Home » Știință » Elicopterul Ingenuity este în stare perfectă după aproape un an petrecut pe Marte

Elicopterul Ingenuity este în stare perfectă după aproape un an petrecut pe Marte

Publicat: 15.03.2022
Elicopterul Ingenuity este în stare perfectă după aproape un an petrecut pe Marte
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech

După aproape un an de operațiuni, elicopterul Ingenuity al NASA este „ca nou”, pe măsură ce însoțește roverul Perseverance în explorarea planetei Marte.

Laboratorul Jet Propulsion al NASA a anunțat că Ingenuity a finalizat al 21-lea zbor pe planetă, parcurgând 370 de metri în timpul zborului de 129 de secunde. Elicopterul a parcurs acum peste 4,6 kilometri de la primul său zbor, în aprilie 2021.

Ingenuity a fost dezvoltat ca o demonstrație tehnologică, cu un plan inițial de cel mult cinci zboruri pe parcursul unei luni. Performanța excelentă a elicopterului de 1,8 kilograme a determinat însă NASA să îi prelungească misiunea, folosindu-l pentru a examina terenul înaintea roverului Perseverance, care a transportat Ingenuity pe Marte.

„Cu siguranță a redus cu câteva soluri, poate o săptămână, din intervalul de timp al roverului, având aceste informații avansate”, a declarat Matt Golombek, cercetător științific principal la JPL. Un sol este o zi marțiană, cu aproximativ 40 de minute mai lungă decât o zi terestră.

„Faptul că elicopterul Ingenuity nu s-a degradat în timp este remarcabil”

Alți oameni de știință implicați în proiectul roverului Perseverance au fost de acord că Ingenuity a fost util. „Am fost foarte impresionat de cât de bine a funcționat și cât de util a fost”, a declarat Justin Simon, un cercetător de la Centrul Spațial Johnson al NASA. „Nu cred că acest lucru a fost anticipat pe deplin”.

Această muncă va continua pe măsură ce Perseverance se îndreaptă în următoarele săptămâni spre rămășițele unei delte fluviale. „Intenția este de a menține elicopterul în fața roverului pentru a oferi informații preliminare care să ajute la explorarea acestuia”, a spus Golombek.

Aceasta include recunoașterea căilor pe care roverul le-ar putea urma în deltă și identificarea rocilor pe care roverul să le studieze cu ajutorul instrumentelor sale.

„Așadar, până în prezent, nu am constatat nicio degradare a elicopterului. Este ca nou”, a declarat Golombek.

„Ingenuity ne arată că există o nouă modalitate de a explora Marte”

Elicopterul, care folosește energie solară, nu are, de asemenea, consumabile care să-i limiteze durata de viață. „Nu există nimic consumabil și nimic care să ne împiedice să continuăm să operăm atâta timp cât elicopterul poate funcționa”, a spus el.

„Este remarcabil că nu am avut piese care să se degradeze sau să fie pierdute pe Planeta Roșie”, a spus el.

Golombek a declarat că performanțele Ingenuity demonstrează cât de utile ar putea fi astfel de elicoptere în explorările viitoare, deși NASA nu are în prezent planuri clare pentru misiuni suplimentare cu elicoptere. „Ideea este de a demonstra că există o nouă modalitate de a explora Marte”, a concluzionat el, potrivit SpaceNews.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes cel de-al 19-lea zbor pe planeta Marte

Ultimul zbor al lui Ingenuity pe Marte va fi un moment extrem de emoționant pentru cercetătorii de la NASA

Elicopterul Ingenuity se descurcă atât de bine încât NASA a anunțat o nouă decizie în privința misiunii pe Marte

Ingenuity a desfășurat cel mai complex zbor pe Marte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase