Home » Știință » Ce alte animale au intrat în Epoca de Piatră?

Ce alte animale au intrat în Epoca de Piatră?

Publicat: 24.01.2023

De la furnici și ciori și până la pești, multe animale folosesc pietrele ca unelte. Dar până nu demult, doar oamenii și rudele noastre antropoide au avut un istoric arheologic recunoscut în privința folosirii uneltelor din piatră. Acum, comunitatea științifică recunoaște că oamenii nu au fost singuri. Așadar, ce specii de animale au mai intrat în propria lor Epocă de Piatră?

Se pare că Epoca de Piatră nu este cel mai exclusivist club. Cimpanezii, maimuțele capucin și macacii cu coadă lungă s-au alăturat oamenilor. Rămășițele arheologice arată că aceste specii foloseau în trecut unelte din piatră. În cazul fiecărei specii de primată, folosirea uneltelor este un comportament social învățat.

„A devenit parte din cultura lor”, a spus Katarina Almeida-Warren, arheolog care studiază cimpanzeii, citat de Live Science.

Cimpanzeii au folosit unelte de piatră înainte de apariția satelor agricole

Grupuri diferite folosesc unelte diferite. Unele grupuri de cimpanzei, de exemplu, folosesc o piatră „ciocan”, lăsată pe o piatră „nicovală” pentru a zdrobi nucile, a declarat Almeida-Warren.

Cimpanzeii (Pan troglodytes) folosesc unelte de ciocan și nicovală de milenii. Potrivit unei cercetări publicate în 2007 în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, cimpanzeii din Coasta de Fildeș au mânuit aceste unelte în urmă cu 4.300 de ani.

„Epoca de Piatră a cimpanzeilor este anterioară apariției satelor agricole din această parte a pădurii tropicale africane”, au scris cercetătorii în studiu.

Maimuțele capucin (Sapajus libidinosus) din Brazilia folosesc, de asemenea, unelte de piatră pentru a sparge nuci; cercetătorii au descoperit pietre de spart nuci folosite de capucini până acum 3.000 de ani. Stilurile lor de unelte s-au schimbat de-a lungul mileniilor ca răspuns la diferite alimente, potrivit rezultatelor din revista Nature Ecology and Evolution.

Apoi, pe o plajă din Thailanda, o echipă a găsit unelte de piatră care au fost folosite cândva de macacii birmanezi cu coadă lungă (Macaca fascicularis aurea) pentru a deschide cochilii. Aceste unelte au fost probabil folosite între 1950 și 2004, potrivit unui articol publicat în 2016 în Journal of Human Evolution.

Cum au ajuns primatele să folosească unelte de piatră?

Nu este clar cum au început aceste primate să folosească unelte de piatră. În cazul cimpanzeilor, uneltele de piatră timpurii sugerează că această „cultură a lor materială percutantă” a fost moștenită de un strămoș comun al oamenilor și cimpanzeilor, au scris cercetătorii în studiu.

„Uneltele de piatră au această mistică. Dar intrarea într-o Epocă de Piatră nu înseamnă că un grup va urma în curând traiectoria umană și nici nu indică faptul că utilizatorii de unelte de piatră sunt neapărat mai inteligenți decât alte animale care folosesc unelte. Poți avea aceeași cogniție cu pietre, lemn sau frunze”, a declarat Tiago Falótico, biolog și primatolog la Universitatea din São Paulo, Brazilia, care a fost coautor al studiului privind uneltele capucinilor.

Vidrele de mare, o altă specie care folosește unelte

Chiar și atunci când este clar ce unelte aparțin fiecărei specii, uneltele neumane pot informa arheologia umană în alte moduri. Potrivit lui Almeida-Warren, cele mai vechi unelte făcute de hominizi, de acum 3,3 milioane de ani, au fost descoperite în parte pentru că uneltele primatelor le-au oferit arheologilor noi idei despre ce să caute.

Cimpanzeii, de exemplu, folosesc bucăți lungi de scoarță pentru a pescui termite, a spus Almeida-Warren; ei folosesc, de asemenea, plante medicinale pentru a trata rănile.

„În multe cazuri, uneltele vegetale sunt de fapt mai complexe”, a spus Almeida-Warren.

Arheologia non-umană poate, de asemenea, să facă lumină asupra comportamentelor acestor specii de-a lungul timpului. De exemplu, în siturile antice de capucini, Falótico a aflat că maimuțele și-au adaptat uneltele de-a lungul secolelor pentru a procesa diferite alimente. În continuare, cercetătorii speră să scoată la iveală istoria unui alt animal care folosește unelte, anume vidra de mare.

Vă mai recomandăm și: 

Unelte antice de piatră, găsite în China, sunt cele mai timpurii dovezi ale recoltării de orez

O primată a intrat în Epoca de Piatră. A învăţat să utilizeze unelte speciale pentru a ajunge la hrană – VIDEO

Mormântul unei femei războinice din Epoca de Piatră, descoperit într-un cimitir plin de bărbați

7 invenții din Epoca de Aur care au schimbat definitiv lumea

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase