Home » Știință » Expunerea timpurie la antibiotice poate avea un impact negativ asupra sănătății intestinale a adulților

Expunerea timpurie la antibiotice poate avea un impact negativ asupra sănătății intestinale a adulților

Expunerea timpurie la antibiotice poate avea un impact negativ asupra sănătății intestinale a adulților
Foto: Sabrina S. B. Poon et al., The Journal of Physiology, 2022
Publicat: 14.09.2022

Copiilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice nu doar pentru a trata, ci și pentru a preveni infecțiile. Un nou studiu a descoperit că expunerea timpurie la antibiotice la șoarecii nou-născuți are efecte de lungă durată asupra microbiotei, a sistemului nervos enteric și a funcției intestinale.

Acest lucru însemnă că unii dintre bebelușii cărora li se administrează antibiotice vor avea la maturitate probleme gastrointestinale.

Studiul a fost publicat în The Journal of Physiology.

Expunerea timpurie la antibiotice poate afecta intestinul la maturitate

Această descoperire a echipei de cercetare de la Departamentul de Anatomie și Fiziologie al Universității din Melbourne, din Australia, este prima care arată că antibioticele administrate șoarecilor nou-născuți produc aceste efecte de lungă durată care au ca rezultat tulburarea funcției gastrointestinale, afectând viteza de motilitate prin intestin și provocând simptome asemănătoare diareei la vârsta adultă.

Echipa de cercetare le-a dat șoarecilor o doză orală de vancomicină în fiecare zi, în primele zece zile din viață. Apoi șoarecii au fost crescuți în mod normal până când au devenit adulți tineri, iar țesutul lor intestinal a fost analizat pentru a îi fi măsurată structura, funcția, microbiota și sistemul nervos, scrie Medical Xpress.

Problemele au fost diferite în funcție de sex

Cercetătorii au descoperit că schimbările depind și de sexul șoarecilor. Femelele au avut un tranzit intestinal mai lung, iar masculii au avut o greutate fecală mai mică decât grupul de control. Atât masculii, cât și femelele au avut un conținut mai mare de apă fecală, care este un simptom asemănător diareei.

Șoarecii au multe asemănări cu oamenii, dar se nasc cu intestine mai imature decât oamenii și au o creștere accelerată, cauzată de durata de viață mai scurtă.

Microbiota lor intestinală și sistemele nervoase sunt mai puțin complexe decât cele ale oamenilor, așa că descoperirile nu pot fi încă corelate direct cu expunerea timpurie la antibiotice a sugarilor și copiilor umani.

În ce direcție se va îndrepta cercetarea?

Cercetătorii vor face studii suplimentare asupra mecanismelor antibioticelor în intestin, asupra cauzelor acțiunilor specifice sexului și vor studia dacă utilizarea antibioticelor la începutul vieții are efecte asupra metabolismului și a funcției creierului.

Fiziologul principal, dr. Jaime Foong, a spus că „Suntem foarte încântați de rezultatele studiului nostru, care arată că antibioticele administrate după naștere ar putea avea efecte prelungite asupra sistemului nervos enteric. Acest lucru oferă dovezi suplimentare ale importanței microbiotei asupra sănătății intestinale și ar putea introduce noi ținte pentru devoltarea tratamentului cu antibiotice la copiii foarte mici”.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce este creierul uman diferit? Un nou studiu dezvăluie indicii uimitoare

Picăturile de ochi anti-cataractă, tot mai aproape de realitate

Afecțiunile autoimune amplifică riscul dezvoltării de boli cardiovasculare

Medicii au descoperit că o infecție comună poate cauza cancer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase