Home » Știință » Test de cultură generală. Cât timp îi ia luminii solare să ajungă pe Pământ?

Test de cultură generală. Cât timp îi ia luminii solare să ajungă pe Pământ?

Test de cultură generală. Cât timp îi ia luminii solare să ajungă pe Pământ?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.09.2022

Lumina Soarelui călătorește cu viteza luminii. Fotonii emiși de pe suprafața Soarelui trebuie să călătorească prin vidul din spațiu pentru a ajunge la ochii noștri.

Astfel, răspunsul scurt este că lumina soarelui are nevoie în medie de 8 minute și 20 de secunde pentru a călători de la Soare la Pământ.

Dacă Soarele ar dispărea brusc din Univers, ar dura puțin mai mult de 8 minute până când am realiza acest lucru.

Noi orbităm în jurul Soarelui la o distanță de aproximativ 150 de milioane de km. Lumina se deplasează cu 300.000 km/secundă. Împărțim aceste valori și obținem 500 de secunde, sau 8 minute și 20 de secunde.

Acesta este un număr mediu. Nu uitați că Pământul urmează o orbită eliptică în jurul Soarelui, care variază între 147 milioane și 152 milioane de km. În cel mai apropiat punct, lumina Soarelui are nevoie de doar 490 de secunde pentru a ajunge pe Pământ. Iar apoi, în cel mai îndepărtat punct, lumina solară are nevoie de 507 secunde pentru a face această călătorie, scrie Phys.org.

Razele Soarelui călătoresc cu viteza luminii

Dar povestea luminii devine și mai interesantă dacă ne gândim la călătoria pe care lumina trebuie să o facă în interiorul Soarelui.

Fotonii sunt creați prin reacții de fuziune în interiorul nucleului Soarelui. Aceștia încep sub formă de radiații gamma și apoi sunt emiși și absorbiți de nenumărate ori, rătăcind în interiorul stelei masive înainte de a ajunge în cele din urmă la suprafață.

Ceea ce probabil nu știți este că acești fotoni care vă lovesc globii oculari au fost creați cu zeci de mii de ani în urmă și că a fost nevoie de atâta timp pentru ca ei să fie emiși de Soare.

Odată ce au scăpat de la suprafață, a fost nevoie de doar 8 minute pentru ca acești fotoni să traverseze distanța imensă de la Soare la Pământ.

Atunci când privim în spațiu, privim de fapt înapoi în timp

Lumina reflectată de pe suprafața Lunii are nevoie de doar o secundă pentru a ajunge pe Pământ. Soarele se află la mai mult de 8 minute-lumină distanță. Astfel, dacă lumina de la cea mai apropiată stea (Alfa Centauri) are nevoie de mai mult de 4 ani pentru a ajunge la noi, înseamnă că vedem acea stea cu 4 ani în trecut.

Există galaxii aflate la milioane de ani-lumină distanță, ceea ce înseamnă că lumina pe care o vedem a părăsit suprafața acelor stele cu milioane de ani în urmă. De exemplu, galaxia M109 se află la o distanță de aproximativ 83,5 milioane de ani-lumină.

Dacă extratereștrii ar trăi în aceste galaxii și ar avea telescoape suficient de puternice, ar vedea Pământul așa cum arăta în trecut.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Soarele și pielea umană nu au avut mereu o relație complicată. Ce s-a schimbat în urmă cu 10.000 de ani?

Un nou telescop a surprins Soarele așa cum nu a mai fost observat niciodată

Sfârșitul este aproape pentru Soarele nostru. Ce a descoperit misiunea Gaia?

Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase