Home » Istorie » Oamenii antici au dezvoltat limbajul cu 200.000 de ani în urmă. Ce își spuneau?

Oamenii antici au dezvoltat limbajul cu 200.000 de ani în urmă. Ce își spuneau?

Oamenii antici au dezvoltat limbajul cu 200.000 de ani în urmă. Ce își spuneau?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 23.06.2022

Epoca de Piatră se referă la o perioadă din trecutul îndepărtat. A început în urmă cu aproximativ 3 milioane de ani și a durat până acum 40.000 de ani. Se numește astfel pentru că în acea perioadă strămoșii noștri îndepărtați își făceau uneltele din piatră.

Specia Homo sapiens a apărut mult după începutul Epocii Pietrei, abia acum aproximativ 200.000 de ani. Epoca de Piatră a început când mai multe specii de maimuțe au început să confecționeze unelte simple, cioplind bucăți ascuțite de piatră din bucăți mai mari de rocă.

Aceste maimuțe stăteau parțial în poziție verticală atunci când mergeau, ceea ce însemna că aveau mâinile libere pentru a face lucruri, cum ar fi fabricarea uneltelor. Aceste maimuțe timpurii aveau creiere mici, nu foarte diferite de creierul unui cimpanzeu, și nu vorbeau.

Alte maimuțe care mergeau în poziție verticală au apărut mai târziu. Acestora li s-au dat nume precum Homo habilis (omul îndemânatic) sau Homo erectus (omul drept). Aceste specii au trăit în Africa în urmă cu 1 sau 2 milioane de ani, cu mult timp înainte ca oameni ca noi să existe.

Unde au trăit primii oameni?

Aveau un creier mai mare decât primele maimuțe verticale, dar creierul lor era încă mai mic decât al nostru. Nu erau la fel de inteligenți ca noi și nu vorbeau, chiar dacă ar fi scos sunete.

În urmă cu aproximativ 400.000 de ani, trei specii care aveau creiere mult mai mari decât primele maimuțe drepte au trăit aproximativ în același timp. Acestea se numeau Neanderthalieni, Denisovani și o formă timpurie a speciei Homo sapiens – strămoșii noștri.

Neanderthalienii și Denisovanii au trăit în afara Africii, în partea lumii cunoscută sub numele de Eurasia, care include Europa. Se știu puține lucruri despre denisovani, dar, în urmă cu aproximativ 100.000 de ani, neanderthalienii aveau sulițe din lemn și câteva unelte simple făcute din oase de animale, cum ar fi cerbii, pe lângă uneltele lor din piatră.

Unii oameni cred că, datorită creierului lor mare și a capacității de a confecționa alte unelte decât cele din piatră, oamenii de Neanderthal puteau vorbi. Dar aceasta este doar o presupunere. Ultimii neanderthalieni au dispărut în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

Diferitele limbi ale umanității antice

În urmă cu aproximativ 200.000 de ani, primitivul Homo sapiens a evoluat în ceea ce numim acum oamenii moderni. Acești oameni moderni erau la fel de inteligenți ca și noi și puteau vorbi folosind un limbaj.

Mai târziu, în urmă cu aproximativ 60.000 de ani, oamenii au călătorit din Africa și, în cele din urmă, s-au răspândit în restul lumii. La început, chiar și strămoșii noștri Homo sapiens nu făceau decât unelte din piatră, dar având capacitatea de a vorbi, probabil că își foloseau limba pentru a se învăța unii pe alții, scrie Inverse.

Pe măsură ce timpul a trecut, au învățat să facă multe tipuri diferite de unelte din pietre, lemn, oase și piele. Aveau îmbrăcăminte și încălțăminte, își făceau adăposturi și vânau împreună pentru hrană. În urmă cu 40.000 de ani (și posibil chiar mai devreme), oamenii moderni desenau pe pereții peșterilor.

Oamenii timpurii ar fi avut aceleași subiecte ca oamenii moderni

În Epoca de Piatră ar fi existat mult mai puține limbi diferite decât în prezent. Dar limbile care existau ar fi fost la fel ca limbile noastre moderne. Oamenii ar fi vorbit în propoziții cu substantive și verbe, chiar dacă cuvintele pe care le-ar fi folosit ar fi fost diferite.

Limbile ar fi fost diferite între triburi și ar fi avut mai puține cuvinte decât cele pe care le avem astăzi. Ei ar fi avut cuvinte pentru „mamă” și „tată” sau „soră” și „frate”. Ar fi avut nume pentru animale și plante, ar fi fost capabili să facă planuri, să spună „te rog” și „mulțumesc” și ar fi avut nume unii pentru alții.

Probabil că oamenii moderni timpurii vorbeau despre multe dintre aceleași lucruri despre care vorbim și noi. Poate că erau oameni din Epoca de Piatră, dar erau moderni când venea vorba de vorbit.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Universul nu ar avea sens fără matematică. „Este mai puternică decât orice alt limbaj uman”

Gestul, modalitatea principală de apariție a limbajului. Cum comunicau strămoșii noștri?

Copiii își folosesc ambele emisfere cerebrale pentru a procesa limbajul

Limbi pe cale de dispariție. 1.500 de limbaje riscă să fie pierdute în acest secol

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase