Home » Știință » Tot mai multe dovezi arată că LSD îmbunătățește învățarea și memoria

Tot mai multe dovezi arată că LSD îmbunătățește învățarea și memoria

Tot mai multe dovezi arată că LSD îmbunătățește învățarea și memoria
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.08.2022

Tot mai multe dovezi arată că dietilamida acidului lisergic, drogul psihedelic cunoscut mai degrabă ca LSD sau „acid”, are numeroase beneficii cognitive.

Descoperirile anterioare au sugerat că psihedelicele precum LSD pot ajuta oamenii care suferă de leziuni cerebrale și chiar promovează sănătatea inimii, iar, în mod provocator, chiar pot îmbunătăți memoria și flexibilitatea cognitivă.

Acum, noi cercetări publicate în jurnalul Experimental Neurology susțin ipoteza că drogul poate ajuta la îmbunătățirea plasticității creierului, îmbunătățind atât învățarea cât și memoria în cazul șoarecilor și oamenilor.

Istoria psihedelicelor este turbulentă

Echipa, de la Universitatea din Massachusetts Amherst, SUA și Universitatea Federală Espirito Santo, Brazilia, a folosit exemple comportamentale de la șoareci cărora li s-a administrat LSD, organoide cerebrale sintetice crescute în laborator din celule stem umane și chiar de la un model de rețea neurală pentru a-și demonstra argumentele.

În toate cele trei cazuri, echipa a observat îmbunătățiri în performanța cognitivă. Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că rezultatele ar fi fost diminuate din cauza dozelor mici pe care le-au folosit, astfel că sunt necesare mai multe cercetări.

Având în vedere istoria psihedelicelor, însă, asta nu se va întâmpla prea curând, potrivit unuia dintre oamenii de știință care au realizat studiul.

„Psihedelicele au fost demonizate încă din anii 1960”

Psihedelicele au fost demonizate încă din anii 1960, iar în ultimul deceniu au revenit în prim-planul biologiei și al medicinei. Cu toate acestea, utilitatea psihedelicelor nu este restricționată la tratamentul pacienților cu afecțiuni patologice. Psihedelicele pot fi, de asemenea, foarte utile pentru a îmbunătăți cogniția indivizilor sănătoși, astfel că nu trebuie privite doar ca medicamente, ci și ca o parte din viața umană”, a adăugat Sidarta Ribeiro, cercetător la Espirito Santo și unul dintre autorii studiului.

Știm deja că oamenilor le plac experiențe terapeutice și spirituale provocate de folosirea psihedelicelor, astfel că cercetările de acest tip ar putea permite o accesibilitatea mai mare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au încercat să afle cum îți schimbă personalitatea substanțele psihedelice

Beneficiile microdozelor de LSD sau alte psihedelice ar putea fi, de fapt, doar efectul placebo

LSD și ciupercile halucinogene, asociate cu un risc redus de diabet și boli ale inimii

LSD ar putea juca un rol în terapii pentru autism și anxietate socială

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase