Home » Știință » Cercetătorii au descoperit un nou contraceptiv promițător pentru bărbați

Cercetătorii au descoperit un nou contraceptiv promițător pentru bărbați

Publicat: 18.02.2023

Un medicament contraceptiv experimental, dezvoltat de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine, oprește temporar spermatozoizii și previne sarcinile în modelele preclinice.

Descoperirea ar putea „schimba jocul contracepției”, potrivit co-autorilor principali ai studiului, dr. Jochen Buck și dr. Lonny Levin, care sunt profesori de farmacologie la Weill Cornell Medicine.

Dr. Buck și Levin au remarcat că prezervativele, care există de aproximativ 2000 de ani, și vasectomiile au fost singurele opțiuni ale bărbaților până în prezent. Cercetările privind contraceptivele orale masculine au stagnat, în parte pentru că potențialele contraceptive pentru bărbați trebuie să treacă un nivel mult mai ridicat de siguranță și de efecte secundare, a declarat dr. Levin.

Deoarece bărbații nu suportă riscurile asociate cu o sarcină, domeniul presupune că bărbații vor avea o toleranță scăzută la potențialele efecte secundare ale contraceptivelor.

Echipa a izolat o importantă proteină de semnalizare celulară numită adenililciclază solubilă (sAC), care scăpase mult timp biochimiștilor.

Descoperirea ar putea „schimba regulile jocului”

Echipa a descoperit că șoarecii modificați genetic pentru a nu avea sAC sunt infertili. Apoi, în 2018, dr. Melanie Balbach, un asociat postdoctoral în laboratorul lor, a făcut o descoperire interesantă în timp ce lucra la inhibitori sAC ca posibil tratament pentru o afecțiune oculară. Balbach a observat că șoarecii cărora li s-a administrat un medicament care inactivează sAC produc spermatozoizi care nu se pot propulsa înainte.

Echipa a primit confirmarea că inhibarea sAC ar putea fi o opțiune contraceptivă sigură prin raportul unei alte echipe care a arătat că bărbații cărora le lipsea gena care codifică sAC erau infertili, dar altfel sănătoși.

Noul studiu din Nature Communications demonstrează că o singură doză de inhibitor sAC numit TDI-11861 imobilizează spermatozoizii șoarecilor timp de până la două ore și jumătate și că efectele persistă în tractul reproducător feminin după împerechere. După trei ore, unii spermatozoizi încep să-și recapete motilitatea; după 24 de ore, aproape toți spermatozoizii și-au recăpătat mișcarea normală, scrie EurekAlert.

Șoarecii masculi tratați cu TDI-11861 împerecheați cu șoareci femele au prezentat un comportament normal de împerechere, dar nu au fecundat femelele în ciuda a 52 de încercări diferite de împerechere. Șoarecii masculi tratați cu o substanță de control inactivă, în schimb, au impregnat aproape o treime dintre partenerele lor.

Cum acționează noul medicament contraceptiv pentru bărbați?

„Inhibitorul nostru acționează în decurs de 30 de minute până la o oră”, a declarat dr. Balbach. „Orice alt contraceptiv experimental hormonal sau nonhormonal pentru bărbați are nevoie de săptămâni pentru a reduce numărul de spermatozoizi sau pentru a-i face incapabili să fertilizeze ovulele”.

În plus, dr. Balbach a menționat că este nevoie de săptămâni pentru a inversa efectele altor contraceptive masculine hormonale și nonhormonale aflate în dezvoltare. Ea a spus că, din moment ce inhibitorii sAC își pierd efectul în câteva ore, iar bărbații le-ar lua doar atunci când și de câte ori este nevoie, aceștia ar putea permite bărbaților să ia decizii zilnice cu privire la fertilitatea lor.

Dr. Balbach și Levin au menționat că a fost nevoie de o muncă substanțială de chimie medicamentoasă pentru a dezvolta TDI-11861, iar acest lucru a fost realizat în parteneriat cu Tri-Institutional Therapeutics Discovery Institute (TDI). TDI colaborează cu cercetători de la Weill Cornell Medicine, Memorial Sloan Kettering Cancer Center și The Rockefeller University pentru a accelera descoperirea de medicamente în stadii incipiente.

„Echipa lucrează deja la realizarea unor inhibitori sAC mai potriviți pentru utilizarea la om”, a declarat Dr. Levin.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă contraceptivă pentru bărbați

Terapia hormonală și contraceptivele orale cresc riscul de AVC în primul an de tratament

Pastilele contraceptive afectează ”hormonul iubirii”

Caz medical neobişnuit! Implantul contraceptiv al unei femei s-a deplasat din braţ către plămânul acesteia

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase