Home » Știință » Lemnul ignifug ar putea fi realizat cu ajutorul unui nou tip de lac

Lemnul ignifug ar putea fi realizat cu ajutorul unui nou tip de lac

Publicat: 20.08.2022

Un lac invizibil care poate face lemnul ignifug a fost inventat de oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Nanyang, din Singapore (NTU Singapore).

Odată cu popularitatea în creștere a lemnului prelucrat în masă în industria construcțiilor, una dintre cele mai mari provocări este inflamabilitatea acestui material. Când nu sunt tratate, lemnul sau cheresteaua se pot aprinde și arde cu ușurință.

De exemplu, în Marele Incendiu din Londra, din 1666, o mare parte din centrul orașului a ars, deoarece clădirile erau construite în mare parte din lemn. Astăzi, majoritatea clădirilor sunt construite folosind o combinație de oțel, beton și sticlă, toate fiind relativ mai puțin susceptibile la incendiu.

Lemnul ignifug ar putea revoluționa industria construcțiilor

În ultimul deceniu, lemnul prelucrat în masă câștigă popularitate datorită costurilor mai mici și construcției mai rapide, care duc la creșteri de productivitate de până la 35%. Dacă lemnul este recoltat din păduri gestionate durabil, are, de asemenea, o amprentă de carbon mai mică în comparație cu clădirile din oțel sau beton, scrie Tech Xplore.

Practicile actuale de protejare a interiorului clădirilor din lemn față de incendii necesită utilizarea de panouri ignifuge (de obicei, plăci de ghips și magnezie) sau cheresteaua trebuie acoperită cu lacuri ignifuge asemănătoare vopselei, ambele ascunzând aspectul natural al lemnului.

În comparație, noul lac invizibil dezvoltat de NTU care face lemnul ignifug permite ca frumusețea naturală a lemnului să rămână la vedere, oferind în același timp o barieră împotriva flăcărilor atunci când este „activat” de foc.

Cu ce este diferit acest lac?

Inventat de o echipă condusă de profesorul asociat Aravind Dasari, de la Școala de Știință și Inginerie a Materialelor NTU, acest strat ignifug are o grosime de doar 0,075 milimetri și este foarte transparent, ceea ce îl face invizibil cu ochiul liber.

Atunci când este încălzit de o flacără, au loc o serie de reacții chimice complexe, ceea ce face ca lacul să se transforme într-o cicatrice care se extinde la mai mult de 30 de ori grosimea sa inițială. Această cicatrice împiedică focul să afecteze lemnul de dedesubt.

„Majoritatea lemnului sau a panourilor din lemn au un lac transparent care le protejează doar de umiditate, coroziune meteorologică, termite sau dăunători și nu sunt concepute pentru a rezista la temperaturi ridicate. Astfel, lemnul încă poate arde foarte repede, mai ales dacă este neprotejat”, a explicat dr. Dasari, expert în materiale ignifuge.

„Pentru lacul nostru, am folosit tehnologie pentru a bloca anumiți compuși și pentru a interacționa cu rășina. Aceștia vor participa activ la reacțiile chimice într-o manieră sistematică atunci când sunt expuși la o temperatură ridicată, ducând astfel la formarea cicatricei. Această cicatrice a fost concepută pentru a fi extrem de rezistentă la căldură, izolând lemnul de dedesubt față de căldură”, spune cercetătorul.

Lacul care face lemnul ignifug atinge cele mai înalte standarde

Se așteaptă ca acest nou lac să fie foarte căutat în industria construcțiilor, deoarece clădirile din lemn trebuie să îndeplinească norme de incendiu specifice stabilite de autorități.

Există doar câteva produse pe piață care pot oferi atât transparență, cât și rezistență la foc. Produsele care pretind că au ambele proprietăți în prezent sunt fie extrem de prohibitive ca preț, fie nu pot atinge standardele internaționale necesare pentru uz industrial.

În testele standard din industrie, cum ar fi testele Single Burning Item efectuate la un laborator terț, lacul care face lemnul ignifug a atins cea mai înaltă clasă posibilă. Expus la o flacără la temperatură ridicată, lacul a generat foarte puțin fum și a fost capabil să împiedice răspândirea flăcărilor.

Lacul permite păstrarea intactă a structurii lemnului

Când cicatricea este răzuită, lemnul de dedesubt este încă intact, dovedind eficiența lacului.

Acest lucruri sunt importante deoarece, în caz de incendiu, materialele de construcție trebuie să fie ignifuge și relativ fără fum pentru a permite evacuarea în siguranță a ocupanților unei clădiri.

Vă recomandăm să citiți și:

Iată materialul care contracarează contaminarea cu mercur!

Cercetătorii au depășit recordul pentru cel mai puternic câmp magnetic stabil

Oxigenul făcut cu magneți i-ar putea ajuta pe astronauți să respire mai ușor

Corneea artificială care poate restabili vederea, dezvoltată de cercetători

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase