Ultimele zile înainte de un zbor istoric. Racheta SLS, adusă pe platforma de lansare

18 08. 2022, 18:00

În data de 17 august, în jurul orei 14:30 (ora României), racheta Space Launch System (SLS) și nava spațială Orion din cadrul misiunii Artemis I au ajuns la Complexul de Lansare 39B de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, SUA.

Călătoria rachetei de la clădirea pentru asamblarea vehiculului a durat aproape 10 ore.

În zilele următoare, inginerii și tehnicienii vor configura sistemele la rampa de lansare, iar evenimentul mult așteptat ar putea avea loc în data de 29 august, în jurul orei 15:33 (ora României). Echipele de la NASA au lucrat din greu pentru a perfecționa operațiunile și procedurile și au incorporat lecțiile învățate de pe urma repetițiilor efectuate și au actualizat cronologia pentru lansare în funcție de rezultatele obținute.

Înainte de aselenizare, NASA va efectua două misiuni în jurul Lunii

Noua rachetă puternică de la NASA va trimite astronauți la bordul navei spațiale Orion pe orbita lunară. Astronauții vor andoca nava Orion la Gateway și vor fi transferați la un sistem de aselenizare umană pentru expediții pe suprafața Lunii. Aceștia vor reveni la avanpostul orbital pentru a se îmbarca pe Orion din nou, înainte de întoarcerea în siguranță pe Pământ.

Așadar, începând cu 2022 și pe tot parcursul acestui deceniu, NASA va trimite o suită de instrumente științifice și demonstrații tehnologice pe suprafața lunară.

Înainte de aselenizare, NASA va efectua două misiuni în jurul Lunii pentru a testa sistemele de explorare spațială. Astfel, Artemis I va implica un zbor fără echipaj pentru a testa SLS și Orion, iar Artemis II va fi presupune primul test de zbor al SLS și Orion cu echipaj.

De unde provine denumirea Artemis?

În timp ce Marte continuă să fie obiectul principal, NASA și-a îndreptat eforturile în explorarea suprafeței lunare cu exploratori umani și robotici. Așadar, agenția spațială americană va trimite astronauții în noi locații, începând cu Polul Sud lunar. Odată ajunși pe Lună, astronauții vor găsi și folosi apa și alte resurse cruciale pentru explorarea pe termen lung. Mai mult, astronauții vor investiga misterele lunii și vor afla mai multe despre Pământ și Univers, și vor învăța cum să trăiască și să lucreze pe suprafața unui alt corp ceresc.

Artemis este sora geamănă a lui Apollo și zeița Lunii în mitologia greacă. Acum, Artemis devine personificarea drumului omenirii către Lună. Atunci când vor aseleniza, astronauții americani vor păși acolo unde niciun alt om nu a pășit vreodată, adică la Polul Sud al Lunii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Începe numărătoarea inversă pentru Artemis 1! NASA a anunțat data lansării

Iată cum arată mașina NASA care va transporta astronauții din programul Artemis!

Racheta Artemis 1 a primit nu una, ci trei date de lansare spre Lună. Ce probleme are NASA de rezolvat?

Racheta Artemis I de la NASA a trecut un test important, în ciuda unei scurgeri de hidrogen