Home » Știință » Femeile pot mirosi bărbații singuri și pe cei însurați, la propriu

Femeile pot mirosi bărbații singuri și pe cei însurați, la propriu

Publicat: 31.12.2022

Se spune că „ochii sunt oglinda sufletului”, dar cum rămâne cu nasul? Experimentele au arătat că femeile pot mirosi bărbații singuri, dar și pe cei însurați.

În ultimii ani, știința parfumului uman a luat avânt, iar rezultatele recente sugerează că oamenii cărora le place să simtă parfumul natural al altora sunt probabil mai motivați sexual în general.

Bărbații heterosexuali par să fie mai atrași de parfumul unei femei atunci când aceasta se află în cel mai fertil punct al ciclului ei menstrual sau când este excitată sexual. Expunerea la acești feromoni îi poate determina pe bărbați chiar și să bea mai mult într-o seară în oraș.

Pe de altă parte, studiile au descoperit că femeile aflate la ovulație sunt mai atrase de bărbații cu aspect masculin. Experimentele sugerează, de asemenea, că nivelul de testosteron al unui bărbat poate fluctua subtil, în funcție de faptul că acesta este singur sau se află într-o relație de lungă durată.

Încă nu este clar dacă aceste modificări hormonale pot modifica în mod direct aspectul unei persoane sau mirosul acesteia, dar experimentele inițiale sugerează că este posibil.

Un experiment a arătat că femeile pot mirosi bărbații singuri

Un studiu australian din 2019 i-a cerut unui grup de 82 de femei heterosexuale cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani să evalueze mirosurile corporale și fețele unor bărbați heterosexuali. Jumătate dintre femei erau singure, în timp ce celelalte aveau parteneri.

Fiecare femeie a notat 3 bărbați singuri și 3 bărbați însurați selectați aleatoriu dintr-un grup de 89 de participanți anonimi. Cercetătorii le-au dat bărbaților un tricou în care să transpire timp de 24 de ore, iar bărbații au oferit o fotografie digitală în stil pașaport cu ei înșiși pentru experiment, explică Science Alert.

Cercetătorii au tăiat subrațele fiecărui tricou și le-au păstrat într-o sticlă cu capac înșurubabil pentru ca femeile să le miroasă.

Atunci când au simțit mirosurile bărbaților anomini, participantelor li s-au pus întrebări precum „Cât de mult vă place/nu vă place acest miros?” și „Cât de sexy este acest miros?”.

Ce au descoperit cercetătorii?

Fețele acestor mirosuri le-au au fost apoi prezentate femeilor într-un mod aleatoriu. Participantele i-au evaluat pe bărbați în funcție de următoarele criterii: atractivitate, inteligență, loialitate, bunătate, încredere, masculinitate și dacă arătau ca un partener bun.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că mirosul corporal al bărbaților singuri era pentru toate femeile mai puternic decât mirosul natural al bărbaților însurați.

Cu cât mirosul masculin era mai plăcut, cu atât femeile aveau o probabilitate mai mare de a evalua aspectul bărbatului ca fiind unul favorabil.

În mod interesant, femeile măritate au evaluat fețele bărbaților singuri ca fiind mai masculine decât fețele bărbaților însurați. Femeile singure le-au evaluat la fel. Ar putea părea ciudat, dar autorii observă că cercetările anterioare sugerează că femeile măritate care ovulează găsesc aspectul bărbaților singuri ca fiind mai atractiv decât cel al bărbaților însurați.

Ciclurile menstruale și nivelurile de testosteron nu au fost testate în experimentele din 2019, dar autorii spun că descoperirile lor sunt „congruente cu cercetările anterioare care arată că bărbații singuri și cei căsătoriți pot fi diferențiați în funcție de nivelul lor de testosteron, că nivelurile mai ridicate de testosteron sunt asociate cu un miros corporal mai puternic și că mirosurile corporale mai intense sunt evaluate ca fiind mai masculine”.

Legătura dintre miros și hormonii sexuali

Hormonii sexuali și mirosul par a fi strâns legate, iar o teorie a neuroendocrinologiei sociale ajută la explicarea motivului pentru care se întâmplă asta.

Un studiu din 2010, de exemplu, a constatat că bărbații singuri au niveluri de testosteron mai mari decât bărbații însurați. Nu numai că acest lucru i-ar putea face mai competitivi, dar parfumul natural al corpurilor lor bogate în testosteron ar putea, de asemenea, să semnaleze fitness, viabilitate și disponibilitate sexuală într-un mod inexplicit.

„Din perspectivă evolutivă, faptul că femeile pot mirosi bărbații singuri și pe cei însurați ar putea fi avantajos, deoarece acest lucru le ajută să evite curtarea bărbaților însurați (și în special pe cei cu copii) din cauza resurselor relativ reduse pe care aceștia le pot oferi”, scriu autorii studiului din 2019.

Un alt posibil motiv pentru care femeile pot mirosi bărbații singuri

Dar mai există o explicație și este mult mai puțin atrăgătoare: s-a sugerat că bărbații căsătoriți au o sănătate și o igienă mai bune decât bărbații singuri.

Mai mult, s-a descoperit că unele condiții de sănătate fizică au ca rezultat o schimbare detectabilă a mirosului corporal. Dieta poate schimba și ea într-o anumită măsură felul în care miroase o persoană.

Poate că nu testosteronul este cel mirosit la bărbații singuri, ci efectele stilului lor de viață.

Sunt necesare experimente viitoare pe cohorte mai mari pentru a clarifica unele dintre aceste aspecte specifice. În studiul din 2019, de exemplu, participanților de sex masculin nu li s-a permis să folosească parfum sau produse de curățare corporală cât timp au purtat tricourile pentru studiu.

În 2009, totuși, un studiu a constatat că studenții tineri care foloseau spray antimicrobian sau ulei parfumat s-au simțit mai încrezători și mai atractivi.

Mirosul are o influență mult mai mare în viața umană decât s-a crezut până acum

Mirosul este, fără îndoială, cel mai ignorat simț uman din punct de vedere științific, și totuși comportamentul nostru sexual și social pare să fie strâns legat de nas.

O parte a problemei este faptul că nu suntem pe deplin conștienți de modul în care ne influențează mirosul. Semnalele de miros ocolesc o parte a creierului cunoscută sub numele de talamus, care are un rol important în atenție și conștientizare.

Studiul a fost publicat în Frontiers in Psychology.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că unii oameni pot înțelege sunetele emise de animale

Cântatul la pian crește puterea de procesare a creierului și îmbunătățește starea de spirit

Creșterea temperaturilor afectează fetușii, potrivit unui nou studiu

Test de cultură generală. Cum se numește stratul exterior al pielii?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase