Home » Știință » Cum știm că timpul există cu adevărat?

Cum știm că timpul există cu adevărat?

Cum știm că timpul există cu adevărat?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 24.08.2022

Întreaga existență umană este legată de trecerea timpului. Dar noi nu-l putem vedea și nu-l putem atinge. Deci, cum știm că există cu adevărat?

,,În fizică, avem ceea ce numim ideea de timp absolut și este folosită pentru a descrie diferite schimbări ca o secvență de evenimente”, începe Koyama. ,,Folosim fizica newtoniană pentru a descrie modul în care se mișcă lucrurile, iar timpul este un element esențial al acesteia”.

Până în prezent, gândirea newtoniană clasică asupra timpului – în care timpul este constant în tot Universul – este încă o bună aproximare a modului în care oamenii experimentează timpul în viața de zi cu zi.

Cu toții experimentăm timpul în același mod și cu toții ne sincronizăm ceasurile în același mod.

Nu există timp fără spațiu

Fizicienii și-au dat seama însă că timpul se poate comporta de fapt diferit și că nu este atât de coerent precum credea Newton. ,,Când vorbim de timp, trebuie să ne gândim și la spațiu – ele vin la pachet împreună”, spune el. ,,Nu le putem deconecta pe cele două, iar modul în care un obiect se deplasează în spațiu determină modul în care acesta experimentează timpul”.

Pe scurt, timpul pe care îl experimentezi depinde de viteza pe care o ai prin spațiu, în calitate de observator, așa cum este subliniat prin relativitatea specială a lui Einstein, o teorie despre cum viteza influențează masa, timpul și spațiul.

În plus, conform teoriei generale a relativității a lui Einstein, gravitația unui obiect mare poate avea un impact asupra vitezei cu care trece timpul. Au fost întreprinse numeroase experimente care au demonstrat acest lucru. Fizicienii au descoperit chiar că găurile negre deformează spațiul-timp imediat din jurul lor din cauza câmpurilor lor gravitaționale imense. Koyama continuă să analizeze această teorie.

Întreaga existență umană este legată de trecerea timpului

,,Un exemplu bun și solid pentru a vă face o idee despre toate acestea este să vă uitați la modul în care folosim GPS-ul”, continuă Koyama.

,,El funcționează datorită unei rețele de sateliți care orbitează în jurul Pământului. Aceștia sunt plasați la o altitudine foarte mare și, astfel, gravitația pe care o resimt este mai slabă. Prin urmare, timpul ar trebui de fapt să treacă mai repede pentru ei decât pentru noi, pe pământ, unde experimentăm o gravitație mai mare. Dar, deoarece sateliții se deplasează cu viteze foarte mari în jurul planetei, acest lucru ajută, de fapt, la încetinirea timpului, compensând lipsa de gravitație.”

Înțelegerea modului în care aceste două efecte funcționează și se influențează reciproc este esențială pentru a ne asigura că rețeaua GPS globală funcționează corect.

Iar o teorie coerentă a timpului, care să explice modul în care se mișcă obiectele, este un ingredient crucial în acest sens. Așadar, ceasurile nu ne spun minciuni: timpul există în afara percepției noastre.

Am putea vreodată să ne întoarcem înapoi în timp?

În cele din urmă, întrebarea dacă călătoria în timp ar putea fi posibilă într-o zi a trebuit să fie pusă în fața lui Koyama, profesor de cosmologie la Universitatea din Portsmouth și, prin urmare, cel mai bine plasat pentru a ne spune adevărul.

,,Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar pentru ca o călătorie în timp să fie posibilă, ar trebui să descoperim un tip complet nou de materie care are puterea de a schimba curbura timpului și a spațiului”, spune Koyama, potrivit Phys.org.

,,O astfel de materie ar necesita proprietăți care pur și simplu nu există în natură. Noi, fizicienii, credem cu tărie că întoarcerea în trecut este pur și simplu imposibilă – dar este plăcut să visăm la acest lucru.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Povestea aurului confiscat de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

„În căutarea timpului pierdut”, al lui Marcel Proust, ar putea fi cel mai bun roman al secolului XX

Tranzițiile din Universul timpuriu și secretele lor. Ar putea oferi indicii despre structura spațiu-timp

Un sistem stelar rar, de tip „văduva neagră”, ar putea dezvălui secretele structurii spațiu-timp

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase