Home » Știință » Sfârșitul unei ere! Rusia părăsește Stația Spațială Internațională

Sfârșitul unei ere! Rusia părăsește Stația Spațială Internațională

Publicat: 31.07.2022

Moscova a anunțat că Rusia părăsește Stația Spațială Internațională ,,după 2024”, pe fondul tensiunilor cu Occidentul, într-o mișcare despre care analiștii au avertizat că ar putea duce la oprirea zborurilor cu echipaj rusesc.

Confirmarea acestei mutări, care a fost anunțată de mult timp, vine în contextul în care legăturile dintre Kremlin și Occident se destramă din cauza intervenției militare a Moscovei în Ucraina și a mai multor runde de sancțiuni devastatoare împotriva Rusiei, inclusiv a sectorului său spațial.

Experții au declarat că plecarea Rusiei de pe Stația Spațială Internațională ar afecta grav sectorul spațial al țării și ar da o lovitură programului său de zboruri cu echipaj.

,,Ne vom îndeplini toate obligațiile față de partenerii noștri, dar decizia de a părăsi această stație după 2024 a fost luată”, i-a spus Iury Borisov, noul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos, președintelui Vladimir Putin, potrivit unei relatări a Kremlinului despre întâlnirea lor.

Statele Unite, surprinse de faptul că Rusia părăsește Stația Spațială Internațională

,,Cred că până la această dată vom începe să punem la punct o stație orbitală proprie”, a adăugat Borisov, numind-o principala ,,prioritate” a programului spațial intern.

ISS urmează să fie retrasă după 2024, deși agenția spațială americană NASA susține că poate rămâne operațională cel puțin până în 2030.

ISS a fost lansată în 1998, într-un moment de speranță pentru cooperarea dintre SUA și Rusia, după competiția lor în cadrul cursei spațiale din timpul Războiului Rece. Statele Unite au declarat că au fost luate prin surprindere de anunț.

,,Este o evoluție nefericită, având în vedere activitatea științifică desfășurată la ISS și colaborarea profesională valoroasă pe care agențiile noastre spațiale au avut-o de-a lungul anilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

ISS a fost lansată în 1998

Într-o declarație pentru AFP, administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat că agenția ,,nu a fost informată de deciziile luate de niciunul dintre parteneri, deși continuăm să construim capacități viitoare pentru a asigura prezența noastră majoră pe orbita joasă a Pământului”.

Până acum, explorarea spațială a fost unul dintre puținele domenii în care cooperarea dintre Rusia și Statele Unite și aliații săi nu fusese distrusă de tensiunile legate de Ucraina și de alte domenii.

Analistul spațial Vitaly Yegorov consideră că este aproape imposibil să construiești o nouă stație orbitală de la zero în câțiva ani, scrie ScienceAlert.

,,Nici în 2024, nici în 2025, nici în 2026 nu va exista o stație orbitală rusă”, a declarat Yegorov pentru AFP. El a adăugat că pentru crearea unei stații spațiale de sine stătătoare va fi nevoie de cel puțin un deceniu de ,,finanțare generos”.

,,Nici în 2024, 2025 sau 2026 nu va exista o stație orbitală rusă”

Yegorov a declarat că plecarea Rusiei de pe ISS înseamnă că Moscova ar putea fi nevoită să își înghețe programul de zboruri cu echipaj uman ,,pentru mai mulți ani” sau chiar ,,pe termen nelimitat”. De asemenea, Rusia ar putea renunța la principalul său port spațial, Baikonur, pe care îl închiriază de la Kazahstan, a spus Yegorov.

În plus, rachetele rusești Soyuz au fost singura modalitate de a ajunge la Stația Spațială Internațională până când SpaceX, condusă de miliardarul Elon Musk, a debutat cu o capsulă în 2020.

Programul spațial sovietic se poate lăuda cu o serie de realizări cheie, inclusiv trimiterea primului om în spațiu în 1961 și lansarea primului satelit cu patru ani mai devreme. Aceste realizări rămân o sursă majoră de mândrie pentru Rusia.

Însă experții spun că Roscosmos este acum o umbră a ceea ce a fost și a suferit în ultimii ani o serie de eșecuri, inclusiv scandaluri de corupție și pierderea mai multor sateliți și a altor nave spațiale.

Borisov, numit la jumătatea lunii iulie, l-a înlocuit pe Dmitri Rogozin, un politician înflăcărat cunoscut pentru declarațiile sale.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un om de știință rus se plânge că ISS este contaminată cu agenți patogeni dezgustători 

Misiunea istorică Axiom-1, care a transportat un echipaj privat pe ISS, s-a întors pe Pământ

Misiune istorică SpaceX Crew-1 a NASA către ISS

Alarmă pe ISS. Astronauții, treziți din cauza fumului dintr-un modul rusesc

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase