Home » Știință » Femeile epileptice, mai predispuse la anxietate și depresie în timpul sarcinii

Femeile epileptice, mai predispuse la anxietate și depresie în timpul sarcinii

Publicat: 21.08.2022

Femeile epileptice însărcinate au mai multe simptome de depresie și anxietate în timpul și după sarcină, comparativ cu gravidele care nu au epilepsie sau femeile cu epilepsie care nu sunt însărcinate.

„Vestea bună este că nu am constatat că femeile epileptice însărcinate au mai multe șanse de a avea episoade de depresie majoră prin comparație cu celelalte două grupuri”, a spus autorul studiului, Kimford J. Meador de la Școala de Medicină a Universității Stanford din Stanford, California și membru al Academiei Americane de Neurologie. „Cu toate acestea, aceste rezultate subliniază importanța examinării regulate a femeilor epileptice însărcinate pentru orice semne de depresie sau anxietate și de a oferi un tratament eficient.”

Studiul a implicat 331 de femei epileptice însărcinate, 102 femei însărcinate care nu au avut epilepsie și 102 femei cu epilepsie, care nu au fost însărcinate. Femeile însărcinate au avut vizite de studiu în fiecare trimestru, în jurul orei nașterii și la fiecare trei luni până la nouă luni. Femeile care nu erau însărcinate au avut vizite la momente comparabile. La fiecare vizită, femeile au fost testate pentru depresie, anxietate și alte tulburări psihiatrice.

Mai multe șanse de a avea simptome de depresie după naștere

Nu a existat nicio diferență între grupuri în ceea ce privește episoadele de depresie majoră. Cu toate acestea, femeile epileptice însărcinate au avut mai multe șanse de a avea simptome de depresie în timpul sarcinii decât au avut femeile cu epilepsie care nu erau însărcinate în aceeași perioadă. După naștere, au avut mai multe șanse de a avea simptome de depresie decât ambele grupuri, indică Eurek Alert.

În timpul sarcinii, femeile cu epilepsie au avut un scor mediu de 7 puncte la un test de simptome de depresie, față de 6 puncte pentru gravidele fără epilepsie și 5 puncte pentru femeile care nu sunt însărcinate și au epilepsie. Scorurile de 10 sau mai mari indică tulburări ușoare ale dispoziției. Simptomele de anxietate au fost mai mari la femeile epileptice însărcinate,  în timpul sarcinii decât în ​​oricare dintre celelalte grupuri. Ulterior, acestea au fost mai mari decât la femeile însărcinate care nu au avut epilepsie.

Femeile epileptice însărcinate sunt mai predispuse la depresie

În timpul sarcinii, femeile cu epilepsie au avut un scor mediu de 6 puncte la un test de simptome de anxietate, comparativ cu 5 puncte pentru celelalte grupuri. Scorurile de 8 sau mai mari indică anxietate ușoară. Deși studiul nu a găsit o rată mai mare de depresie majoră în rândul femeilor epileptice însărcinate, cercetătorii au identificat factorii asociați cu depresia majoră.

Femeile care au avut mai multe convulsii în ultimele trei luni, au luat mai mult de un medicament pentru epilepsie, au avut o sarcină neplanificată sau au avut antecedente de tulburări de dispoziție au avut mai multe șanse de a avea un episod de depresie majoră în timpul sarcinii sau postpartum.

Femeile afectate de aceste tulburări necesită mai multe îngrijiri

„Depresia este adesea prezentă la persoanele cu epilepsie, dar știm că gestionarea eficientă a depresiei poate îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și rezultatele lor generale pentru tratamentul epilepsiei, așa că femeile cu epilepsie ar trebui monitorizate îndeaproape în timpul sarcinii și evaluate atunci când se are în vedere o sarcină”, a spus Meador.

El a observat că, deși studiul a fost amplu, nu au fost studiate suficiente femei pentru a permite cercetătorilor să evalueze pe deplin impactul medicamentelor individuale pentru epilepsie asupra simptomelor de depresie și anxietate. O altă limitare este aceea că probabil femeile să nu-și amintească simptomele care au apărut între vizitele de studiu.

Vă mai recomandăm și:

Noi cercetări ar putea explica cauzele necunoscute ale epilepsiei

Un medicament comun pentru epilepsie poate cauza malformații la naștere. Care sunt cauzele?

Depresie, anxietate și Alzheimer, observate la șoarecii hrăniți cu diete grase timp de 30 de săptămâni

Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase