Home » Știință » Dieta raw-vegană, un risc pentru sănătate! Ce spun cercetătorii?

Dieta raw-vegană, un risc pentru sănătate! Ce spun cercetătorii?

Publicat: 08.11.2022

Dietele vegane au devenit din ce în ce mai populare de-a lungul anilor, în special în rândul persoanelor care doresc să-și îmbunătățească sănătatea. Un număr mare de dovezi arată că dietele pe bază de plante (inclusiv dietele vegane) pot avea multe beneficii pentru sănătate și au fost legate de un risc mai scăzut de boli de inimă, alături de scăderea greutății corporale și a nivelului de colesterol. De ce este dieta raw-vegană diferită?

Cu toate acestea, unii oameni duc dieta vegană la extrem, alegând să mănânce doar alimente vegetale crude, care pot fi consumate fără a fi gătite. Unele persoane exclud alimentele care au fost modificate față de forma lor naturală sau procesate (cum ar fi laptele de ovăz sau de migdale).

Susținătorii acestei diete susțin că gătitul face ca ingredientele să piardă o parte din nutrienții și enzimele lor importante. Prin consumul de alimente vegetale crude, ei cred că dieta va îmbunătăți nivelul de energie, va preveni (și chiar va inversa) bolile și va îmbunătăți sănătatea generală.

Dar cercetările sugerează că dieta raw-vegană, dacă este urmată pentru o perioadă lungă de timp, poate provoca mai mult rău decât bine.

Dieta raw-vegană te lipsește de nutrienți

Cercetările sugerează că unele alimente crude pot fi mai sănătoase decât alimentele gătite. De exemplu, gătitul face ca varza de Bruxelles și varza roșie să piardă până la 22% din conținutul de tiamină. Aceasta este o formă de vitamina B1 care menține sănătatea sistemului nervos.

Deși unele legume pot pierde nutrienți în timpul gătirii, altele au un conținut mai mare de nutrienți atunci când sunt gătite. Acest lucru se datorează faptului că unii nutrienți sunt legați în pereții celulari ai legumelor. Gătitul distruge pereții celulari, permițându-le nutrienților să fie eliberați și absorbiți mai ușor de organism, scrie IFL Science.

Ce alimente sunt mai hrănitoare când sunt preparate?

De exemplu, organism absoarbe mai ușor calciul din spanacul gătit. Cercetările au mai descoperit că, în timp ce gătirea roșiilor le reduce conținutul de vitamina C cu 28%, le crește conținutul de licopen cu peste 50%. Licopenul a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariție a unei game de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, cancer și boli de inimă.

Sparanghelul, ciupercile, morcovii, broccoli, kale și conopida sunt alte exemple de legume care sunt mai dense în nutrienți atunci când sunt gătite.

Legumele fierte îi pot furniza organismului mai mulți antioxidanți. Acestea sunt molecule care pot lupta împotriva unui tip de moleculă dăunătoare cunoscută sub numele de radicali liberi, care pot deteriora celulele și pot duce la apariția de boli.

Unele legume (inclusiv sparanghelul, ciupercile, spanacul, roșiile și broccoli) conțin niveluri mai mari de antioxidanți beta-caroten (pe care organismul îi transformă în vitamina A), luteină și licopen când sunt gătite decât când sunt crude.

Dieta raw-vegană este săracă în vitamine și minerale

Este foarte probabil ca dieta raw-vegană să nu conțină multe vitamine și minerale importante, anume vitaminele B12 și D, seleniu, zinc, fier și două tipuri de acizi grași omega-3. Acest lucru este cauzat de faptul că multe dintre alimentele care conțin niveluri ridicate ale acestor vitamine și minerale provin de la animale, cum ar fi carnea și ouăle.

Toate aceste vitamine au un rol cheie în structura, dezvoltarea și producerea celulelor creierului și nervoase, alături de susținerea unui sistem imunitar sănătos.

Foarte importante sunt nivelurile de vitamina B12. Un studiu asupra persoanelor care au urmat diete stricte cu alimente crude a constatat că 38% dintre participanți aveau deficit de vitamina B12. Acest lucru este îngrijorător, mai ales că deficiența de vitamina B12 este asociată cu o serie de probleme, inclusiv icter, ulcere bucale, probleme de vedere, depresie și alte modificări ale dispoziției.

Același studiu a mai constatat că dieta raw-vegană strictă crește nivelul de homocisteină (un aminoacid descompus de vitamina B12) din cauza deficienței de B12. Aceasta este o preocupare, deoarece nivelurile crescute de homocisteină pot crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Poate duce la pierderea menstruației

Dacă nu este planificată corect, o dietă raw-vegană poate duce la scăderea neintenționată în greutate dacă nu este consumată cantitatea de calorii de care corpul are nevoie pentru a funcționa. Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru femeile tinere.

Cercetătorii au descoperit că 30% dintre femeile sub 45 de ani care au urmat o dietă cu alimente crude mai mult de trei ani au avut amenoree (absența menstruației) parțială până la completă. Acest lucru este cauzat probabil de scăderea în greutate cauzată de dietă.

Amenoreea poate provoca o serie de probleme, cum ar fi infertilitate, precum și reducerea densității minerale osoase și osteoporoză. Alte studii au arătat, de asemenea, că femeile tinere care consumă cu 22-42% mai puține calorii decât sunt necesare au avut un risc mai mare de suprimare a funcției de reproducere.

Dieta trebuie planificată și nu trebuie să dureze foarte mult timp

În timp ce respectarea unei diete pe bază de plante poate avea multe beneficii pentru sănătate, dieta raw vegană poate duce lucrurile la extrem și poate prezenta riscuri și mai mari dacă nu este urmată cu atenție.

„Dacă intenționați să urmați o dietă raw vegană, este important să o planificați cu atenție pentru a vă asigura că consumați toți nutrienții de care aveți nevoie pentru o sănătate optimă, în cantitățile necesare. De asemenea, nu aș recomanda să o urmați pentru o perioadă lungă de timp din cauza numeroaselor riscuri pe care le poate avea”, atenționează Laura Brown, lector principal în Nutriție, Alimentație și Științe ale Sănătății la Universitatea Teesside, din Anglia.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum să devii o persoană matinală? Un cercetător a aflat răspunsul!

Starea de ebrietate poate fi acum detectată folosind AI și imagini în infraroșu

Oamenii, alcătuiți din virusuri. Cum ne controlează și astăzi invadatorii străvechi?

Test de cultură generală. Care este cel mai puternic simț al omului?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase