Home » Știință » LSD ar putea juca un rol în terapii pentru autism și anxietate socială

LSD ar putea juca un rol în terapii pentru autism și anxietate socială

LSD ar putea juca un rol în terapii pentru autism și anxietate socială
Credit foto: Unsplash
Publicat: 28.01.2021

Autorii unui nou studiu privind efectele LSD asupra comportamentului au sugerat că substanța poate fi cheia dezvoltării de noi terapii pentru autism și anxietate socială. Această afirmație se bazează pe constatarea că LSD stimulează comportamentul social la șoareci și că acest efect este mediat de un complex proteic care este adesea asociat cu tulburarea de spectru autist (TSA).

Cercetătorii canadieni au afirmat că o singură doză mică de LSD nu a avut niciun efect asupra sociabilității rozătoarelor, dar că animalele au devenit din ce în ce mai prietenoase față de șoarecii necunoscuți după ce au primit substanța în fiecare zi, timp de o săptămână.

Este bine-cunoscut faptul că LSD și alte psihedelice își produc efectele prin interacțiunea cu receptorii serotoninei din cortexul prefrontal. Prin urmare, autorii studiului nu au fost surprinși să constate că blocarea acestor receptori a anulat această creștere a comportamentului social.

Un efect similar a fost observat atunci când cercetătorii au blocat un al doilea tip de receptor, cunoscut sub numele de AMPA, în cortexul prefrontal al animalelor, indicând faptul că îmbunătățirea socială produsă de LSD se bazează pe ambele tipuri de receptori cheie.

Dereglarea unui complex proteic relaționată cu autismul

În mod curios, s-a demonstrat anterior că o serie de medicamente psihedelice măresc activarea unui complex proteic numit mTORC1, care reglează sensibilitatea receptorilor serotoninei și AMPA. Acest compus prezintă un interes deosebit, deoarece unele studii au arătat că dereglarea mTORC1 provoacă modificări ale activității creierului care sunt legate de TSA și o serie de tulburări de anxietate socială.

Folosind instrumente de analiză moleculară, autorii studiului au verificat dacă administrarea regulată a LSD a produs o creștere a activării mTORC1 în cortexurile prefrontale ale rozătoarelor, sugerând un rol al acestui compus important în reglarea efectelor sociale ale psihedelicelor.

Pentru a investiga în continuare, cercetătorii și-au repetat experimentul folosind șoareci care au fost modificați genetic pentru a nu avea un ingredient cheie al complexului proteic mTORC1 și au descoperit că acest lucru a eliminat capacitatea LSD de a spori comportamentul social, notează IFL Science.

Complexul proteic, un mediator al efectelor comportamentale ale LSD

Această constatare indică faptul că mTORC1 este un mediator vital al efectelor comportamentale ale LSD și că rolul său în ajustarea activității receptorilor serotoninei și AMPA poate ajuta la explicarea anumitor tulburări neurologice.

Pe baza acestui rezultat, autorii studiului afirmă că interacțiunea dintre mTORC1, receptorii serotoninei și receptorii AMPA reprezintă o cale promițătoare de cercetare și că efectele LSD și ale altor psihedelice „ar trebui explorate pentru tratamentul bolilor mintale cu deficiențe [de comportament social] precum tulburarea de spectru autist și tulburarea de anxietate socială”.

Cercetarea a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vă recomandăm să citiți și:

Savanţii au reuşit (probabil) să afle cum funcţionează LSD-ul

Drogul care îi transformă pe tineri în ,,zombie”

Un neurobiolog român vrea să genereze un cortex cerebral uman în laborator – FOTO

Terapia cu ajutorul câinilor, tot mai căutată în ultimul timp pentru copiii care suferă de autism

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase