Home » Știință » Probleme pentru Ingenuity. Elicopterul își întrerupe operațiunile în următoarea perioadă

Probleme pentru Ingenuity. Elicopterul își întrerupe operațiunile în următoarea perioadă

Probleme pentru Ingenuity. Elicopterul își întrerupe operațiunile în următoarea perioadă
Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU
Publicat: 16.07.2022

Laboratorul Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA din California de Sud a anunțat că Ingenuity, prima aeronavă care efectuează un zbor cu motor pe o lume extraterestră, își va întrerupe operațiunile în următoarele câteva săptămâni.

„Este iarnă și sezonul prafului pe Marte, ceea ce înseamnă mai puțină lumină solară pentru a reîncărca bateriile Ingenuity. Cu toate acestea, echipa se așteaptă ca aparatul să zboare din nou în august”, a precizat JPL pe Twitter.

La fel ca și Pământul, Marte are o axă ușor înclinată în raport cu planul său orbital, ceea ce înseamnă că diferite cantități de lumină solară ajung în emisfera nordică și cea sudică a planetei pe parcursul unui an, ceea ce le conferă anotimpuri distincte.

În următoarele câteva săptămâni, iarna marțiană înseamnă că în aer va fi mai mult praf, blocând lumina solară de care Ingenuity are nevoie pentru a se reîncărca.

Ingenuity ar trebui să revină în aerul marțian până la începutul lunii august

Ingenuity ar trebui să se întoarcă în aerul marțian până la începutul lunii august, potrivit unui comunicat al NASA. „Se așteaptă ca nivelul de praf să se diminueze mai târziu în luna iulie, așa că echipa a decis să acorde o pauză bateriilor elicopterului pentru câteva săptămâni și să le refacă starea de încărcare zilnică”, se arată în declarație.

Și alte rovere de pe Marte trebuie să ia pauze similare în timpul iernii marțiene. Roverul Zhurong al Chinei a intrat în hibernare pe 18 mai din același motiv ca și Ingenuity, iar durata de viață a roverelor anterioare ale NASA, precum Opportunity, a fost, de asemenea, amenințată de condițiile dure din timpul iernii de pe Planeta Roșie.

Cu toate acestea, inginerii de la NASA sunt încrezători că, dacă vremea va permite, Ingenuity va reuși să treacă cu bine prin această perioadă.

Ingenuity a depășit cu mult misiunea planificată inițial

Elicopterul Ingenuity al NASA a fost lansat în vara anului 2020 și a aterizat în craterul Jezero de pe Marte la 18 februarie 2021, atașat de partea inferioară a roverului Perseverance, scrie Space. Perseverance a desfășurat elicopterul câteva săptămâni mai târziu, iar Ingenuity a efectuat primul său zbor la 19 aprilie 2021.

Primul zbor al elicopterului de 1,8 kilograme a durat 39 de secunde și a văzut Ingenuity plutind la aproximativ 3 metri deasupra solului roșiatic.

Până în prezent, Ingenuity a efectuat 29 de zboruri, totalizând 55 de minute de zbor, depășind cu mult misiunea planificată inițial de doar cinci zboruri.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Perseverance și Ingenuity, văzuți tocmai de pe orbită. Imaginile publicate de NASA

Elicopterul Ingenuity este în stare perfectă după aproape un an petrecut pe Marte

Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes cel de-al 19-lea zbor pe planeta Marte

Ultimul zbor al lui Ingenuity pe Marte va fi un moment extrem de emoționant pentru cercetătorii de la NASA

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase