Home » Istorie » Arheologii au dezvăluit un mozaic roman cu delfini și scoici la un complex de vile din Verona

Arheologii au dezvăluit un mozaic roman cu delfini și scoici la un complex de vile din Verona

Publicat: 25.04.2022
Arheologii au dezvăluit un mozaic roman cu delfini și scoici la un complex de vile din Verona
Credit foto: AGSM AIM Group

Arheologii au dezvăluit un mozaic roman la un complex de vile din Montorio, Verona, Italia, despre care se crede că ar avea legătură cu Theodoric cel Mare.

Deși nu există exemple cu dovezi epigrafice, statutul înalt al mozaicului găsit în vila din secolul IV sau V e.n. sugerează o legătură cu Theodoric cel Mare sau cu un oficial roman de rang înalt.

Theodoric cel Mare a fost regele ostrogoților între 471 și 526 e.n. și a domnit peste regatul ostrogot independent al Italiei între 493 și 526 e.n. Theodoric cel Mare însuși a folosit doar titlul de rege, deși unii cercetători l-au caracterizat ca fiind un împărat roman în toate aspectele mai puțin cu numele, potrivit HeritageDaily.

Cum a fost descoperit mozaicul roman?

Încercând să readucă gloria Romei antice, Theodoric a promovat reconstruirea orașelor romane și restaurarea structurilor și monumentelor civice din Italia, cum ar fi Palatul lui Domițian de pe Colina Palatină, Curia Senatului, Teatrul din Pompeii și renovarea apeductelor și canalizărilor din orașe, precum și a unui grânar în Roma.

Mozaicul a fost dezvăluit în timpul lucrărilor de excavare pentru înlocuirea conductelor de gaz, atunci când muncitorii au dat peste fragmente care înfățișau delfini și scoici. Mozaicul ar fi făcut parte dintr-o stațiune romană din complexul de vile.

Au mai fost desfășurate excavări aici începând cu anul 1908

Au mai fost desfășurate excavări aici începând cu anul 1908, iar studiile recente au dezvăluit prezența unui complex fortificat, extins pe o suprafață de 3,7 acri, dar și dovezi ale unor zone rezidențiale în împrejurimile din Montorio.

Vincenzo Tinè, administrator al Veronei, a sugerat că descoperirile istorice făcute în ultimele decenii ar trebui expuse într-un muzeu dedicat, alături de un sistem virtual cu toate rămășițele care acum sunt fragmentate și ascunse pe străzile Montorio, arată un comunicat de presă al AGSM AIM Group.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mozaicuri spectaculoase, cu flori și păsări, descoperite la o vilă romană din apropiere de Verona

Un mozaic roman excepțional, cel mai mare descoperit în Londra în ultimii 50 de ani

Un mozaic roman excepțional, cu scene din Iliada, descoperit într-un câmp din Marea Britanie

Un mozaic galo-roman, de excepție, a fost găsit sub grajdul unui castel

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase