Home » Știință » Consumul de alimente ultraprocesate este legat de un risc crescut de cancer

Consumul de alimente ultraprocesate este legat de un risc crescut de cancer

Publicat: 04.02.2023

Consumul mai mare de alimente ultraprocesate poate fi legat de un risc crescut de a dezvolta și de a muri de cancer, sugerează un studiu observațional condus de Imperial College London.

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică de la Imperial au realizat cea mai cuprinzătoare evaluare de până acum a asocierii dintre alimentele ultraprocesate și riscul de apariție a cancerului.

Alimentele ultraprocesate sunt produse alimentare care au fost puternic procesate în timpul producerii lor, cum ar fi băuturile carbogazoase, pâinea ambalată în masă, multe mâncăruri gata preparate și majoritatea cerealelor pentru micul dejun.

Alimentele ultraprocesate sunt adesea relativ ieftine, convenabile și puternic comercializate, adesea ca opțiuni sănătoase. Dar aceste alimente sunt, de asemenea, în general, mai bogate în sare, grăsimi, zahăr și conțin aditivi artificiali. În prezent, este bine documentat faptul că acestea sunt legate de o serie de rezultate proaste pentru sănătate, inclusiv obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Ce sunt alimentele ultraprocesate?

Primul studiu britanic de acest gen a folosit înregistrările UK Biobank pentru a colecta informații despre alimentația a 200 000 de participanți adulți de vârstă mijlocie.

Cercetătorii au monitorizat starea de sănătate a participanților pe o perioadă de 10 ani, analizând riscul de a dezvolta orice tip de cancer. De asemenea, au analizat riscul ca persoanele să moară din cauza cancerului.

Studiul a constatat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta cancer în general și, în mod specific, cancerul ovarian și cel cerebral. De asemenea, a fost asociat cu un risc mai mare de a muri din cauza cancerului, mai ales în cazul cancerului ovarian și al celui de sân.

Pentru fiecare creștere cu 10% a cantității de alimente ultraprocesate în dieta unei persoane, s-a înregistrat o creștere a incidenței de 2% pentru cancer în general și de 19% pentru cancerul ovarian în special.

Un risc mai mare de a muri din cauza cancerului

De asemenea, fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu o creștere a mortalității pentru cancer în general cu 6%, alături de o creștere cu 16% pentru cancerul de sân și cu 30% pentru cancerul ovarian.

Aceste legături au rămas după ajustarea pentru o serie de factori socio-economici, comportamentali și alimentari, cum ar fi statutul de fumător, activitatea fizică și indicele de masă corporală (IMC).

Echipa de la Imperial a realizat studiul, publicat în eClinicalMedicine, în colaborare cu cercetători de la Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), Universitatea din São Paulo și Universitatea NOVA din Lisabona.

Cercetările anterioare ale echipei au raportat nivelurile de consum de alimente ultraprocesate din Marea Britanie, care sunt cele mai ridicate din Europa, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Consumul de alimente ultraprocesate, asociat cu un risc mai mare de obezitate și diabet

Echipa a constatat, de asemenea, că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 la adulții din Marea Britanie, precum și cu o creștere mai mare în greutate la copiii din Marea Britanie, care se extinde din copilărie până la vârsta adultă tânără.

„Acest studiu se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase conform cărora alimentele ultraprocesate sunt susceptibile de a avea un impact negativ asupra sănătății, inclusiv asupra riscului de cancer”, a explicat dr. Eszter Vamos, autorul principal al studiului, de la Școala de Sănătate Publică a Imperial College London, potrivit EurekAlert.

„Deși studiul nostru nu poate dovedi legătura de cauzalitate, alte dovezi disponibile arată că reducerea alimentelor ultraprocesate din dieta noastră ar putea aduce beneficii importante pentru sănătate. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste constatări și pentru a înțelege cele mai bune strategii de sănătate publică pentru a reduce prezența pe scară largă și efectele nocive ale alimentelor ultraprocesate în dieta noastră.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pielea umană artificială deschide calea către o nouă terapie împotriva cancerului de piele

Furnicile pot mirosi cancerul din urină, arată un studiu

O țară va încerca tratamentul cu fascicule de protoni împotriva cancerului de sân

Un bărbat care mai avea doar un an de trăit a scăpat de cancer. Ce tratament l-a ajutat?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase