Home » Știință » De ce cred unii oameni că imaginile Telescopului James Webb infirmă Teoria Big Bang?

De ce cred unii oameni că imaginile Telescopului James Webb infirmă Teoria Big Bang?

De ce cred unii oameni că imaginile Telescopului James Webb infirmă Teoria Big Bang?
Nebuloasa Carina, una dintre cele mai mari pepiniere stelare din Calea Lactee. Sursa foto: NASA
Publicat: 26.08.2022

În ultimele zile, a circulat pe internet un articol care susține că imaginile de la Telescopul James Webb (JWST) infirmă teoria Big Bang. Iată de ce acel articol este greșit!

JWST poate vedea mult mai departe în trecutul universului decât orice telescop dinaintea lui. Cu toate acestea, articolul, intitulat simplu „Big Bang-ul nu s-a întâmplat”, susține că imaginile telescopului au „inspirat panică în rândul cosmologilor”, deoarece infirmă Teoria Big Bang.

„Titlul unei lucrări științifice începe cu exclamația sinceră: ‘Panică!’”, se arată în articol. Făcând clic pe linkul către lucrare, după cum subliniază astrofizicianul Dr. Becky Smethurst într-un videoclip distribuit pe Twitter, dezvăluie că autorii făceau un joc de cuvinte cu numele trupei muzicale „Panic! At The Disco”, studiul numindu-se „Panic! At the Disks: First Rest-frame Optical Observations of Galaxy Structure”.

Cine a scris articolul în care se pretinde că Telescopul James Webb infirmă Teoria Big Bang?

Eric Lerner, autorul articolului, citează în continuare un alt astronom, pe Allison Kirkpatrick, de la Universitatea din Kansas, spunând: „În acest moment, sunt trează la ora trei dimineața, întrebându-mă dacă tot ce am făcut este greșit”.

Acele cuvinte chiar îi aparțin lui Kirkpatrick. Ele au fost scrise într-un articol din revista Nature, cercetătoarea fiind uimită de ceea ce au învățat astronomii din primele imagini de la JWST, nu ca dovadă a panicii astronomilor, așa cum Lerner a interpretat greșit în mod deliberat.

Kirkpatrick, care de atunci și-a actualizat numele pe Twitter în „Allison Big Bangul s-a întâmplat Kirkpatrick”, pare să vadă partea amuzantă. „Un prieten m-a alertat cu privire la acel articol și acum tot primesc e-mailuri care mă aplaudă pentru curajul meu de a recunoaște că Teoria Big Bang este greșită”, a scris ea pe Twitter, citată de IFL Science.

Kirkpatrick a vorbit despre diverse noi fragmente de date care au venit deja de la JWST, unul dintre ele fiind că galaxiile aveau discuri cu mult mai devreme decât ne așteptam. Deși acest lucru ar putea necesita modificarea teoriilor privind formarea galaxiilor, în niciun caz nu infirmă Teoria Big Bang, la care Kirkpatrick nu a făcut referire.

JWST, de fapt, aduce dovezi în plus care susțin Teoria Big Bang

De fapt, Kirkpatrick sugerează că imaginile de la JWST „susțin modelul Big Bang, deoarece ne arată că galaxiile timpurii erau diferite de cele pe care le vedem astăzi: erau mult mai mici!”.

Într-o parte a articolului, Lerner pare să sugereze că s-au găsit stele care sunt mai vechi decât ar permite teoria Big Bang și că, deoarece JWST poate vedea culoarea galaxiilor îndepărtate, culoarea roșie a galaxiilor îndepărtate înseamnă că acestea conțin stele foarte vechi.

„Conform Teoriei Big Bang, cele mai îndepărtate galaxii din imaginile JWST sunt văzute ca fiind la doar 400-500 de milioane de ani după începutul universului”, a scris Lerner.

„Cu toate acestea, unele dintre galaxii au arătat deja populații stelare care au o vechime de peste un miliard de ani. Deoarece nimic nu și-ar fi putut avea originea înainte de Big Bang, existența acestor galaxii demonstrează că Big Bangul nu a avut loc”, scrie el.

Culoarea roșie

În primul rând, după cum subliniază Dr. Brian Keating, „trebuie să ne asigurăm mai întâi este făcută calibrarea dintre deplasarea spre roșu și distanță”, deoarece expansiunea universului provoacă deplasarea culorilor spre roșu.

În al doilea rând, dacă s-ar fi găsit stele care chiar sunt mai vechi decât universul, nu ați citi despre ele pe blogul unui singur om. Pentru context, este posibil ca JWST să fi observat o galaxie situată între 420 de milioane și 180 de milioane de ani după Big Bang, informație despre care s-a scris pe întregul internet, deoarece este foarte importantă.

Cel mult, lucrările pe care le citează Lerner sugerează că ar putea fi nevoie să ne reformulam teoriile despre formarea galaxiilor pentru a ne da seama de modul în care discurile au apărut atât de repede. Încă nu este cazul să uităm cea mai bună explicație pentru crearea universului.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA va trimite încă două elicoptere pe Marte pentru a aduce mostre pe Pământ

Test de cultură generală. Care este singura planetă din Sistemul Solar ce nu are nume de zeu?

Sfârșitul unei ere! Rusia părăsește Stația Spațială Internațională

„Valuri” albastre pe Planeta Roșie. Ce a descoperit NASA?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase