Home » Știință » Condițiile propice pentru formarea planetelor, posibile datorită stelelor

Condițiile propice pentru formarea planetelor, posibile datorită stelelor

Publicat: 10.01.2023

O echipă de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră, în colaborare cu un coleg de la Universitatea Texas din Austin și un altul de la Observatorul Green Bank din Virginia de Vest, a descoperit dovezi ale unor condiții potrivite pentru formarea planetelor în vecinătatea a două protostele care orbitează îndeaproape.

În lucrare, grupul descrie observațiile lor și subliniază ce ar putea fi învățat din studiul viitor al sistemului stelar.

Munca depusă de echipă în acest nou efort a venit în urma muncii depuse de o altă echipă care a descoperit o pereche de protostele aflate încă în stadii incipiente ale dezvoltării lor – în primii 500.000 de ani de existență.

În cadrul acestui nou efort, cercetătorii au analizat mai atent cele două protostele și, de asemenea, mediul în care acestea există.

Cât de tinere sunt stelele descoperite?

Cele două au în prezent un nume comun, IRAS 16293-2422 A și există într-un nor dens de praf. De asemenea, ele orbitează în jurul unui centru de gravitație comun.

Cercetătorii le numesc A1 și A2. Ei au descoperit că ele orbitează una în jurul celeilalte foarte aproape.

De asemenea, au observat că cele două stele agită praful din jurul lor – atât de mult încât au fost identificate cel puțin trei puncte fierbinți.

Cercetătorii sugerează că punctele fierbinți se datorează undelor de șoc trimise în norul de praf în timp ce A1 și A2 atrag o parte din material pentru a le ajuta să crească și expulzează alt material care nu se potrivește bine cu ingredientele deja prezente, scrie Phys.org.

A1 și A2 orbitează una în jurul celeilalte extrem de aproape

Astfel de unde de șoc, notează ei, duc la comprimarea prafului și a gazelor, ceea ce duce la încălzire. Dar ei notează, de asemenea, că poate duce la strângerea mai puternică a moleculelor, ceea ce poate duce la crearea unor molecule mai complexe.

Iar atunci când acestea se combină cu praful din jurul lor, pot forma roci, care se pot mări pe măsură ce trece timpul. În cele din urmă, pe măsură ce stelele ajung la maturitate, în jurul lor se vor fi format planete.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că unele molecule din punctele fierbinți s-au format deja în acid izocianic, care la rândul său este alcătuit din carbon, oxigen, hidrogen și azot – elementele de bază ale moleculelor organice.

Lucrarea a fost publicată în The Astrophysical Journal Letters.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum ne împiedică poluarea luminoasă să vedem stelele?

Stelele „cu erori” continuă să nedumerească astronomii

Ce ascunde activitatea magnetică a stelelor? Cel mai amplu studiu de până acum a aflat răspunsul

Stele nou-născute, neobservate până acum, au fost descoperite cu ajutorul Telescopului Webb

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase