Home » Știință » Misiunea Artemis I a ajuns la Lună. Prima survolare a capsulei Orion!

Misiunea Artemis I a ajuns la Lună. Prima survolare a capsulei Orion!

Sursa foto: NASA
Publicat: 21.11.2022

Nava spațială a misiunii Artemis I a ajuns luni, 21 noiembrie, la Lună. Capsula Orion a trecut la o distanță de 130 kilometri deasupra suprafeței lunare, înainte să intre pe orbită mai largă.

Vehiculul spațial nu a fost în contact cu centrul de control de pe Pământ în timpul acestei manevre, care a avut loc în jurul orei 14:44 (ora României), pe fața nevăzută a Lunii.

Echipa misiunii Artemis I a transmis că va „aștepta cu interes” semnalul de la capsulă, iar până acum misiunea „a depășit așteptările” tuturor.

„Au fost câteva zile foarte palpitante pentru echipă și pentru nava spațială pe măsură ce aflăm cum funcționează sistemul în mediul din spațiul îndepărtat”, a spus Jim Geffre, manager al proiectului de integrare Orion.

Pământul va pierde contactul cu Orion timp de 34 de minute

„Trebuie să ne amintim că aceasta este prima oară în 50 de ani când o navă spațială de explorare umană a părăsit orbita joasă a Pământului și a fost trimisă la Lună”, a adăugat Geffre.

Prima survolare a capsulei Orion deasupra suprafeței lunare a fost transmisă în direct de NASA și a putut fi urmărită AICI, începând cu ora 12:15 (ora României).

Nava spațială a trecut deasupra locurilor de aselenizare pentru misiunile Apollo 11, 12 și 14. Contactul a fost pierdut timp de 34 de minute, însă apoi Orion a început să trimită din nou date și imagini din timpul survolării.

Misiunea Artemis I a început miercuri, 16 noiembrie, la Centrul Spațial Kennedy din Florida, odată cu lansarea celei mai puternice rachete construite vreodată de NASA.

Racheta Space Launch System (SLS) a trimis capsula Orion în călătoria sa spre Lună, iar de atunci capsula a trimis câteva selfie-uri inedite și imagini cu Pământul.

De ce au fost trimiși manechini cu senzori la bordul capsulei Orion?

Având în vedere că acesta este un test de zbor, niciun astronaut nu se află la bordul capsulei, în schimb au fost trimiși trei manechini, acoperiți cu mii de senzori.

„Acei senzori vor stabili dacă mediul este în regulă pentru oameni. Există senzori pentru radiații și mișcare, dar și accelerometre, aspecte de care nouă, ca oameni, ne pasă”, a explicat Zena Cardman, astronaut NASA.

Dacă totul va decurge conform planului, astronauții vor urca la bordul următoarei misiuni, mai întâi pe orbita din jurul Lunii, iar apoi în cadrul misiunii Artemis 3 care va duce prima femeie și prima persoane de culoare pe suprafața lunară.

Agenția Spațială Europeană (ESA) monitorizează cu atenție nava spațială. ESA a construit modulul de serviciu al capsulei Orion, care oferă energie și propulsie pentru călătorie.

Misiunea Artemis I a depășit toate așteptările

ESA a trimis, de asemenea, propriul pasager la bord, Shaun the Sheep, personajul animat din serialul britanic. Mascota trimisă de NASA este nimeni altul decât Snoopy, cățelul îndrăgit din benzile desenate și serialul animat Peanuts.

După survolare, Orion va merge mai departe, pe măsură ce va începe să înconjoare Luna. În data de 26 noiembrie, capsula va doborî recordul de distanță al misiunii Apollo 13, atunci când va atinge 400.171 kilometri depărtare de Pământ.

Două zile mai târziu, Orion se va afla la 430.000 kilometri de Terra, cea mai mare distanță parcursă vreodată de o navă spațială construită pentru oameni, potrivit BBC.

După aceea, capsula va începe călătoria spre casă, înapoi spre Lună și apoi spre Pământ, cu o aterizare așteptată pentru 11 decembrie, atunci când se va prăbuși în Oceanul Pacific.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Capsula Orion a surprins primele imagini cu Pământul în drum spre Lună

Reușită pentru Artemis I! NASA a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată

Ce se află la bordul rachetei SLS pentru misiunea Artemis I?

Energie nucleară pe Lună. NASA anunță planurile pentru sistemul de alimentare cu energie al misiunilor Artemis

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase