Home » Știință » Cometele dezvăluie indicii despre compoziția chimică a Sistemului Solar timpuriu

Cometele dezvăluie indicii despre compoziția chimică a Sistemului Solar timpuriu

Publicat: 12.11.2022

Un nou studiu al University of Central Florida a găsit un sprijin puternic pentru faptul că degazarea moleculelor din comete ar putea fi rezultatul dat de compoziția chimică a Sistemului Solar timpuriu.

Studiul a fost condus de Olga Harrington Pinto, doctorandă în cadrul Departamentului de Fizică al UCF, care face parte din Colegiul de Științe.

Măsurarea raportului dintre anumite molecule prezente în urma gazeificării cometelor poate oferi informații despre compoziția chimică a sistemelor solare timpurii și despre procesarea fizică a cometelor după ce acestea s-au format, spune Harrington Pinto.

Degazarea are loc atunci când cometele, care sunt corpuri mici de praf, rocă și gheață din Sistemul Solar, se încălzesc și încep să elibereze gaze.

Ce ne spun cometele despre compoziția chimică a Sistemului Solar timpuriu?

În cadrul cercetărilor din teza sa de doctorat, Harrington Pinto a compilat cantitățile de gaze de apă, dioxid de carbon și monoxid de carbon din 25 de comete pentru a testa predicțiile privind formarea și evoluția Sistemului Solar.

Acest lucru a permis studierea a aproape de două ori mai multe date privind monoxidul de carbon/bioxidul de carbon din comete. Măsurătorile au provenit dintr-o varietate de publicații științifice.

Ea a combinat cu atenție datele obținute cu telescoape diferite și cu echipe de cercetare diferite atunci când măsurătorile au fost simultane și a putut confirma că datele erau bine calibrate.

,,Unul dintre cele mai interesante rezultate este că s-a observat că, de fapt, cometele foarte îndepărtate de Soare, cu orbite în norul Oort, care nu au orbitat niciodată, sau doar rareori, în apropierea Soarelui, produc mai mult CO2 decât CO în comă, în timp ce cometele care au făcut mai multe călătorii în apropierea Soarelui se comportă invers”, spune Harrington Pinto.

Predicții privind formarea și evoluția Sistemului Solar

,,Acest lucru nu fusese niciodată observat în mod concludent până acum”.

,,În mod interesant, datele sunt în concordanță cu previziunile conform cărora cometele care au stat foarte departe de Soare în norul Oort ar fi putut fi bombardate de raze cosmice pe suprafața lor atât de mult încât au creat un strat exterior sărăcit de CO”, spune Harrington Pinto, potrivit EurekAlert.

,,Apoi, după prima sau a doua lor călătorie în apropierea Soarelui, acest strat exterior prelucrat este aruncat în aer de soare, dezvăluind o compoziție mult mai curată a cometei, care eliberează mult mai mult CO”.

Cercetătoarea spune că următorul pas pentru această lucrare este de a analiza primele observații ale centaurei pe care echipa sa le-a făcut cu ajutorul telescopului spațial James Webb pentru a măsura direct monoxidul și dioxidul de carbon și a compara rezultatele cu cele din acest studiu.

Rezultatele au fost publicate în The Planetary Science Journal.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai mare „tezaur de exocomete” descoperit vreodată într-un alt sistem solar

Praful spațial, cometele și asteroizii, „vinovați” de apa existentă pe planeta Mercur

Asteroidul Ryugu, o rămășiță a unei comete dispărute? Oamenii de știință au aflat răspunsul

Aurore ultraviolete, observate pentru prima oară în jurul unei comete

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase