Home » Știință » Cum să comunici cu pisica ta doar dintr-o privire? Cercetătorii explică!

Cum să comunici cu pisica ta doar dintr-o privire? Cercetătorii explică!

Cum să comunici cu pisica ta doar dintr-o privire? Cercetătorii explică!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.11.2022

Oamenii de știință confirmă într-un studiu că iubitorii de pisici pot comunica cu felinele lor folosind o metodă foarte simplă: clipind lent din ochi. Aceștia au observat interacțiunile dintre oameni și pisici și au constatat că acest act, al clipitului lent – atât în cazul animalelor familiare, cât și în cazul celor necunoscute – a dus la o apropiere și o receptivitate a pisicilor față de oameni.

Pisicile sunt cunoscute pentru aparenta indiferență a lor, mai ales în comparație cu câinii. Dar, dacă tu crezi că e greu să stabilești un tip de comunicare cu pisica ta, atunci poate că nu vorbiți aceeași „limbă”.

Cercetătorii confirmă, însă, că tot ce trebuie să faci este să zâmbești într-un mod înțeles de felina ta: îngustându-ți ochii și clipind foarte încet, potrivit Science Alert.

„Zâmbetul de pisică”, expresia care creează o interacțiune directă între om și felină

Psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie a explicat că semnele unei legături directe în relația dintre oameni și pisici au fost, probabil, remarcate de către proprietarii de pisici, dar studiul, publicat în 2020 în Scientific Reports, a confirmat posibilitatea acestui mod de comunicare.

„Din persepectiva cuiva care a studiat comportamentul animalelor și este la rândul său proprietar de pisică, este grozav să arăți că oamenii și pisicile pot să comunice în felul acesta. Este ceva ce mulți proprietari de pisici au sesizat deja, astfel că este foarte interesant să găsești dovezi în acest sens”, a explicat psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie, atunci când rezultatele studiului au fost publicate.

Dacă ai petrecut un timp în jurul pisicilor, probabil ai observat expresia lor facială, dată de ochii parțial închiși și de clipitul lent. Actul este similar cu modul în care ochii oamenilor li se îngustează atunci când zâmbesc. Expresia este interpretată ca un „zâmbet de pisică”.

Dovezi anectodice de la proprietari de pisici au indicat că oamenii pot copia această expresie ca să comunice cu pisicile, într-o interacțiune prietenoasă și deschisă. În cadrul studiului, o echipă de psihologi a proiectat două experimente ca să determine dacă pisicile se comportă diferit față de clipitul ușor al oamenilor.

Cum influențează clipitul lent contactul dintre oameni și pisici?

În primul experiment, camerele au înregistrat atât fețele proprietarilor, cât și pe cele ale pisicilor, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care pisicile clipesc atunci când oamenii nu clipesc înapoi spre ele.

Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească ușor la oameni după ce aceștia au clipit către ele, comparativ cu lipsa de interacțiune.

În al doilea experiment, nu stăpânii au fost cei care au clipit, ci cercetătorii, care nu avuseseră niciun contact anterior cu pisica. Pisicile au fost înregistrate în timp ce răspundeau oamenilor care nu clipeau când se uitau spre ele.

Cercetătorii au efectuat același proces de clipire lentă ca în primul experiment, doar că de data aceasta au întins o mână spre pisică. Astfel au descoperit că, nu doar că pisicile erau mai predispuse să clipească înapoi, dar și că erau mai predispuse să se apropie de mâna omului după ce acesta clipea.

„Acest studiu este primul care investighează în mod experimental rolul clipitului lent în comunicarea pisică-om. Și este un lucru pe care îl puteți încerca și dumneavoastră cu propria pisică acasă sau cu pisicile pe care le întâlniți pe stradă. Este o modalitate excelentă de a spori legătura pe care o aveți cu pisicile. Încercați să vă îngustați ochii așa cum ați face-o într-un zâmbet relaxat, urmat de închiderea ochilor timp de câteva secunde. Veți vedea că și pisicile răspund în același mod și puteți începe un fel de conversație”, a declarat McComb.

Pisicile interpretează privirea neîntreruptă ca fiind amenințătoare

De asemenea, pisicile reflectă trăsăturile de personalitate ale oamenilor alături de care trăiesc – acest lucru poate fi legat de motivul pentru care pisicile par să înțeleagă atunci când oamenii lor sunt triști. De asemenea, felinele le pot recunoaște numele (deși aleg să le ignore de cele mai multe ori). Iar legăturile lor cu oamenii lor sunt surprinzător de profunde.

Râmâne dificil de știut de ce pisicile clipesc în acest mod lent către oameni. A fost interpretat ca un semnal al intențiilor inofensive, deoarece se crede că pisicile interpretează privirea neîntreruptă ca fiind amenințătoare.

Dar este, de asemenea, posibil ca pisicile să fi dezvoltat expresia având în vedere că oamenii reacționează pozitiv. Cercetătorii spun că acest tip de interacțiune poate contribui la starea de sănătate emoțională a pisicilor, nu doar în mediul lor familiar, ci și în alte locuri sau contexte potențial stresante pentru aceste animale.

Vă mai recomandăm și:

Cum se strecoară pisicile prin cele mai înguste spații? Secretul care le face atât de flexibile

Cum ne-ar putea ajuta pisicile să găsim infractori? Indiciile ascunse în blana felinelor!

Un lucru interesant despre felinele noastre preferate: mieunăturile pisicii îţi sunt adresate doar ţie

Câinii produc lacrimi atunci când se reunesc cu stăpânii, arată un studiu

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase