Home » Știință » Ce-ar fi dacă roboții ar putea simți o atingere la fel ca oamenii?

Ce-ar fi dacă roboții ar putea simți o atingere la fel ca oamenii?

Ce-ar fi dacă roboții ar putea simți o atingere la fel ca oamenii?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.02.2023

Ce-ar fi dacă roboții chiar ar putea simți? Asta i-ar face mult mai eficienți la multe sarcini, în industrii precum călătoriile spațiale sau medicina.

Un nou start-up susține că următoarea generație de roboți va avea piele senzorială, mușchi fabricați și neuroni artificiali imprimați pe materiale sensibile, fapt ce va permite roboților să simtă, potrivit unui comunicat de presă publicat recent de organizație.

„Observăm un trend ascendent al automatizării în toate domeniile industriale și, în curând, vom vedea tot mai multe dintre acestea în viața noastră de zi cu zi”, a declarat dr. Markus Henke, de la Institutul de Semiconductori și Microsisteme din cadrul Universității Tehnice din Dresda, Germania, conform Interesting Engineering.

Roboții care vor acorda îngrijiri la domiciliu

Compania lui Henke, PowerON, a fost înființată cu ajutorul și cu sprijinul granturilor și al finanțării cu capital de risc existente în Dresda, iar în prezent realizează câteva descoperiri impresionante.

„Odată ce tehnologia este destul de avansată, ne așteptăm să întâlnim roboții nu doar în industrie, dar, de asemenea, în viața noastră cotidiană”, a spus Henke.

În prezent, inginerul vrea să folosească primul produs al start-upului, un tip de amprentă senzorială pentru roboții industriali, ca să extindă în mod substanțial domeniile de aplicare a capacităților roboților și să le permită dispozitivelor convenționale de prindere a roboților să îndeplinească sarcini mai delicate.

Majoritatea aplicațiilor sunt de tipul manevrării unor obiecte fragile, îndepărtării produselor din cauciuc din matrițele de injecție, recoltarea fructelor și legumelor sau chiar folosirea unui astfel de robot la domiciliu, în asistența medicală.

Un tip de piele utilă pe termen lung

Echipa lui Henke este pregătită să înceapă testele practice în săptămânile următoare primului demonstrator, care va prezenta interacțiunea dintre pielea sensibilă la atingere, mușchii fabricați și neuronii artificiali.

În noiembrie 2021, cercetătorii Meta AI, în colaborare cu Universitatea Carnegie Mellon din SUA, au anunțat dezvoltarea pielii care ar putea permite roboților să simtă. Aceasta este numită ReSkin și a valorificat progresele în domeniul învățării automate și al detecției magnetice pentru a oferi o soluție versatilă pentru utilizarea pe termen lung.

Noua dezvoltare se bazează pe cercetările efectuate de către Universitatea Tehnică din Dresda în colaborare cu Universitatea Auckland din Noua Zeelandă. Acestea au explorat bazele științifice ale elastomerilor dielectrici multifuncționali în robotica moale, ca parte a unei burse Marie Curie acordate de Comisia Europeană.

Vă mai recomandăm și: 

Cercetătorii au combinat roboți și celule musculare de la șoareci. Iată ce a ieșit!

Noi imagini de la Boston Dynamics arată robotul Atlas în timp ce ajută muncitorii de pe un șantier

Cercetătorii au creat microbateriile care ar putea alimenta roboți cât o insectă

Roboții care repară turbine eoliene au început să înlocuiască oamenii

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase