Home » Știință » Cei mai bogați oameni ar putea fi chiar mai puțin inteligenți decât cei sărăci, arată un studiu

Cei mai bogați oameni ar putea fi chiar mai puțin inteligenți decât cei sărăci, arată un studiu

Publicat: 12.02.2023

Mulți oameni cred că cei bogați sunt semnificativ mai inteligenți sau mai harnici decât oamenii mai puțin bogați decât ei. Dar sunt bogații, de fapt, mai inteligenți decât restul lumii?

Un nou studiu sugerează că răspunsul este „nu”. Elita ar putea fi, de fapt, la fel ca noi atunci când vine vorba de inteligență, deși există o anumită corelație între succes și inteligență.

Potrivit unui studiu realizat pe aproape 60.000 de bărbați, există o relație puternică între inteligență și salariu până când acesta ajunge la peste 60.000 de euro pe an, moment în care corelația devine aproape neglijabilă.

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că cei mai bogați oameni din lume (acei 1%) erau semnificativ mai puțin inteligenți decât cei aflați în urma lor, ceea ce indică faptul că ultra-succesul s-ar putea datora cu totul altor cauze.

Elita ar putea fi, de fapt, la fel ca noi la capitolul inteligență

Literatura anterioară a stabilit o legătură între inteligență și succesul economic, dar nu a luat în considerare capacitatea relativă a celor care câștigă cel mai mult, scrie IFL Science.

Cercetătorii au căutat să exploreze acest aspect analizând datele luate de la recruții militari suedezi, care aveau la dispoziție scoruri cognitive și informații despre muncă.

În total, aproape 59.400 de bărbați în jurul vârstei de 40 de ani au fost urmăriți cu ajutorul datelor de pe piața muncii pe o perioadă de 11 ani, precum și a unei serii de scoruri la teste cognitive, fizice și psihologice obținute când erau mai tineri. Aceste teste au fost comparate cu salariile și „prestigiul” lor la locul de muncă între 35-45 de ani, pentru a se căuta eventuale legături.

Rezultatele au arătat o creștere așteptată a salariului și a prestigiului pe măsură ce capacitatea cognitivă creștea, dar apoi un platou pe măsură ce salariile ajungeau la limita superioară.

Legătura dintre inteligență și succesul economic

La 60.000 de euro pe an, au încetat să mai existe diferențe de abilitate între cei care câștigau mai mult și mai puțin, iar inteligența nu a crescut peste 70 de prestigiu (medici, avocați, etc.). De asemenea, au constatat că cei 1% din cei mai bine plătiți au obținut rezultate ușor mai slabe la testele de capacitate cognitivă decât cei din nivelul de venit de sub ei.

Acest lucru sugerează că, în timp ce o inteligență mai mare poate ajuta o persoană să ajungă în categoriile superioare, atunci când vine vorba de succesul monetar final, aceasta joacă probabil un rol mic, iar cei care câștigă salarii extrem de mari pot fi de fapt mai puțin inteligenți.

Studiul este limitat din mai multe puncte de vedere, în special în ceea ce privește lipsa de diversitate a eșantionului. Limitarea analizei doar la bărbați diminuează cât de bine pot fi transpuse rezultatele la o populație mai largă, iar autorii salută continuarea cercetărilor cu eșantioane mai diverse.

Studiul a fost publicat în European Sociological Review.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cu cât au crescut salariile programatorilor în ultimul deceniu?

Se caută milioane de profesioniști în domeniul securității cibernetice. Care sunt salariile

Religia joacă un rol important în diferența dintre salariile femeilor și cele ale bărbaților

Veste bună pentru cercetătorii care lucrează în proiecte finanţate de stat: salariile acestora au fost majorate

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase