NASA a dezvăluit planurile pentru un telescop uriaș care va căuta viață pe alte planete

15 01. 2023, 20:00

NASA a dezvăluit detalii despre succesorul de miliarde de dolari al Telescopului Spațial James Webb (JWST), un proiect dedicat căutării vieții pe planete asemănătoare Pământului cât mai curând până în 2040.

În timpul reuniunii Societății Americane de Astronomie, directorul diviziei de astrofizică a NASA, Mark Clampin, a dezvăluit că, în afară de o denumire, respectiv Observatorul de Lumi Locuibile (HWO), majoritatea detaliilor trebuie încă puse la punct, potrivit Futurism.

Dar, cu toate acestea, este o ocazie importantă, dezvăluind o viziune tentantă pentru căutarea continuă a vieții extraterestre.

NASA va lansa un observator care să permită modernizarea ulterioară de către roboți

Observatorul va fi proiectat de la zero, astfel încât să poată fi modernizat de către roboți. Acest lucru înseamnă că viitoarele nave spațiale îl vor putea vizita pentru a-i moderniza sau repara componentele principale.

Dacă o vor face, însă, va fi vorba despre un drum destul de lung. La fel ca Telescopul Webb al agenției americane, HWO va orbita într-un punct Lagrange (n.red.: punctul în care un obiect mic afectat doar de gravitație poate fi staționar față de două obiecte mai mari) în jurul Soarelui, care îl va menține în apropierea Pământului.

Observatorul nu va fi următorul telescop lansat de NASA în anii ce urmează. Agenția americană va lansa, în jurul anului 2027, Observatorul Nancy Grace Roman, care vânează exoplanete și energie întunecată, dacă totul decurge conform planului.

HWO, un observator inspirat din două tehnologii complexe

Până în prezent, au existat mai multe propuneri pentru HWO al NASA, inclusiv un observator cu un singur segment, cu oglindă de patru metri, numit HabEx și un observator multisegmentar, de 15 metri, denumit LUVOIR.

Potrivit raportului, HWO se va situa probabil între aceste propuneri și va avea un amestec de tehnologii inspirate din ambele.

Din fericire, transformarea acestuia în unul utilizabil și modernizabil precum Telescopul Spațial Hubble al NASA ar putea permite oamenilor de știință un anumit spațiu de manevră și flexibilitate în dezvoltarea sa.

Acest lucru ar putea, de asemenea, să îl facă mai acceptabil pentru Congresul Statelor Unite, ceea ce este crucial, având în vedere constrângerile bugetare ale NASA și dificultățile în asigurarea finanțării pentru Telescopul Webb.

Vă mai recomandăm și: 

Telescopul James Webb a dezvăluit galaxii asemănătoare Căii Lactee în Universul tânăr

Telescopul Hubble a observat un „roi stelar deschis”, aflat la 160.000 de ani-lumină depărtare

NASA a realizat cea mai apropiată imagine a unei găuri negre care devorează o stea

NASA a descoperit pietre prețioase pe Marte