Home » Știință » Astronomii au descoperit un nou sistem de inele în Sistemul Solar

Astronomii au descoperit un nou sistem de inele în Sistemul Solar

Publicat: 14.02.2023

Astronomii de la Universitatea din Sheffield au descoperit un nou sistem de inele în Sistemul nostru Solar.

Inelele se află în jurul lui Quaoar, o planetă pitică de mărimea lui Pluto care orbitează dincolo de Neptun. Inelele de pe Quaoar sunt unice, fiind mult mai îndepărtate de planetă decât inelele din jurul lui Saturn, ceea ce reprezintă o provocare pentru teoriile privind formarea inelelor.

Descoperirea a fost făcută de o echipă mare de oameni de știință internaționali cu ajutorul HiPERCAM – o cameră extrem de sensibilă dezvoltată de oamenii de știință de la Universitatea din Sheffield, care este montată pe cel mai mare telescop optic din lume, pe La Palma.

Sistemul de inele, găsit în jurul unei planete pitice

Oamenii de știință au descoperit un nou sistem de inele în jurul unei planete pitice de la marginea Sistemului Solar. Sistemul de inele orbitează la o distanță mult mai mare decât în cazul altor sisteme de inele, punând sub semnul întrebării teoriile actuale privind modul de formare a sistemelor de inele.

Sistemul de inele se află în jurul unei planete pitice, numită Quaoar, care are aproximativ jumătate din dimensiunea lui Pluto și orbitează în jurul Soarelui dincolo de Neptun.

Sistemele de inele sunt relativ rare în Sistemul Solar

Descoperirea, publicată în revista Nature, a fost făcută de o echipă internațională de astronomi cu ajutorul HiPERCAM – o cameră de mare viteză extrem de sensibilă, dezvoltată de oamenii de știință de la Universitatea din Sheffield, care este montată pe cel mai mare telescop optic din lume, Gran Telescopio Canarias (GTC) din La Palma, cu un diametru de 10,4 metri.

Inelele sunt prea mici și prea slabe pentru a fi văzute direct într-o imagine. În schimb, cercetătorii au făcut descoperirea când lumina unei stele de fundal a fost blocată de Quaoar în timp ce acesta orbitează în jurul Soarelui. Evenimentul a durat mai puțin de un minut, dar a fost precedat și urmat în mod neașteptat de două scăderi de lumină, care indică un sistem de inele în jurul lui Quaoar.

Sistemele de inele sunt relativ rare în Sistemul Solar – pe lângă bine-cunoscutele inele din jurul planetelor gigantice Saturn, Jupiter, Uranus și Neptun, doar alte două planete minore posedă inele – Chariklo și Haumea. Toate sistemele de inele cunoscute anterior pot supraviețui deoarece orbitează aproape de corpul părinte, astfel încât forțele mareice împiedică materialul inelului să se acumuleze și să formeze luni.

Inelele sunt prea mici și prea slabe pentru a fi văzute direct

Ceea ce face ca sistemul de inele din jurul lui Quaoar să fie remarcabil este faptul că se află la o distanță de peste șapte raze planetare – de două ori mai departe decât ceea ce se credea anterior că este raza maximă conform așa-numitei ,,limite Roche”, care este limita exterioară la care se credea că sistemele de inele pot supraviețui. Pentru comparație, inelele principale din jurul lui Saturn se află la o distanță de trei raze planetare. Prin urmare, această descoperire a forțat o regândire a teoriilor privind formarea inelelor.

„A fost neașteptat să descoperim acest nou sistem de inele în Sistemul nostru Solar și a fost de două ori mai neașteptat să găsim inelele atât de departe de Quaoar, punând la îndoială noțiunile noastre anterioare despre cum se formează astfel de inele. Utilizarea camerei noastre de mare viteză – HiPERCAM – a fost esențială pentru această descoperire, deoarece evenimentul a durat mai puțin de un minut, iar inelele sunt prea mici și prea slabe pentru a fi observate într-o imagine directă”, a explicat profesorul Vik Dhillon, co-autor al studiului de la Departamentul de Fizică și Astronomie al Universității Sheffield, scrie EurekAlert.

„Toată lumea învață despre inelele magnifice ale lui Saturn atunci când este copil, așa că sperăm că această nouă descoperire va oferi mai multe informații despre modul în care acestea au apărut”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O stea în trecere care ar modifica orbita lui Neptun ar putea distruge întregul Sistem Solar

Cel mai mare „tezaur de exocomete” descoperit vreodată într-un alt sistem solar

Un sistem solar din ”vecinătatea” noastră cosmică prezintă condiții favorabile vieții

Meteoritul care este mai vechi decât întregul nostru sistem solar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase