Bandajul inteligent care poate monitoriza și vindeca rănile mai rapid

07 12. 2022, 13:00

Bandajul inteligent nou creat de către cercetători este cu mult mai complex decât un bandaj obișnuit din comerț.

Milioane de oameni care se confruntă cu boli și cu un sistem imunitar suprimat sunt adesea forțați să facă față rănilor cronice, adesea răni minore care totuși au nevoie de mult mai mult timp pentru a se vindeca, din cauza sănătății compromise.

Pe lângă grade foarte variate de recuperare, problemele precum ulcerul diabetic sunt, de asemenea, incredibil de costisitoare, tratamentul pentru un singur incident costând până la 50.000 de dolari.

Bandajul inteligent care ar putea rezolva problemele a nenumărați pacienți

În general, leziunile cronice îi costă pe americani 25 de miliarde de dolari pe an, dar bandajul inteligent ar putea oferi în curând o modalitate mult mai eficace și mai economică din punct de vedere al costurilor nu numai de a-i ajuta pe pacienți să se vindece, ci și de a face acest lucru mai bine.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, din SUA, au conceput un bandaj inteligent capabil să monitorizeze vindecarea rănilor în timp real, precum și să accelereze creșterea țesuturilor și fluxul de sânge în jurul acestora, reducând în același timp severitatea cicatricelor.

Descris în Nature Biotechnology, noul material al echipei are o grosime de numai 100 de microni (echivalentul unui singur strat de vopsea latex), dar conține o antenă radio, un stimulator electric, biosenzori și alte componente care se sprijină pe un polimer asemănător pielii, cunoscut sub numele de hidrogel.

Ce anume face noua tehnologie?

Odată aderat la rana pacientului, bandajul monitorizează temperatura și alte măsurători biometrice, apoi transmite acele date către o aplicație de telefon. Dacă rana se vindecă prea lent sau dacă este detectată o infecție, dispozitivul emite mici stimulări electrice în zonă pentru a stimula creșterea țesuturilor și a reduce inflamația.

„În sigilarea rănii, bandajul inteligent o protejează pe măsură ce aceasta se vindecă. Dar nu este un instrument pasiv. Este un dispozitiv de vindecare activ care ar putea transforma standardul de îngrijire în tratamentul rănilor cronice”, a explicat Yuanwen Jiang, prim coautor al studiului.

O nouă metodă de a vindeca rănile

Stimularea electrică, cunoscută și sub denumirea de galvanotaxis, s-a dovedit că accelerează o multitudine de procese de vindecare a rănilor, deși cercetătorii remarcă că mai sunt multe de învățat cu privire la influențele sale, lucru la care ar contribui realizarea bandajului inteligent, notează Popular Science.

Pentru moment, invenția rămâne în stadiul de demonstrare a conceptului, alături de probleme nerezolvate care implică scalabilitatea, reducerea costurilor și stocarea datelor. Raportul notează, de asemenea, potențialul ca țesutul uman să respingă sau să devină iritat de materialele hidrogel. Totuși, testele inițiale arată un pas înainte extrem de promițător și ingenios pentru ceea ce a fost pentru mult timp o problemă majoră pentru nenumărați oameni răniți.

Vă recomandăm să citiți și:

Numărul de spermatozoizi în rândul bărbaților din întreaga lume este în scădere

Oamenii de știință au descoperit cum provoacă poluarea aerului cancerul pulmonar

Un supliment alimentar popular provoacă risc de cancer și metastaze cerebrale

Câți nervi cuprinde clitorisul? Cercetătorii au numărat, în premieră, fibrele de pe suprafața organului senzorial