice și cele asimetrice și că lungimea secvenței (trei sau cinci plăci) sau nivelul de simetrie nu le-a modulat în mod semnificativ comportamentul”.

Identificarea structurilor

Aceste rezultate sugerează că bebelușii pot percepe simetria structurală în modele vizuale complexe: „Bebelușii de până la șapte luni au o capacitate robustă și automată de a detecta dacă o structură este simetrică. Această abilitate coincide cu cele găsite în studiile pe care le-am efectuat folosind alți stimuli, cum ar fi limbajul semnelor sau vorbire, demonstrând că bebelușii sunt pur și simplu foarte buni la detectarea structurilor și regularităților”, a spus de la Cruz-Pavía.

„Gramatica unei limbi constă din setul de structuri și reguli ale unei limbi. Vreau să înțeleg în ce măsură abilitățile sugarilor de a extrage structuri, de a detecta regularități și de a învăța reguli sunt specifice limbajului sau dacă se găsesc în alte domenii”, a spus de la Cruz-Pavía.

„Am efectuat acest studiu folosind informații care sunt vizuale, dar care nu sunt limbaj. Datorită acestor mozaicuri, am putut vedea cum copiii erau capabili să extragă structura din diferite medii”, a adăugat ea.

Mai sunt încă multe întrebări fără răspuns

Cercetătorii subliniază că acest studiu le permite să înțeleagă mai bine „abilitățile fundamentale ale sugarilor care le permit acestora să înceapă inițial cu unele dintre părțile mai accesibile ale gramaticii și să ajungă treptat la ceva la fel de complex precum gramatica unei limbi. Vrem să înțelegem care sunt abilitățile fundamentale ale bebelușilor când vine vorba de detectarea structurii”, spune cercetătoarea.

„Avem multe alte întrebări la care să răspundem”, au concluzionat oamenii de știință.

„În acest studiu am putut determina faptul că bebelușii sunt capabili să detecteze structurile în mod spontan și rapid. Acum vrem să înțelegem când începe această abilitate și gradul de detaliu cu care ei analizează acea structură și ce aspecte ale mozaicurilor le permit să-i detecteze structura (forma, culoarea, ambele…)”, conchid cercetătorii.

Vă recomandăm să citiți și:

Stresul ar putea fi benefic pentru funcționarea creierului. Ce au descoperit oamenii de știință?

Există două tipuri de narcisism, iar diferența dintre acestea este una critică

Dieta cu căpșune ar putea combate boala Alzheimer

Editarea genetică CRISPR ar putea, pe termen lung, să cauzeze cancer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase