Home » Știință » Cercetătorii au înțeles rolul celulelor T în cazul maladiei grefă-contra-gazdă

Cercetătorii au înțeles rolul celulelor T în cazul maladiei grefă-contra-gazdă

Cercetătorii au înțeles rolul celulelor T în cazul maladiei grefă-contra-gazdă
Celulele T intestinale ale destinatarului supraviețuiesc regimurilor de condiționare și continuă să își îndeplinească funcțiile normale după transplant, ceea ce crește riscul de respingere a grefei.
Publicat: 03.09.2020

Celulele T intestinale ale destinatarului supraviețuiesc regimurilor de condiționare și continuă să își îndeplinească funcțiile normale după transplant, ceea ce crește riscul de respingere a grefei.

Transplantul de celule stem hematopoietice alogene (HSCT) este o procedură în care celule stem sănătoase, care formează sânge unui donator, sunt introduse în sistemul circulator al unui destinatar ca parte a unei terapii care are potențialul de a trata cancerul. În timp ce această terapie poate crește șansele de supraviețuire, o complicație majoră este reprezentată de către boala grefă-contra-gazdă, iar aceasta poate să fie fatală pacienților.

Înainte de transplant, pacienții  trec printr-un regim de condiționare, o formă de chimioterapie concepută pentru a epuiza celulele albe normale din sânge, inclusiv celulele T. Însă un nou studiu realizat de anchetatori din Norvegia și Regatul Unit a constatat că celulele T ale pielii și ale intestinului supraviețuiesc regimurilor de condiționare și continuă să își îndeplinească funcțiile normale. Dar, în anumite condiții, aceste celule T pot deveni activate de celulele albe ale donatorilor și pot juca un rol care nu a fost luat în calcul în cazul maladiei grefă-contra-gazdă, notează Medicalxpress.

Activarea celulelor T

„Am descoperit în piele și tractul gastro-intestinal celulele T care cauzează boala grefă-contra-gazdă care provin și de la gazdă, adică propriile celule T ale pacientului. Aceste celule T rezistente de la gazdă devin activate de celulele grefei, provocând astfel leziuni. Această constatare complet nouă a fost neașteptată și deschide ușa către noi abordări ale tratamentului și prevenirii acestei maladii”, explică dr. Thomas Kupper.

Regimurile de condiționare sunt menite să elimine globulele albe normale, inclusiv celulele T, ale gazdei pentru a face loc noului sistem imunitar care se va dezvolta din grefă. Când sângele destinatarilor este examinat după condiționare, celulele T sunt dificil de detectat. Dar Kupper și colegii au constatat că, în timp ce celulele T din sânge au fost epuizate, celulele T ale țesutului din piele și intestine nu au fost afectate.

„Ipotetic, am putea folosi aceste informații pentru a interveni mai devreme și poate chiar pentru a preveni apariția bolii grefă-contra-gazdă. Acest studiu este un exemplu al modului în care nu trebuie să presupunem că știm totul despre mecanismele bolilor și că trebuie să fim întotdeauna dispuși să contestăm paradigmele predominante dacă acolo ne conduc datele”, concluzionează dr. Kupper.

Studiul Peripheral host T cells survive hematopoietic stem cell transplantation and promote graft-versus-host disease a fost publicat în Journal of Clinical Investigation.

Citește și:

O substanţă din laptele matern ar putea vindeca cancerul. Cum acţionează în contact cu celulele tumorale

O formă neobișnuită a ADN-ului a fost descoperită, în premieră, în celulele umane

Modul în care ADN-ul este „împachetat” în celulele albe poate cauza diabetul

Celulele imunitare editate cu CRISPR pot supravieţui câteva luni după administrarea la bolnavii de cancer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase